čuvanje hrane

Možete li vruće ostatke staviti u hladnjak? Pravilo koje treba poštovati ako ne želite imati neugodna iznenađenja

| Autor: Novi list
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Kad god vam ostane hrane, osobito ako je kuhana, prirodna je tendencija da je stavite u hladnjak i spremite za sljedeći dan.

No je li to doista ispravna praksa ili može ugroziti kvalitetu hrane?

Ukoliko svoju kuhanu hranu namjeravate držati u hladnjaku kako biste je konzumirali kasnije, tajna je u tome da je ne ostavljate predugo na sobnoj temperaturi: to je ono što pogoduje razmnožavanju bakterija i plijesni.

No, stavljanje još vruće hrane u hladnjak također je loša praksa, jer gubite više energije, a istovremeno ugrožavate kvalitetu ostalih namirnica u hladnjaku.

Ako stavite jako vruću posudu u hladnjak, unutarnja temperatura uređaja će naglo porasti, a motor hladnjaka će morati “više raditi” kako bi vratio ispravnu temperaturu, s posljedičnim gubitkom energije.

Nadalje, nagla promjena temperature mogla bi promijeniti čuvanje drugih namirnica u vašem hladnjaku – poput sira, mlijeka ili ribe.

3 savjeta za savršeno očuvanje

Ako želimo sačuvati još vruću hranu, pravite male porcije i stavljajte ih u plitke posude: na taj način će se hrana brže ohladiti i izbjeći će se bakterijska kontaminacija.

Neka prođu najviše dva sata nakon kuhanja prije nego što posude stavite u hladnjak: to će omogućiti da se hrana ohladi, ali će u isto vrijeme izbjeći razmnožavanje bakterija u proizvodu.

Na kraju, oslonite se na svoja osjetila da provjerite je li proizvod pripremljen prethodnog dana još uvijek dobar za jelo: ako primijetite mrlje plijesni ili neugodan miris, bolje je da proizvod bacite u smeće.

Ako slijedite ovih nekoliko jednostavnih pravila, moći ćete pohraniti ostatke hrane do dva ili tri dana u hladnjaku, ograničavajući otpad i štedeći dragocjene resurse.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater