INVAZIVNA BILJKA

Pitanje čitatelja: Kako se riješiti samoniklog bršljana?

| Autor: Jelena Sedlak
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


U mom vrtu ima sve više samoniklog bršljana koji ugrožava sve ostale biljke. Kako ga se mogu riješiti?, pita naš čitatelj iz Dramlja.

Bršljan je vrlo invazivna biljka koja se brzo širi i ugrožava domaće biljke. Raste i uz vrlo malo svjetla, pa i tijekom zime. Samo jedna biljčica može se proširiti na vrlo veliko područje ako se ne suzbija. Penje se na drveće i na grmlje i može ih ubiti. U bršljanu sklonište nalaze i razmnožavaju se štakori i miševi, a ako se bršljan jako razmnoži, smanjuje vrijednost nekretnine.

Posijecite bršljan koji se počeo penjati po drveću, ali pritom pazite da ne oštetite koru drveta. Nakon što ste presjekli lozu bršljana, dio iznad reza će se osušiti u roku od 3 do 8 tjedana. Osušenu lozicu možete ostaviti na drvetu.

Odrežite bršljan koji puže po tlu, što može biti teži posao ako je biljka starija i deblja.

Iskopajte korijen bršljana ili ga iščupajte rukom.

Pokosite teren zarastao u bršljan i to činite redovito, barem jednom tjedno, pa će bršljan, pogotovo na ravnom terenu, vremenom izumrijeti.

Prskajte ekološkim pripravcima ako na taj način želite iskorijeniti bršljan. Najprije pokosite biljke, pa čim počnu rasti novi listići, oprskajte ih. Ponavljate li ovaj postupak, izumrijet će im i korijen. Postoje i jaki herbicidi, ali mi se radije oslanjamo na pripravke koje možemo napraviti i u vlastitoj kuhinji. Trebat će nam jabučni ocat, sol, limun, alkoholni ocat, deterdžent sa suđe i slično.

Pomiješajte jednu šalicu kuhinjske soli s kipućom vodom da se otopi, pa sve ulijte u jednu bocu destiliranog bijelog octa te dodajte i sok od pet limuna u 4 litre vode. Ovim pripravkom možete se riješiti problematičnih višegodišnjih korova, uključujući bršljan. Pošpricajte otopinu po lišću i dobro poprskajte korijen. Možda će trebati nekoliko nanošenja, ali isklučivo za suhog dana. Za nekoliko dana bršljan će početi odumirati.

Kada se korov šprica octom, on razgrađuje zaštitni omotač na biljci zbog čega ona na kraju ugine. Limunov sok djeluje na sličan način i pomaže pri isušivanju biljke. Kada korijenski sustav biljke apsorbira sol, ona remeti ravnotežu vode u biljci, što uzrokuje da ona na kraju uvene i odumire. Soli može trebati i do 10 dana da utječe na korov, ovisno o vremenskim uvjetima i veličini biljke. Deterdžent za suđe se dodaje zato što on pojačava učinak octa.

Prekrijte biljke tako da svjetlo ne dopire do njih, najbolje kakvom crnom plastikom, što će im prekinuti proces fotosinteze i nakon godinu dana će odumrijeti.

Kada se uspijete riješiti bršljana, nemojte ga baciti u kompost, nego ga spalite ili na drugi način uklonite iz okućnice. Pri njegovom uklanjanju obavezno koristite rukavice jer bršljan je otrovan i može izazvati teške promjene na koži. Ako ga uklanjate sa zida ili s drveta, činite to pažljivo da ne oštetite podlogu.

Ako pri uklanjanju bršljana ne uspijete ukloniti ili uništiti njegov korijen, pokušajte konačno i s herbicidom, ali prije toga ipak s prirodnim sredstvom načinjenim od dijela octa razrijeđenog u četiri dijela vode. Često provjeravajte raste li bršljan ponovo i ako je odgovor potvrdan, ponovite postupak jer je riječ o tvrdokornoj biljci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum