PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Iz Istre se ne odlazi


Porazni demografski podaci koje je ovih dana na temelju informacija Ministarstva unutarnjih poslova objavio Državni zavod za statistiku, najvažnija su društveno-politička činjenica ovog trenutka. Podatak da se iz Hrvatske u inozemstvo, ponajviše u Njemačku, iselilo 47.352 stanovnika, uglavnom mladih i u najboljoj radnoj kondiciji, ne mogu biti ublaženi ni brojkom od 15.553 doseljenika koji su u Lijepu našu uglavnom preselili iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Hrvatska je u samo godinu dana ostala bez gotovo 32.000 žitelja, dok projekcije pokazuju da u njoj danas živi oko četiri milijuna i sto tisuća stanovnika, što je dvjesto tisuća manje nego 2008. godine. Trend iseljavanja najvitalnijeg pučanstva sve je izraženiji, a odlaskom jednog cijelog grada srednje veličine godišnje Hrvatska će polako postati zemlja za starce čije penzije nema tko platiti, jer se mirovinski fondovi neće puniti dovoljnom količinom kapitala.

Ipak, u moru medijskih napisa o iseljavanju iz države - kao i onih o tome da u svakom njezinom kutku više je umrlih nego rođenih - neopaženo je prošla statistika da jedino Istarska županija ima više doseljenika nego iseljenika. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Istru je doselilo više ljudi iz inozemstva, nego što je odselilo u Njemačku ili Irsku, a jednaki je trend i u unutrašnjoj migraciji, odnosno u doseljavanju stanovništva iz drugih dijelova Hrvatske.

Istarska županija, jedina u Hrvatskoj, ima pozitivnu statistiku vanjske migracije - u 2017. godini doselilo se 1.859 osoba, a iselilo ih se 1.543. Razlika možda nije velika, 316 osoba, ali pokazuje trend, jer je i 2016. bilo više doseljenih stranaca nego odseljenih Istrijana. Pozitivna statistika postoji i za 2013. i 2014. godinu, dok je 2015. statistika negativna. Što se tiče unutarnje imigracije, podaci za 2017. godinu pokazuju kako se iz drugih županija doselilo 1.657 osoba, dok se u druge krajeve Hrvatske odselile 974 stanovnika, što znači da se broj stanovništva u županiji povećao za još 683 žitelja. Sveukupno, prema podacima MUP-a i DZS-a Istra je brojnija za 999 stanovnika u godinu dana, što nije mnogo, ali ipak pokazuje da je jedina županija iz koje se manje odlazi, a više dolazi.

Veselju nema mjesta kad se pogledaju podaci o prirodnom prirastu stanovništva: rodilo se 1.690 živorođene djece, dok je preminulo 2.475 osoba, što znači da se broj stanovnika smanjio prirodnim putom za 785 osoba. Uzmemo li u obzir brojku „pozitivu” u broju doseljenih osoba u vanjskog i unutrašnjoj migraciji, Istarska županija brojnija je za 214 stanovnika. To nisu velike brojke, riječ je o 0,1 posto stanovništva Istre, no pokazuju trend koji je i na tako skromnim pokazateljima uočljiv s ove strane Učke. A to je da se iz Istre ne odlazi kao iz drugih gospodarskih poharanih dijelova Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater