sjajni mladi atletičar

Kadet pulske Istre Ivan Jugovac vlasnik je čak četiri hrvatska rekorda u mlađim uzrastima

| Autor: Roberto Car
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Sjajni mladi atletičar pulske Istre Ivan Jugovac ne misli stati kad je u pitanju obaranje državnih rekorda. Nakon što je pretprošle godine postavio nove hrvatske rekorde za mlađe kadete na otvorenom, na 60, 200 i 400 metara te na 200 metara u dvorani, na nedavnom je Dvoranskom kadetskom prvenstvu Hrvatske srušio još jedan državni rekord, onaj kadetski na 300 metara. Koji je, zapravo, bio u njegovom vlasništvu. Bio je to samo šlag na tortu njegovih dvoranskih nastupa, na veliko zadovoljstvo njegove trenerice Jasne Bolić Pavičić.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

Pakao u štafeti

- Jugovac je imao četiri nastupa, trčao je na mlađejuniorskom državnom, na kadetskom te na još dva mitinga koji su održani u sklopu državnih prvenstava - pojasnila je trenerica Istre. - Na kadetskom prvenstvu je osvojio dva zlata, na 60 (7.39) i 300 metara (36.83), a osvojio je i srebro u štafeti 4x400 metara na mlađejuniorskom prvenstvu. Prethodno je na mitingu srušio hrvatski rekord na 300 metara, a potom je taj svoj rekord opet srušio na kadetskom prvenstvu.

Slikovit prikaz svojih nastupa dao je potom sam Ivan Jugovac.

- Prvo natjecanje ove zime bio mi je miting na kojem sam trčao na 60m, ali u starijoj konkurenciji. Trčao sam 7.42 sekunde, ali nisam bio zadovoljan jer su svi išli sporo. Onda sam na mlađejuniorskom trčao u štafeti 4x400 metara i to mi je bio »pakao«, ali dobro. Na kraju je super prošlo, bili smo drugi, a bili smo i vrlo blizu zlatu. Nakon toga sam išao na miting gdje sam trčao 300 metara i tu me baš »pojelo«. Ne volim trčati tu dionicu, jer je ne mogu odraditi u sprintu pa moram kalkulirati kako moram trčati. Zapravo, ne moram, mogu sprintati, ali tada to još nisam znao - pojašnjava Jugovac.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Nakon toga stiglo je »njegovo« prvenstvo, kadetsko.

- Prvo sam trčao na 60 metara i tu sam se opustio. Nisam »doživio« suparnika, a on me iznenadio, trčao je brže nego sam očekivao. Mislio sam da će mi to biti normalna trka pa da ću se fokusirati na 300 metara. Nisam podcijenio suparnika, ali sam krenuo lagano i skoro sam zažalio što sam tako krenuo, ali izvukao sam se na kraju. Išao sam osobni rekord 7.39 i popravio ga za 1 stotinku. Na 300 me trema jako pojela, tresao sam se na startu, baš mi je bilo neugodno. No, čim sam vidio da sam nakon 100 metara prešao glavnog konkurenta, znao sam da je zlato moje. Jako sam zadovoljan, spustio sam rekord za skoro sekundu od mog bivšeg kojeg sam tek postavio. Iznenadio sam samog sebe tom utrkom - slikovito je iznio sprinter Istre.

Jugovac je imao tri rekorda na otvorenom iz 2022. godine kao mlađi kadet. Sad je »siromašniji« za jedan.

- Jedan je pao, ali imao sam ih četiri te godine jer je jedan bio u dvorani. Pao je onaj na 200 metara. Ja sam tada imao jak vjetar u prsa, a sad je Tin Malec imao vjetar u leđa, inače ga ne bi srušio. Rekorde sad imam na 60 i 400 metara na otvorenom i na 200 u dvorani za mlađe kadete te sad i ovaj dvoranski na 300 metara za kadete - dodao je Jugovac, učenik 1. razreda Opće gimnazije. - Želio sam upisati Sportsku gimnaziju, ali nisam i sad mi je drago zbog toga.

Za ovakve rezultate, rekorde posebno, treba imati prave uvjete za trening i sreće sa zdravljem.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

Melnjakov rekord

- Zima je, srećom, bila blaga, pa je Jugovac mogao odraditi treninge sprinta, izlazak iz blokova i sve ostalo što smo planirali - pojašnjava trenerica Bolić Pavičić. - Tek pred početak dvoranske sezone je malo zahladnilo pa smo malo odgodili treninge, ali sve u svemu, vrijeme nas je poslužilo. Sad malo pauzira pa se okrećemo planovima za ljetnu sezonu koju je lani preskočio zbog ozljede zadnje lože i bolesti. Sad će prvi puta trčati 100 i 300 metara na otvorenom. U rujnu je izborno natjecanje za kadetsku reprezentaciju i nadam se da će je uspjeti izboriti jer je zaslužio, definitivno. Ma, samo da bude zdrav, ostalo će doći.

Možda stižu novi rekordi?

- Plan je uzeti tri zlata na otvorenom, a rekorde ću teško srušiti jer su jako brzi. Predrag Melnjak drži rekord na 300 metara (34.4) iz 1984. godine, dok je na stotki rekorder Toma Batistić (10.88). Meni je najdraža disciplina 200 metara jer mi je to dovoljno da ulovim svu brzinu koja mi treba, i dovoljno da izdržim do kraja. Trčati na 400 metara baš ne volim jer moram kalkulirati - zaključio je Jugovac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of