novi laboratorij

FOTO / Prioritet je zaštita prirode: Pulski Aquarium otvorio nove laboratorije

| Autor: Petra Stefanović


Na Svjetski dan laboratorija, koji se obilježava 23. travnja, pulski Aquiarium je u bateriji San Giovanni otvorio novi molekularni i mikrobiološki laboratorij, kao i novouređene odjele za uzgoj fito i zooplanktona.

Direktorica Aquariuma Milena Mičić održala je uvodnu riječ, te je naglasila kako njihov prioritet nije samo zabava i edukacija posjetitelja, već i zaštita prirode. Istaknula je i kako samo pojedini akvariji imaju molekularne i mikrobiološke laboratorije, a pulski Aquarium je upravo jedan od njih.

Dodala je tom prigodom i kako će se prostor koji Aquarium obuhvaća dodatno širiti, pa će se sveukupno prostirati na pet tisuća kvadrata površine plus dvije i pol tisuće kvadrata u Fort Verudeli.

Prljavi i čisti laboratoriji

Molekularni i mikrobiološki laboratorij nalazi se na drugom kraju podzemnog hodnika. Podijeljen je na "prljavi" i "čisti" (ozračen gama zrakama) dio, a "otvorenje predstavlja korak prema boljem razumijevanju, zaštiti i očuvanju morskog okoliša za buduće generacije", ističu iz Aquariuma.

U laboratoriju za uzgoj mikroalgi, uzgaja se fitoplankton kojim se hrane organizmi filtratori, među kojima su i plemenite periske. One u Aquariumu imaju svoje utočište te se tamo i oporavljaju. Uzgoj fitoplanktona odvija se u sterilnim uvjetima, a najbitnije je da je voda izrazito čista.

Podsjetimo, u Aquariumu se pokušava i nešto dosad neviđeno - uzgoj periski. A kako bi im (i ostalim organizmima) omogućili što bolju i raznovrsniju hranu, u laboratoriju pored uzgaja se i zooplankton. Tik do njih nalaze se i koralji u svojoj tropskoj karanteni. Oni tamo borave dok ne krenu rasti, ali i kako nebi kontaminirali ostale "eksponate" nekim parazitom, a onda "sele" u bazen u izložbenom prostoru.

Plemenito utočište periski

Također imaju za cilj da laboratorij postane centar molekularnog istraživanja koje doprinosi zaštiti mora i uzgoju morskih organizama. Tehnikama molekularne analize istraživat će se genetička svojstva, evolucijski procesi i ekološke interakcije u ekosustavima kako bi se omogućio razvoj novih strategija zaštite i očuvanja morskog okoliša.

Šećer na kraju obilaska bile su jedinke periska koje se nalaze u "plemenitom utočištu", a koje su stigle iz Venecijanske lagune na oporavak i pokušaj mrijesta.

Okupljenima se prilikom otvorenja obratila i zamjenica župana Jessica Acquavita čestitajući Aquariumu na ovom pothvatu, ističući da su oni primjer kako se uz naporan rad i kvalitetnu viziju može postići nešto veliko. Za kraj je naglasila koliko je bitno da se potiče dijalog između znanstvenika, stručnjaka i cjelokupne zajednice, upravo ono što Aquarium i radi.

Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Pule Filip Zoričić te je pohvalio Aquarium kao pravi edukativni i znanstveni centar. Kao najposebniju stvar istaknuo je da Aquarium svojim radom ostaje blizak svakodnevnom čovjeku, te da se tamo svi uvijek dobro osjećaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini