pokazali veliko srce

FOTOGALERIJA / Evo kako su pulski studenti u jednom tjednu prikupili preko 9.000 eura za pomoć drugima

| Autor: Jelena Milović


Studentski zbor Sveučilišta u Puli i ove godine organizirao je Humanitarni studentski tjedan od 21. do 30. travnja s ciljem prikupljanja sredstava za udruge koje se bave humanitarnim radom u gradu Puli i Istarskoj županiji.

Ove godine prikupljala su se financijska sredstva za Dječji dom Ruža Petrović, Društvo multiple skleroze Istarske županije, Udrugu Institut, Sigurnu kuću Istre i Udrugu za zaštitu životinja "Ruka šapi". Organizatori su za ovogodišnje izdanje pripremili raznolik program za svačiji ukus i interes. Humanitarni studentski tjedan organizira se tek drugu godinu za redom, a čini se da su već dobili mnogo na prepoznatljivosti, rekao nam je Zlatko Nikolić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

"Projekt je to koji smo naslijedili, a koji je pokrenuo moj prethodnik na mjestu predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta, Mirko Filipović. Konkretno meni, ali i ostalim članovima je bilo bitno da se pozitivni projekti bivših saziva Zbora nastave i da pokrenemo neke nove te time nadogradimo nešto za budućnost scene studentskog aktivizma u Puli", rekao je na početku Nikolić. Iako je tjedan ove godine trajao malo dulje zbog lošeg vremena, od 21 do 30. travnja, prikupljeno je preko devet tisuća eura donacija za humanitarne udruge koje djeluju na području grada Pule i Istarske županije. Sredstva se prikupljaju još nekoliko dana pa će ukupna vrijednost donacija, po svemu sudeći, biti i nešto viša.

Priča s ovom organizacijom počela je s organizacijom Humanitarnog studentskog bala, koji je ove godine doživio svoje treće izdanje. Taj je bal prerastao u tjedan pun događanja, a taj tjedan Nikolić vidi festivalom i manifestacijom po kojoj bi njihovo Sveučilište i pulski studenti mogli biti prepoznati.

"Budući da je Studentski zbor sastavnica i djeluje u sklopu Sveučilišta, iako poprilično autonomno, naše djelovanje nikada nije profitno orijentirano. Princip rada je takav da trošimo sredstva koja imamo na raspolaganju kao Studentski zbor za svoje djelovanje na organizaciju različitih događanja koji će privući studentsku populaciju i donijeti im neki vid razonode i druženja, a da studenti mogu slobodno, bilo putem sportskih ili kvizaških kotizacija ili samo donacija u škrabice, donirati za udruge koje prepoznajemo da rade vrhunski posao u smislu humanitarnog i humanog djelovanja te koji svakodnevno rade na tome da živimo u boljem društvu", pojasnio je Nikolić.

A jesu li studenti motivirani i kakav je njihov odaziv za ovaj vid aktivnosti, izvan studentskih obaveza, Nikolić ne dvoji da interesa itekako ima. "U sklopu Humanitarnog studentskog tjedna organizirali smo Sveučilišni sportski turnir, Školu plesa, Kviz znanja s popularnim Krešom iz Potjere, Stand-up show s Vlatkom Štamparom, zatim je Radio X-ica održala svoju emisiju live u studentskom restoranu, imali smo Movie-night i večer društvenih igara te na kraju Studentski bal.

Reklo bi se 'za svakoga ponešto' i to je pridonijelo da se uključilo mnogo naših studenta u vidu dolaska na sve navedene događaje. Studente naravno ne zanima samo njihov studij nego ih zanima i neki vid razonode. Mi radimo na tome da naš Kampus postane jedno od novih središta grada i da te događaje dovedeno njima na, u budućnosti se nadamo, Studentski trg", najavio je on.

Čini se da ulogu mladih u gradu možemo smatrati pokretačkom, a Nikolić podsjeća i kako su studenti itekako u više povijesnih trenutka "diktirali" tempo tražeći bolje neposredne uvjete za sebe i svoj studij, svoje vršnjake i kolege, ali i pozivali na bolji svijet te se "sukobljavali" sa svojim roditeljima insistirajući da svijet u kojima dominiraju ratovi, neizvjesna budućnost, stara i troma politička i ekonomska elita, ekološka neodrživost, nesigurno radno mjesto i neriješeno stambeno pitanje – nije svijet u koji oni žele zakoračiti te ga žele mijenjati.

"Danas, nažalost, kao i u nekim drugim razdobljima, primjerice u poznatoj 1968. godini živimo upravo u takvom svijetu i postoji potreba široke koalicije u kojoj su zasigurno i mladi, pa onda i studenti, da bi se stvari okrenule u nekom pozitivnijem smjeru. Kao studentska populacija u Puli želimo barem na razini našeg grada i županije djelovati za boljitak zajednice", komentirao je. A budući da su na ovaj način kao akteri pokazali svoju humanost, zanimalo nas je i kako je učinjen izbor adresa za upućena sredstva.

"Ove smo udruge i Dječji dom izabrali sami kao Studentski zbor, prije svega vođeni mišlju da pokrijemo širi radijus gorućih društvenih problema. Pokušavamo naravno osluškivati koji su ti problemi i koje organizacije imaju potrebu za financijskom pomoći. Uz to, svake godine mijenjamo udruge koje doniramo pa da na neki način pripomognemo svima", pojašnjava nam Nikolić.

Na pitanje imaju li kao Studentski zbor podršku od Sveučilišta i kako ocjenjuje njihovu suradnju, Nikolić veli da su ponosni što Sveučilište stoji iza njih u ovakvim projektima. "No treba reći i da je od velike neposredne pomoći bio naš Studentski centar s gotovo cijelim radnim kolektivom počevši od ravnateljice pa do radnika Doma i Restorana. Upućujem sve zahvale i pohvale, puno su nam pomogli i na neki način ovaj festival doživjeli kao uistinu svojim", pohvalio je on suradnju.

Kao i svaki ozbiljan subjekt i oni imaju ozbiljne planove. "Slijede nam naše regularne aktivnosti unutar tijela Sveučilišta i njezinih sastavnica i Studentskog centra. Već 7. svibnja organiziramo studentsko doniranje krvi u suradnji s Crvenim križem grada Pule, zatim 12. svibnja šaljemo preko 100 studenata na STEM games u Umag. Organizirat ćemo i gledanje Eurovizije na Studentskom trgu. Finiširamo i službeni prijedlog gradskom vijeću za imenovanjem Studentskog trga u Puli, te smo i dalje u dogovorima sa Sveučilištem oko modela školarina i prostorija za studentske udruge.

Slijede i izbori za novi saziv Studentskog zbora za mandat u periodu od iduće dvije akademske godine, zatim i organizacija brucošijade. Stalno nam se javljaju i zainteresirani studenti koji bi pokretali studentske udruge pa pokušavamo što je više i njih organizirati do registracije. Sve u svemu, posla je jako puno za nekolicinu volontera i entuzijasta koji su u Studentskom zboru Sveučilišta", opisao je Nikolić.

Pohvalio je i odličnu suradnju koju ima sa svojim kolegicama i kolegama iz Zbora i za njih kaže da su "nevjerojatna klapa". Također, s ostalim studentima ističe dobru komunikaciju. "Pokušavamo odgovoriti na svaki upit i komuniciramo otvoreno i transparentno uživo i putem web stranica, društvenih mreža i mailing lista. Vrlo je važno da svi studenti imaju uvid u to što njihovo studentsko predstavništvo radi i da pokreće inicijative i projekte koji dolaze od studenata samih.

A neke od tih ideja već su artikulirane; recimo inicijativa za naziv Studentskog trga. "Inicijativa je to Studentskog zbora i šest studentskih udruga koje djeluju na Sveučilištu i Veleučilištu, a traži imenovanje javne površine na adresama Preradovićeva 9A, 9B, 9C i 9D kao Studentskog trga. Radi se o površini sređenoj u radovima Sveučilišta i Studentskog centra od prije nekoliko godina na kojoj se svakodnevno okupljaju stotine studenata sveučilišta.

Inicijativa je samo logičan korak, a urudžbirat ćemo je u ovom mjesecu i službeno. Krenuli smo s njome u ožujku, ali smo čekali mišljenje Mjesnog odbora Gregovica koji je inicijativu potvrdio tek nedavno na svojoj sjednici. Tražili smo i mišljenje svih drugih relevantnih korisnika prostora, kako bi eventualno izbili kakve kontraargumente za imenovanjem, tako da imamo pozitivno mišljenje i Sveučilišta u Puli i Istarskog veleučilišta, zatim Studentskog centra te Savjeta mladih Grada Pule", potvrđuje on.

Često spominjana sintagma 'studentski grad' u kontekstu Pule, Nikoliću nije daleka. "Pula je studentski grad, a ima potencijala da bude još veći studentski grad. Iako je pad broja studenata na razini cijele zemlje vidljiv, Pula i svi dionici počevši od izvršne vlasti, Grada kao institucije, Županije, Sveučilišta, Studentskog centra, drugih obrazovnih i kulturnih institucija i privatnih dionika moraju sinergijski, strateški i planski raditi na tome da ona postane nezaobilazno obrazovno središte u RH. Studentski grad sigurno nećemo biti ako se nastavi pogoršavati stambena situacija u gradu ili ako se sav sadržaj bude prilagođavao isključivo turizmu", mudro komentira Nikolić.

Budući da razgovara s kolegama, studentima, zanimalo nas je i gdje se oni vide u budućnosti. "Planovi studenata su različiti. Neki se vide da ostaju živjeti i raditi u Puli i Istri, nadaju se na visoko plaćenim radnim mjestima, neki će diplomske studije negdje drugdje, neki i na doktorate, ja se konkretno vidim kao učitelj povijesti u nekoj od osnovnih škola u Puli ili okolici", odgovara predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater