FILIP ZORIČIĆ

Uoči Dana grada, gradonačelnik rezimirao učinjeno u njegovom mandatu: Želim da mladi prepoznaju Pulu kao grad dobar za život

| Autor: Milan Pavlović
(Foto: Glas Istre)

(Foto: Glas Istre)


Izuzetno mi je drago da i ovaj Dan grada Pule dočekujemo s nizom gradilišta na kojima su radovi u tijeku ili pred završetkom, što pokazuje da se i u proteklih godinu dana puno toga u gradu planiralo i realiziralo. Nedavno je u promet puštena temeljito obnovljena Tršćanska ulica, a do početka turističke sezone i dolaska većeg broja turista bit će dovršeni i radovi koji se danas izvode na raskrižju kod Doma hrvatskih branitelja. Mladim nogometašima Uljanika tijekom ovog mjeseca bit će predano na korištenje novoizgrađeno nogometno igralište na Valkanama, a nakon ljeta očekuju nas nove velike investicije na uređenju kupališta Stoja i Osnovne škole Šijana, osvrćući se na učinjeno u dosadašnjem mandatnom razdoblju kazao nam je uoči 5. svibnja i Dana grada, gradonačelnik Pule dr. sc. Filip Zoričić.

Radovi na svakom koraku

- Dan grada prilika je i za rezime učinjenog u protekle tri godine aktualnog mandata te mi je drago da ćemo se kroz film koji će biti prikazan tijekom svečane sjednice Gradskog vijeća svi zajedno moći podsjetiti da je bilo jako puno toga. U početku je bilo puno skepse i sumnji da će se tijekom mog mandata išta raditi, a sada smo već došli u fazu da sugrađani, kojima sam zahvalan na strpljenju, jedva čekaju da obavimo započeto jer kamo god krenuli, ove zime nailazili su na radove. Kad se osvrnem na proteklo razdoblje, zadovoljan sam jer je ova gradska administracija realizirala većinu planova, od obnove fasada preko uređenja ulaznih ulica u grad, do malih projekata u gotovo svakom gradskom mjesnom odboru. Drago mi je da smo u tom procesu u gradskoj upravi uspjeli složiti sjajan tim koji se trudi da za planove i projekte dobijemo što više europskog novca. To je jedan od razloga koji nam omogućava da taj investicijski zamah kroz koji prolazimo bude tako velik i ozbiljan, naglasio je Zoričić.

Istaknuo je odličnu suradnju Grada s Vladom, ali i s Istarskom županijom te činjenicu da je ta sinergija rezultirala realizacijom niza vrijednih i velikih projekata kao što su Poduzetnički centar Coworking Pula, prvi hrvatski Regionalni centar za zaštitu i spašavanje, rekonstrukcija Doma za starije osobe "Alfredo Štiglić" ili izgradnja Medicinske škole.

- Važno je da smo transparentnost gradskog proračuna podigli na zavidnu razinu, da je Pula grad prijatelj zviždača te da smo u gradskoj upravi implementirali nultu stopu tolerancije na korupciju. Ponosan sam da smo unatoč brojnim problemima te kadrovskim promjenama uspostavili sustav koji je funkcionalan i uvijek na dispoziciji svim građanima, te sustav koji je kroz podizanje radničkih prava i plaća u ustanovama, poduzećima i upravi ponovno atraktivan kao poslodavac na tržištu radne snage, što nije bio slučaj prije godinu i pol ili dvije. Drago mi je da su prirodnim putem ušutkani svi teoretičari zavjere koji su lagali da će nestati Fratarski otok, Bunarina i Valkane, ili da u Puli neće imati tko voziti autobuse i da se djeca neće moći upisivati u vrtiće. Sve smo te priče demantirali, ne riječima, nego djelima i tako ćemo, unatoč problemima, nastaviti i ubuduće. Stoga mi je izuzetno drago što se uoči 5. svibnja, datuma koji je izuzetno važan za Pulu, s ponosom mogu osvrnuti na proteklo razdoblje te iz učinjenog crpiti motivaciju da još snažnije volimo ovaj grad, rekao je Zoričić.

Podsjetio je da su u mandatu donesene brojne strategije koje su nužne za povlačenje europskog novca te da će tijekom ove godine biti strateški planiran i razvoj pulskog sporta.

- Svjesni smo da je za realizaciju vizije razvoja Pule u narednim godinama jedna od ključnih stvari stambena politika i model za zadržavanje i privlačenje mladih i stručnih ljudi u Pulu. Uskoro ćemo predstaviti dokument kroz koji ćemo definirati mjere usmjerene upravo prema mladim ljudima i mladim obiteljima kako bi prepoznali Pulu kao mjesto u kojem imaju i uvjete i perspektivu za dobar život, kaže pulski gradonačelnik.

Zoričić smatra da je upravo želja za većom kvalitetom života u gradu najveći pokretač pozitivnih promjena i pomaka koji su se zadnjih godina dogodili u socijalnoj, kulturnoj i sportskoj politici, uređenju komunalne infrastrukture te brojnim drugim segmentima života u gradu.

Uređenje Giardina, rive...

Bogata povijest Pule svakako je blagoslov, ali ponekad, kad su kapitalne investicije u centru grada u pitanju, mogu biti i prokletstvo. Mnogi još pamte projekte koji su zbog "arheoloških nalazišta", odnosno istraživanja koja je bilo potrebno provesti, neke od ključnih prometnica u centru grada na nekoliko godina pretvarala u trgove. Ono što aktualnoj administraciji predstoji, a za je nužan dogovor i koordinacija konzervatorima, je projekt uređena Giardina koji se planiraju popločiti i ozeleniti s novih 45 stabala. Realizacija bi trebala početi krajem ove ili tijekom iduće godine.

Jedan od velikih projekata koji će redefinirati život u centru grada je, kaže Zoričić, i rekonstrukcija 700 metara rive, što će, uz uređenje šetnice od Riječkog gata prema komunalnom dijelu luke, Mandraču, te stvaranje novih sadržaja otvoriti sasvim novu pomorsku perspektivu grada.

- Spremamo se i za uređenje Uspona na Kaštel, za što su osigurana sredstva, ali čekamo dopuštenje konzervatora. Ono što će u narednim godinama morati biti prioritetno riješeno, bez obzira tko bude na vlasti, svakako su Kandlerova i Ulica Sergijevaca te trgovi ispred i ozad Arene. To su projekti koji, uz rivu, mijenjaju cijelu vizuru grada. Vjerujem da će konzervatori u tim projektima biti konstruktivni, kazao je Zoričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of