kultni britanski sastav

FOTO / Ozric Tentacles poveli Kotač na psihodelično putovanje

| Autor: Ian Tataj


Klub Kotač u pulskom Društvenom centru Karlo Rojc, ugostio je u utorak drugi koncert turneje kultnog britanskog sastava Ozric Tentacles koji je Pulu obišao dvaput u dva tjedna. Trenutno su na velikoj turneji kojom obilježavaju svojih 40 godina djelovanja, i svirat će još diljem Europe, no jedino su u Puli zastali više no jednom.

Drugi je koncert privukao i više posjetitelja no prvi, a ovom smo drugom prigodom mogli poslušati ovaj unikatan nastup, negdje na granici progresivnog i psihodeličnog rocka, fusiona, world musica i ambijentale, a također i iz prve ruke - i po prvi put, kako ponosno ističu iz kluba Kotač, odslušati koncert s novim ozvučenjem kluba.

Junior i senior

Uistinu, već se u početku, kada su na binu stupili Silas Neptune, svojevrsna predgrupa, ali i sastavnica Ozric Tentaclesa, da bi zagrijali publiku i uveli je u ovo transcendentalno putovanje, osjetilo da je ozvučenje odlično – glazba, mada izvođena uživo, i naravno, pojačana, nije uopće smetala niti prodirala preintenzivno u bubnjiće.

Silas Neptune, kojeg čine Silas, bubnjar i sin osnivača Tentaclesa Eda Wynna te Saskia Maxwell, vokalistica i flautistica, dali su nam i prvi uvid u izvrsne vizualne efekte koji su integrirani u nastup oba sastava. Dok je ekipa iz Kotača pružila ozvučenje, engleski se light master pobrinuo za to da vizualni dojam ovog dvostrukog koncerta "Ozrica seniora" i "Ozrica juniora" bude na razini – Jer psihodelija bez vizualije naprosto ne ide.

Dok su Silas Neptune i Saskia u kojih pola sata izveli pjesme sa svojih albuma, naravno da se vrhunac večeri, dolazak Eda Wynna i ostatka benda na stage, iščekivao i nagradio jednim gromkim aplauzom.

(Snimio Samir Mjuakić / Foto klub Tuzla)(Snimio Samir Mjuakić / Foto klub Tuzla)

No, jamačno, nitko, a kako se izrazio Davor Uljanić Đuro iz Kotača, ovdje je stvarno bila posebna pulska publika, mahom kreativaca i pripadnika scene, tako da bi se moglo reći da je "cijela Pula bila" – nitko nije mogao ni sanjati koliko će već od samog početka svirka, vizualni efekti i čitava atmosfera, odisati istinitim i iskonskim psihodeličnim rock sentimentima. Ipak je ovaj bend kroz četiri desetljeća ne samo na neki način zaslužan za stvaranje te scene i nekim dijelom i festivala u Glastonburyju, već i za kreaciju specifičnog stila britanske progresive i psihodelije. Oni jesu "Taj bend".

(Snimio Samir Mjuakić / Foto klub Tuzla)(Snimio Samir Mjuakić / Foto klub Tuzla)

Ed Wynne je, jednom kada su odsvirali svoj klasični intro, pod egidom velikog natpisa "Ozric Tentacles", na neki svoj način zahvalio publici, više gestama no drugačije, ali ubrzo su krenule ozbiljne video progresije na platnu; od fraktala, prirodnih veduta, Buddhe i Shive, raznih psihodeličnih motiva u primamljivim bojama, svašta se je moglo vidjeti na tom platnu; može se tako dodati i filozofski aspekt ovog glazbenog putovanja, jer čitava ta supkultura gaji i strast prema povezanosti s prirodom, čovjekom, i širenjem ljubavi. Tako, možemo reći, dok su glazbene izvedbe bile briljantne, ipak je u velikoj mjeri spektakl koji jest bilo koji nastup Ozric Tentaclesa nepotpun bez svojih vizualija.

Najbolje na kraju

Tentaclesi su odsvirali svoja epska rana djela, ali moglo se prepoznati puno skladbi s njihovih najnovijih albuma, "Space for the Earth + 6 Worlds, an Unusual Journey" (2020.) i "Lotus Unfolding" iz 2023. godine, kojeg promoviraju na ovoj turneji.

Nakon "putovanja" od kojih sat i pol, Tentaclesi su se spustili sa stagea lijepo se zahvalivši, no publika im je, kroz gromoglasni pljesak i ushićenim vriscima dala do znanja da bi bis bio u redu, što je bend omogućio. Ed Wynne je tada naglasio da je za taj, sam kraj, sačuvao sebi najdraže skladbe, a hazardirao bih reći, i najjače vizualne efekte.

Dojmovi publike bili su toliko jaki da je konačan pljesak trajao više od minute, a mnogi su ostali u klubu još dugo u noć, komentirajući nastup. Tako smo nabasali i na Kolumbijca Daniela, koji Ozric Tentacles prati godinama, ali tvrdi da im je ovo najbolji nastup koji je dosad čuo.

(Snimio Samir Mjuakić / Foto klub Tuzla)(Snimio Samir Mjuakić / Foto klub Tuzla)

Ed Wynne, osnivač i multiinstrumentalist benda, čini Ozric Tentacles – kroz godine, postav se izmijenio, no on ostaje. Svirao je s bendom na Future Nature festivalu 2013. godine na tvrđavi Punta Christo u Štinjanu, pa mu je ovo treći nastup u Istri.

- Sviramo često u Italiji, pa nam je lijepo skoknuti i do ovdje, kaže Ed, te nadodaje "Evo, ovdje smo, daleko od kuće, pa nam ništa ne preostaje nego svirati. Da nas barem ne prati i naše "Englesko vrijeme" ovih dana, šali se.

Ed dodaje da su mu i prostor Rojca, Kotača i ambijent odličan, a gaža - "Oldschool".

U Engleskoj, kaže, danas više nema takvih mjesta poput Rojca, ili, ne toliko velikih i uređenih.

- Lovi me malo i nostalgije kad sviram ovdje, zamišljeno će.

Mada je žanr kojim se bave zapravo sve osim "mainstreama", i trenutno nije toliko popularan kao nekoć, Ed Wynne kaže da i dalje postoji jako puno interesa za njihovu glazbu.

- To je ono što ja radim; glazbu, snimam. Zadovoljan sam – postoji dovoljno veliko "tržište" za nas, i to me veseli, zadovoljno će on.

A nas je zanimalo i kako to da su odlučili svirati dvaput u roku od tjedan dana na istom mjestu – je li to zbog "tržišta", kako su govorile prve najave, ili je nešto drugo posrijedi.

- Nismo to nikad napravili dosad. Gledajte, ovo nije velika sala, pa kad svirate dvaput, kao da ste poduplali prostor. Ne znam jesmo li ikad niti svirali na tako malom mjestu. Zapravo, jesmo; ali više za razonodu, na festivalima po kombijima..., našalio se, a konačno, kada smo, onako čisto kolokvijalno pričali o Puli, i jesu li uopće stigli vidjeti grad, Ed je kazao da su neki uspjeli prošetati, ali...

Velika imena u Kotaču

- Ja sam samo vidio parkiralište, u oba dana. Jedino, prošli put sam spavao u busu, i budim se na parkiralištu (Rojca), a kad ono buvljak; i bilo je jako cool, kaže, da bi zaključio da "možda zvuči smiješno, ali putujući ovako po svijetu, dođeš često do toga da se negdje probudiš u busu, hotelu ili kombiju, doveden si do nekih vratiju, i bum – koncert. I ideš".

Dok Ozric Tentaclesi pale i žare, odnosno, za šire ljubav i dobre vibre, već odavno, Klub Kotač ove godine slavi svojih šest godina postojanja. Imaju i oni svoj niz od nekoliko stotina koncerata odrađenih, no sada su počela padati velika imena – ne mainstreama, već delicija za poznavatelje. Nakon gostovanja Asian Dub Foundationa prošlog ljeta, ovaj dupli nastup Tentaclesa bilježi i dva rekorda benda, a time i Kotača, a uskoro će se znati koga klub još planira dovesti na sezonu.

Tko se možda nada uloviti Ozric Tentaclese negdje na turneji, trebat će se otisnuti sve do Njemačke, za početak, jer je prvi sljedeći nastup u Russelsheimu 27. travnja, pa onda nakon Bielefelda idu u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of