IN MEMORIAM

Kolege i glazbenici prisjećaju se Alda Spade Ptice: Utihnula je raskošna pulska gitara… Zbogom Tić!

| Autor: Tea Tidić
Aldo Spada Ptica u studiju Radio Pule (Arhiva Glasa Istre)

Aldo Spada Ptica u studiju Radio Pule (Arhiva Glasa Istre)


Danas nas je u 70. godini, nakon teške bolesti, napustio dobri duh istarske glazbene scene - Aldo Spada Ptica. Dugogodišnji gitarist Anelida kao i legendarni ton majstor na Radio Puli, za svoj snimateljski i produkcijski rad dobio je niz nagrada - a iako se nije volio eksponirati, svi koji su imalo imali veze s glazbom dobro ga znaju. Uz širok osmijeh i uvijek spremnu šalu, bio je čovjek velikog srca, uvijek spreman pomoći svakome.

Posljednji ispraćaj bit će u subotu, 4. svibnja, u 11.30 sati na pulskom Gradskom groblju. Obitelj moli da se umjesto cvijeća novčana sredstva uplate Odjelu internističke onkologije s hematologijom Opće bolnice Pula. IBAN: HR4624020061101069286; poziv na broj: (OIB) 16089706543

S Anelidima punih 47 godina

Kao gitarist, najduže je svirao u grupi Anelidi, gdje su uz njega još svirali Claudio Vlacci, Dragan Racan i Bruno Zahtila, a nekadašnji Dario Burić i Branko Milošević (koji su uz Vlaccija bili osnivači benda), Lucio Andreani, Mirko Cetinski, Božidar Gregorić, Aldo Rakić i Davor Žuljević.

PULA, 22.05.2020. - ANELIDI, 55 GODINA RADA  Snimio Neven LAZAREVIC    Anelidi

- Svirali smo skupa 47 godina - kad je stari gitarist Davor Žuljević napustio band, Branko Milošević, koji je vodio Anelide je pozvao Bruna Zahtilu da nam se pridruži. Bruno je pristao pod jednim uvjetom - jedino ako dođe i njegov kum, Aldo. Njih dvoje su se pridružili Anelidima u listopadu 1977. godine - i tako je sve krenulo - i bili smo kao braća svih 47 godina, i u dobru i u zlu, poštovali smo se i voljeli. Punih 20 godina bavili smo se isključivo glazbom, tako da smo se više vremena skupa provodili nas petoro, nego s našim obiteljima, a zapravo smo Anelidi bili kao jedna velika fameja koja je delala za svoje fameje. Objavili smo i nekoliko albuma, između ostalog "Lipa nam je Istra", s Liviom Morosinom "I Anelidi su bili crnci" 1997. godine… Sljedeće godine obilježava se 60 godina Anelida, i u posljednje vrijeme svi smo intenzivno radili na novim pjesmama, nešto smo i snimili, Bruno Krajcar, Franko Krajcar i Toni Pernić su nam napisali nekoliko pjesama… bili smo u radnom zanosu, pripremali repertoar… nastavit ćemo s time, moramo nastaviti, i zbog Alda i svih onih koji su bili s nama, i idemo dalje dokle god budemo mogli, kaže Claudio Vlacci, jedan od osnivača Anelida, koji kaže da su kroz sve te godine zajedničkog muziciranja i druženja obilježene i brojnim zabavnim anegdotama.

- Kad smo jednom bili na turneji u Sloveniji, vozili smo se poslije svirke s kombijem i negdje u zavoju, u blizini granice, Aldo je čuo da je nešto puklo i palo s kombija. Stali smo sa strane, i stvarno je nedostajao jedan komad kod kočnice… Aldo se vratio na mjesto gdje je osjetio da se to dogodilo, našao komad, vratio se, popravio kombi i mi smo nastavili put. Svaka svirka je bila posebna dogodovština i prava fešta, prisjeća se Vlacci.

Alen Vitasović: Aldo je itekako zaslužan za moj glazbeni uspjeh

Poznati istarski pjevač Alen Vitasović niz godina je surađivao s Aldom Spadom Pticom, kako na pozornici, tako i u studiju.

- Alda, skupa sa svim članovima Anelida smatram dijelom moje obitelji, a svi oni su bili i prijatelji s mojim ocem. To je bend koji me, kao dvanaestogodišnjeg dječaka, na fešti za 1. maj u Orbanićima pozvao na pozornicu, i s njima sam pjevao "Ne reci da je svemu kraj". To mi je bio prvi nastup s jednim ozbiljnim bendom, i tu sam imao osjećaj kao da pjevam na Wembleyu i da sam dobio Grammy, od uzbuđenja nisam spavao 15 dana. A sve zahvaljujući Branku Miloševiću, Claudiu Vlacciju, Aldu Spadi i Brunu Zahtili - oni su moj najdraži band, koji me pratio cijeli život, ne samo na nastupima, nego i kad god je nešto trebalo, baš kao prava obitelj - tada sam bio mlad, i kad bi nešto krivo radio, oni bi me usmjerili.

Alen Vitasović (Snimio Mateo Levak / Novi list)Alen Vitasović (Snimio Mateo Levak / Novi list)

Aldo je itekako zaslužan za moj glazbeni uspjeh - kod njega sam snimio prva dva albuma, koje je produkcijski savršeno posložio, i kasnije sam snimio kod njega još dvadesetak pjesama. Da nije bilo njega, sumnjam da bi uspio sam napraviti sve što mi se dogodilo u glazbenoj karijeri. Velika je razlika između pjevanja uživo i pjevanja u studiju - a upravo vještine koje su potrebne u studiju uz puno strpljenja, ležerno i spontano me naučio Aldo. Kad smo snimali te albume bio sam jako mlad, imao sam 23 - 24 godine, i trebao mi je savjet i pomoć takve iskusne osobe, a Aldo me naučio i kako programirati i kako na kompjuteru raditi aranžmane… puno puta sam kod Alda i Vitke i prenoćio, jer smo radili na pjesmama… "Ne moren bez nje", "Sandra", "Jenu noć", "Nisi više mala", "Gušti su gušti", "Bura"… na svim tim pjesmama smo radili kod Alda doma, i na tome sam mu jako zahvalan. I kad bi se pojavili problemi i teški trenuci, Aldo je uvijek imao veliki osmijeh i zračio je pozitivom, uvijek spreman za pjesmu, za zafrkanciju, za lijepi savjet… Kod Alda si se uvijek osjećao kao veseliji i sretniji čovjek, njegovim preranim odlaskom ostala je velika praznina. Ptica je odletjela u raj nebeski. Nikad mene ne bi bilo da nisi tamo sidija u studiju R3. Podigao si dva sina kojima se svi divimo. Imao ženu koja je uzor svim ženama svijeta. Vidimo se... bilo kad, bilo kadi, jednom opet, kaže Alen Vitasović.

Tamara Obrovac: Jako će mi faliti njegov smijeh, škerac, veselje i ljudskost. Zbogom Tić moj

Cijenjena istarska glazbenica Tamara Obrovac također je surađivala s Aldom Spadom Pticom.

Pula 23.2.2022. mozaik - Tamara Obrovac - koncert - INK Snimio: Dejan STIFANIC  Tamara Obrovac 

- Aldo je bija čovik koji je volija ljude, muziku i život. Svaka suradnja s njim je bila ne samo profesionalno dobra nego i (što je ponekad i važnije) ljudska, prijateljska i opuštena. Na Radio Puli sam s Aldom snimila dva CD-a, a ozvučavao je i veliku većinu mojih godišnjih koncerata u INK. Jako će mi faliti njegov smijeh, škerac, veselje i ljudskost. Zbogom Tić moj, poručila je Tamara Obrovac.

Bruno Krajcar: Previše lijepog sam prošao s Pticom, teško je nešto izdvojiti

Glavni urednik Radio Pule, glazbenik i skladatelj Bruno Krajcar s Aldom Spadom Pticom surađivao je niz godina.

- Previše lijepog sam prošao s Pticom, teško je nešto izdvojiti… nedostaje nam, a mi koji smo imali sreću s njim družiti se, snimati pjesme, pjevati, svirati... pamtit ćemo ga po njegovom nezaboravnom zaraznom osmijehu, on je bio čovjek koji je živio glazbu i prijateljstvo u svojoj punini 24 sata dnevno, i kad kažemo riječ pozitiva i dobrota - to je bio Aldo Spada Ptica.

Bruno Krajcar (Foto: Josip Pino Ružić "Rose art")Bruno Krajcar (Foto: Josip Pino Ružić "Rose art")

Uvijek je bio spreman za šalu, pjesmu, druženje, a mi koji smo kod njega snimali pjesme, znamo koliko nam je značilo njegovo strpljenje, posvećenost pjesmi koju je snimao, i ono po čemu je bio poseban, je izrazito poznavanje širokog spektra glazbenih žanrova, bez obzira da li se radilo o klasičnoj glazbi, jazzu, rocku… s jednakim žarom Aldo je snimao i kad je trebalo znao je naći pravu riječ. Sjećam se kad sam 2003. godine s Oliverom u studiju Radio Pule snimao - Oliver je snimao u brojnim studijima, no bio je izuzetno zadovoljan da ima takvih ljudi, snimatelja i svestranih glazbenika kao što je Aldo, koji unose takvu pozitivnu energiju i entuzijazam, koja je neophodna svakom glazbeniku kad snima i stvara u studiju. Snimio je većinu mojih albuma, a posebno smo bili ponosni na prvog Porina za album "Mate Balota". Nedavno smo za Anelide snimili pjesmu "U gradu od Arene" u kojoj je Aldo repao na stihove Daniela Načinovića, koja još nije objavljena, ali bit će sigurno, kaže Bruno Krajcar.

Budimir Žižović: Utihnula je raskošna pulska gitara

Svoja sjećanja na Alda Spadu podijelio je s nama i novinar, pjesnik, kuhar, gurman i ribar, Budimir Žižović.

- Utihnula je raskošna pulska gitara. Previše lijepog sam prošao s Pticom, teško je nešto izdvojiti Ako su Anelidi urbana pulska legenda, onda je Aldo Spada jedan od vrlo važnih nositelja te legende. Pridruživši se svojevremeno Anelidima, svojom solo gitarom dao je bendu raskošan i puno bogatiji glazbeni izričaj. Stali smo svi mi koji smo ga dobro znali, zatečeni tim utihnućem.

Izuzetno smo cijenili njegovu predanost glazbi, želju za vrhunskim gitarističkim dosezima. Nikad ga ta želja nije napuštala. Uza sve, bio je i vrhunski ton majstor. U tonskom studiju Radio Pule, pod njegovim vodstvom, nastajali su materijali, koje su glazbenici i producenti ocjenjivali najboljim mogućim ocjenama, a za rezultate takvog rada dobivao je i naše najveće nagrade. Bio je ton majstor s vrlo izraženim sluhom, darom i preciznim poznavanjem tehnike.

Budimir Žižović (Arhiva Glasa Istre)Budimir Žižović (Arhiva Glasa Istre)

Koliko ga ja znam, a dugo ga znam, na sve moguće provokacije i poslovne izazove, nikad nije digao glas. Htio je uvijek bolje, ali uz maksimalnu toleranciju.

Aldo Spada nikad nije prestao živjeti s muzikom. Svojim rukama i uz pomoć prijatelja, izgradio je veliku kuću za cijelu svoju brojnu obitelj. Bio je nježni, predani pater familias, posvećen do kraja svojoj obitelji.

Kad sam kao glavni urednik Radio Pule organizirao feštice za Dan žena, osim ženskog dijela redakcije, uvijek sam zvao njega i Alfreda. Zašto, pitali bi ostali muški? – zato što netko djevojke treba nasmijati i razveseliti. A to su oni najbolje znali.

Cijela šuma šarenih asocijacija mi sada buja, a najprije me obuzima velika tuga, što je Aldo Spada, vrijedan čovjek i prijatelj, utihnuo, kaže Budimir Žižović.

Nataša Petrić Tasha: Sve nas je bezvremenski zadužio i povezao

Glazbenica i počasna predsjednica pulske podružnice Hrvatske glazbene unije, Nataša Petrić Tasha, također je surađivala s Aldom Spadom.

- Našem dragom "tiću" Aldu Spadi, koji je svoju posljednju ovozemaljsku pjesmu otpjevao jutros - hvala ti za sve što si pružao glazbenom svijetu, svim glazbenicima, našem gradu, hvala na prijateljstvu i svim ispravnim vrijednostima koje si utkao u glazbenu povijest ovog grada svojim osebujnim radom. Hvala na druženju i podršci, na osmijesima, na svim projektima, suradnjama i trenucima koje smo proveli zajedno, i prvenstveno na velikom prijateljstvu. Kao što kažu - ništa nije zauvijek, sve se mijenja i nekako se sve preoblikuje i transformira. Sve si nas bezvremenski zadužio i povezao, i to je jedan krug pozitivnih vibracija, koji nas bez obzira na prostor i vrijeme, spaja. Nadam se da ćeš naći svoj mir, hvala ti na svemu, kaže Tasha, koja se prisjetila i jedne od brojnih zgoda iz studija Radio Pule.

Nataša Petrić Tasha (Arhiva Glasa Istre)Nataša Petrić Tasha (Arhiva Glasa Istre)

- Sjećam se svaki put kad smo surađivali na Radio Puli, s koncertima koji su se emitirali uživo iz studija, naš Aldo Spada je bio spreman svim mogućim sredstvima i snagama da usprkos tehničkim i drugim poteškoćama, kojih je uvijek bilo, da nas spoji, uključi, osigura najbolji mogući zvuk... I uvijek smo se smijali na to, jer je uvijek nešto nedostajalo, a on, iako je gunđao, uvijek je sve napravio, i uvijek bi govorio: "Vajk vam ništo fali, vajk vam ništo treba uključiti ili isključiti, nikad ne valja!". A ja bi mu uvijek odgovorila: "Jedino ča valja Aldo, ste vi". I tako je stvarno i bilo, prisjeća se Tasha.

Vesna Nežić Ružić: Dragi Ptica, još uvijek ne mogu vjerovati...

Poznata pjevačica Vesna Nežić Ružić surađivala je s Aldom Spadom na brojnim albumima, koncertima...

Vesna Nežić Ružić (Snimio Danilo Memedović)Vesna Nežić Ružić (Arhiva Glasa Istre)

- Dragi Ptica, još uvijek ne mogu vjerovati... hvala ti na suradnji, podršci, veselju, prijateljstvu, nastupima, snimanjima bezbroj pjesama na Radio Puli, tvojim osmjesima, energiji, virtuoznoj svirci, ljudskosti, dječačkoj pozitivi i svemu u ovih 45 godina uspješne suradnje s tobom i dragim Anelidima... uvijek ćeš biti s nama kao vedar duh i pravi čovik! Počivaj u miru dragi naš Ptica!,  poručuje Vesna Nežić Ružić.

Vanesa Begić: Nagrade i priznanja nisu mu bile toliko važne koliko je to bio dobro odrađeni posao

I naša novinarka Vanesa Begić s nekoliko riječi prisjetila se Alda Spade.

- Iako se za svaku osobu kaže da je posebna, za Alda Spadu malo je reći da je bio poseban. Originalan. Jedinstven. Bogat znanjem i vještinama. A opet tako jednostavan, skroman, veseo, pun energije i entuzijazma i kada je bio teško bolestan.

Desetljećima u Anelidima, iako je uvijek isticao da, premda nije bio od samoga početka dio ovog benda, taj bend je dio njega oduvijek i zauvijek i Aldo je jedan od njegovih zaštitnih znakova. Iako je mirovinu zaradio kao tonski majstor Radio Pule, Aldo je bio puno više od 'tonaca'. Iako je u tome bio jedan od najboljih na ovome području. Pa i šire. Što sve nije mogao iskemijati, presnimiti, montirati, spasiti iz snimki, a gotovo da nema pjevača, glazbenika koji nije s njim surađivao. Toliko projekata, pjevača, suradnji, glazbenika.

Stari studio Radio Pule na Rivi 10 uvijek je bio prepun glazbenika, snimanja, dolazili su tu Oliver, Gibonni, djeca iz Studija Zaro, stalno je tu bila akcija, stalno se kreiralo.

CD-i koji valoriziraju istarsku baštinu, djela mladih glazbenika, sve je to prolazilo kroz njegove vješte ruke tonaca. Nagrade i priznanja nisu mu bile toliko važne koliko je to bio dobro odrađeni posao.

Kao umirovljenik sve je samo ne mirovao. Glazba, nastupi, djeca, unuci, sve njegove ljubavi…, prisjeća se Alda Spade novinarka Glasa Istre Vanesa Begić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini