IMPRESIVNA BILJKA

Suncokret: Kako uzgojiti remek-djelo prirode u posudama i u vrtu

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Glavna karakteristika suncokreta su njegovi cvjetovi: veliki i žuti, sastavljeni od žutih ili narančastih latica koje prizivaju sunčeve zrake.

Sam naziv biljke, koji potječe od grčkih riječi helios (sunce) i anthos (cvijet), odnosi se na pojavu, takozvani heliotropizam, koji uključuje orijentaciju biljke ili cvijeta prema smjeru sunca (cvjetovi se okreću od istoka prema zapadu, prateći prolaz sunca).

Kako uzgajati suncokret u posudama

Za uzgoj suncokreta u posudama preporučujemo odabir patuljaste sorte koja ne prelazi 30/40 cm visine, tako da posuda ne mora biti pretjerano velika.

Posudu napunite neutralnom pH zemljom bogatom hranjivim tvarima, na dno stavite sloj šljunka ili gline kako biste olakšali otjecanje vode i stavite je na sunčano mjesto.

Zalijevajte redovito, bez pretjerivanja.

Kako uzgajati suncokret u vrtu

Uzgoj suncokreta prilično je jednostavan s obzirom na to da se biljka bez problema prilagođava različitim klimatskim uvjetima i tlima te nema posebnih prehrambenih potreba.

Odaberite područje na punom suncu, ali zaštićeno od vjetra, odlučite se za dobro drenirano tlo bogato organskim tvarima.

Koristite potpore za poticanje rasta.

Suncokret ne zahtijeva posebnu njegu, stoga zalijevajte redovito, ali bez pretjerivanja i ne zaboravite s vremena na vrijeme ukloniti korov koji bi ga mogao oštetiti i ugušiti.

Gdje smjestiti suncokret

Suncokret najbolje uspijeva na sunčanim, dobro osvijetljenim mjestima, potrebno mu je najmanje 6-8 sati direktne sunčeve svjetlosti dnevno.

Stoga ga svakako smjestite na mjesto u vrtu ili balkonu gdje može biti maksimalno izložen suncu.

Iako ne predstavlja posebne potrebe i sposoban je prilagoditi se različitim tipovima tla, suncokret najbolje uspijeva na dobro dreniranom, plodnom tlu bogatom organskim tvarima.

Izbjegavajte previše glinasta ili previše zbijena tla, jer bi mogla zadržati vodu.

Iako je suncokret čvrsta biljka, visoke stabljike mogu biti osjetljive na oštećenja od jakih vjetrova.

Iz tog razloga, pokušajte ga smjestiti u zaštićeno područje ili koristite potpore, kao što su kolci ili kavezi, kako biste ga poduprli i zaštitili što je bolje moguće.

Suncokreti mogu postati impresivne biljke, pa ćete morati ostaviti dovoljno prostora između biljaka kako biste omogućili dobar rast i potaknuli širenje lišća i cvjetova.

Koliko često zalijevati suncokret

U proljeće je preporučljivo zalijevati otprilike jednom tjedno, dok ćete s dolaskom ljetnih vrućina biljku morati zalijevati češće, do otprilike tri puta tjedno.

Suncokreti su otporne biljke, sposobne podnijeti kratka sušna razdoblja, stoga izbjegavajte pretjerano zalijevanje suncokreta kako biste izbjegli stagnaciju vode koja bi mogla uzrokovati truljenje korijena.

Tijekom faze klijanja, održavajte tlo vlažnim, zalijevajte svaki dan ili dva.

Nakon nicanja, kada mlade biljke suncokreta počnu rasti, možete smanjiti učestalost zalijevanja, zalijevati jednom tjedno i paziti da voda prodre duboko u tlo.

U poodmakloj fazi rasta korijenje suncokreta će ići sve dublje i dublje, a ovdje možete dodatno smanjiti učestalost zalijevanja, zalijevati suncokret kada je tlo površinski suho, obično svakih 10-14 dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom