osvježavajući i ukusni

Donosimo popis najzdravijih voćnih sokova

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Sok je osvježavajuć i ukusan u bilo koje doba dana, piše Index.hr. Međutim, važno je izabrati onaj pravi. Mnogi sokovi zapravo su napitci zaslađeni šećerom. Uglavnom se sastoje od vode i dodanih šećera, poput kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze. Zato se pri kupnji savjetuje birati sokove od 100% voća koji su bogati hranjivim tvarima.

"Budući da je takav sok u cijelosti napravljen od voća, ne sadrži dodani šećer. Pijenje soka je dobar način da unesete neke hranjive tvari iz hrane ako ne možete zadovoljiti dnevni unos voća ili povrća", kaže dijetetičarka Natalie Rizzo za Today.

Prema Rizzu, mana soka je što sadrži manje vlakana od cijelog voća, tako da se nakon ispijanja čaše soka nećemo osjećati sito kao kada žvačemo hranu.

Koji je sok najzdraviji?

Iako je sok od naranče najomiljeniji, najzdravijima se smatraju sok od nara, sok od cikle, sok od kiselih višanja i sok od grejpa.

"Povrtni sokovi i sok od rajčice imaju manje šećera od drugih opcija", napomenula je dijetetičarka.

Ako svaki dan ispijate sok, Rizzo savjetuje da ne konzumirate više od pola čaše soka od 100% voća dnevno. Možete ga čak razrijediti gaziranom vodom kako biste dobili veću porciju bez potrebe za dodavanjem više soka.

Ako pokušavate smršavjeti, najbolji izbor su povrtni sokovi ili sok od rajčice s niskim udjelom natrija.

"Ti su sokovi koji smanjuju apetit", zaključila je Rizzo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini