legende pulskog rocka uoči koncerta za dan grada

Langer: Nedostajala nam je pulska publika, a i najljepše je svirati doma

| Autor: Tea Tidić
Atomsko sklonište nastupa 5. svibnja na Portarati (Arhiva Glasa Istre)

Atomsko sklonište nastupa 5. svibnja na Portarati (Arhiva Glasa Istre)


Legende pulskog rocka, grupa Atomsko sklonište, nastupit će za Dan Grada Pule, u nedjelju, 5. svibnja u 21 sat na Portarati. Grupa posljednjih godina intenzivno koncertira diljem regije, no zbog zdravstvenih problema frontmana Bruna Langera, bili su na prisilnoj kraćoj pauzi. Kakva je situacija sada, pitali smo Bruna Langera.

Ne posustaju

- Zdravstvena situacija je sada odlična, i na tome se moram zahvaliti sjajnim doktorima iz Urgentnog odjela kardiologije u Rijeci, kaže Langer. Atomsko sklonište je već bilo na mini turneji – nastupili su u Novom Sadu, Čačku i Zemunu.

- Objavljen je live album "Serđo živi" Atomskog skloništa i prijatelja na CD-u, a uskoro izlazi i vinil, snimljen na našem koncertu u koncertnoj dvorani MTS (bivši Dom sindikata) u Beogradu 22. studenog 2023., gdje smo imali brojne goste – s nama je pjevao Jurica Pađen koji je pjevao "Žuti kišobran", Zvonimir Đukić "Đule" iz Van Gogha pjevao je "Djevojka br. 8", "Treba imat dušu" i "Ne cvikaj generacijo", braća Dragi i Žika Jelić iz YU grupe koji su pjevali "Da li je dozvoljeno razgledavanje vašeg vrta" i "Pomorac sam majko", Mladen Vojičić Tifa je bio maestralan u izvedbi pjesama "Iza zida", "Mutna rijeka" i "Umro je najveći mrav"… Ovaj koncert je bio rasprodan, i održali smo ga u znak sjećanja na Đosera, kaže Langer.

(Arhiva Glasa Istre)Bruno Langer, frontmen grupe (Arhiva Glasa Istre)

- U Puli nismo nastupali jedno dvadesetak godina, a prije dvije godine smo za Dan Grada nastupili na Kaštelu, pa smo svirali na Portarati u sklopu Adventa, i evo sad predstoji koncert, također na Portarati u sklopu proslave Dana Grada Pule. To nam je drago, jer nam je nedostajala pulska publika, a i najljepše je svirati doma, ističe Langer.

Atomci ne posustaju s koncertiranjem – u rujnu će održati veliki koncert na Ljetnoj pozornici u Opatiji, tijekom ljeta nastupaju na brojnim rock festivalima, između ostalog i na Lakestoku na Murteru.

- Njeguje se rock n’ roll, neki kažu da se i vraća nekadašnja popularnost rocka. Mislim da nije baš u tom obimu, ali sigurno je da rock jako dobro stoji, kaže Langer.

Kako je Glas Istre već pisao, snima se i dokumentarni film pod nazivom "Do posljednjeg atoma", kojeg snimaju redatelji i scenaristi Dušan Stojanović i Lazar Stanivuk, a koproducenti filma su Milan Rašula i Srpski kulturni centar.

- U Novom Sadu snimili smo zadnje kadrove dokumentarca o Atomskom skloništu, te je film sada u postprodukciji, i sve bi trebalo biti gotovo do ljeta. S razlogom smo odabrali Novi Sad za zadnje kadrove – jer upravo tamo smo i počeli – tu smo imali prvi javni nastup na tlu tadašnje države, na starom sajmištu. Prije toga smo svirali u Uljaniku, gdje smo se uvježbavali, i onda smo 1977. otišli na BOOM festival i razvalili. I ostalo je povijest, kaže Langer, koji nam je rekao i da će promocija dokumentarca biti u Puli.

(Snimila: Tea Tidić)Sa snimanja dokumentarnog filma o grupi Atomsko sklonište - "Do posljednjeg atoma" (Snimila: Tea Tidić)

Live albumi

U posljednje vrijeme objavljeno je još live albuma Atomaca – iz Beograda, Novog Sada… a saznajemo ekskluzivno i da izlazi reizdanje jednog od najčuvenijih albuma Atomaca. Naime, Atomsko sklonište je snimalo sve svoje albume za slovensku izdavačku kuću, a nakon raspada Jugoslavije, tih albuma više nije bilo u prodaji, te su originalni primjerci vrlo raritetni i dosežu visoke cijene na tržištu vinila. No, sada se situacija mijenja.

- Ovog ljeta će biti objavljen vinil našeg najuspješnijeg albuma "Mentalna higijena", koji je objavljen originalno 1982. godine, i na kojem su i pjesme "Treba imat dušu" i "Žuti kišobran". Sada, nakon 42 godine, naša diskografska kuća ZKP RTV Ljubljana objavljuje reizdanje, kaže Langer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater