PRED UZVANICIMA IZ JUŽNOG TIROLA

PREZENTACIJA MEDULINSKE RIVIJERE U BRUNICKU: Medulin kao destinacija s puno obiteljskog, gastronomskog i sportskog sadržaja privući će puno gostiju

Kako ističe Enco Crnobori, direktor Turističke zajednice Medulina, suradnja dviju turističkih institucija traje duge 24 godine, a osim što su se njome otvorila brojna vrata i ostvarili vrijedni turistički uspjesi, iz nje se razvilo i snažno prijateljstvo. Između ostalog, zadovoljno je konstatirao da bolji termin nije mogao biti odabran za prezentaciju destinacije jer su u razdoblju karnevala skijališta najposjećenija

| Autor: Marcello ROSANDA, Doria MOHOROVIĆ
Na Kronplatzu je trenutno oko desetak tisuća gostiju

Na Kronplatzu je trenutno oko desetak tisuća gostiju


Ovogodišnja tradicionalna prezentacija medulinske rivijere kao turističke destinacije održana je u Brunicku u novoj hokejaškoj dvorani Intercable koja je otvorena u prosincu 2021. godine. U njenim su prostorima jučer, u organizaciji medulinske Turističke zajednice, predstavljena brojna jela istarske kuhinje i promoviran Medulin i njegova okolna mjesta.

Suradnja duga dva desetljeća

Od velikog broja uglednih uzvanika iz južnog Tirola zainteresiranih za Medulin i Istru, razgovarali smo s mladim Thomasom Reiterom, direktorom sustava uspinjača Skirama Kronplatz, koji je dan danas najveći skijaški kompleks talijanske regije Trentino Alto-Adige te, samim time, njen glavni gospodarski pokretač. Potvrđuje nam dobro poznatu činjenicu da je "mare-monti" suradnja koja je, barem formalno, započela 1998. godine - snažna i neuništiva veza između obližnjih regija Hrvatske i Italije.

- Svake godine, tijekom zimske sezone imamo skoro dva milijuna gostiju, a Hrvatska nam je jedna od najvažnijih tržišta. Njen udio je otprilike 15 posto, tako da ovih dana slavimo tu višedesetljetnu suradnju. Nismo si konkurencija. Nama je važna zima, a vama ljeto. Hrvati su općenito vrsni skijaši i to svi ovdje znamo. Također znamo i da se najbolje ljetuje u Istri, pogotovo na jugu. Evo, danas su ovdje podijeljena istarska iskustva, ali i gastronomske delicije te je time dokazano da Istrani doista mogu zaista spraviti čuda s vinima, ribom, maslinovim uljem i pršutom, istaknuo je Reiter i najavio sigurni nastavak ove plodonosne suradnje. - Ovo ljeto i mi dolazimo u Hrvatsku na more. Već sam bio u Puli, ali ću se vratiti. To je jednostavno spektakularna destinacija.

Podsjetimo da suradnja Tourismusverbanda Crontur i Medulina seže u 1998. godinu kada je, zahvaljujući inicijativi Alda Dobrovca i Christiana Mayrhofera, uz svesrdnu pomoć Radovana Kirina, održana prva prezentacija destinacije Medulin u hotelu Hiterhuber.

Pripremane istarske delicije

Kako ističe Enco Crnobori, direktor Turističke zajednice Medulina, suradnja ovih dviju turističkih institucija traje duge 24 godine, a osim što su se njome otvorila brojna vrata i ostvarili vrijedni turistički uspjesi, iz nje se razvilo i snažno prijateljstvo. Između ostalog, zadovoljno je konstatirao da bolji termin nije mogao biti odabran za prezentaciju destinacije jer su u razdoblju karnevala skijališta najposjećenija.

- Ove smo godine dobili tu ekskluzivu da udarnu večer u kojoj prezentiramo naše tipične domaće proizvode, predstavimo u business klubu nove hokejaške arene gdje će biti mnogo gospodarstvenika, turističkih djelatnika te osoba iz javnog života, a koji su mnogo puta posjetili i našu destinaciju. Vrlo je važno reći da će oni u špici naše turističke sezone, 15. kolovoza, gostovati u Medulinu i predstaviti svoju destinaciju, najavljuje Crnobori.

Na Kronplatzu je trenutno oko desetak tisuća gostiju

Enco Crnobori, direktor TZ-a Medulin

Istarski turistički djelatnici ove su godine odlučili predstavljati isključivo lokalne proizvode, a za pripremu istarskih delicija doveli su kuharski tim poznatog brenda Hook&Cook iz Medulina.

- Pripremaju nam nekoliko, za naš kraj, tipičnih pijata sa sardelom, sardinama i palentom te njihove slasne 'udarne' burgere s tunom. Donijeli smo u Brunick frišku ribu iz našeg mora! Uz to ćemo gostima prezentirati i jedan istarski pršut, kaže Crnobori pa dodaje da će se pršut ručno rezati pred njima, što turiste uvijek ugodno iznenadi.

Promo za eminentna tržišta

- Moći će se degustirati i vrhunski sirevi s našeg područja, OPG-a Peršić s kravljim i ovčjim sirom te OPG-a Jukopila iz Medulina koji proizvodi odličan kozji sir. Predstavit ćemo i domaća maslinova ulja lokalnih OPG-ovaca; Tanger, uljara nono Bruno i Crnobori, kao i brojna visokokvalitetna vina brenda Medea koji ima vinograde na cijelom području općine Medulin, ističe Crnobori i naposljetku se zahvaljuje domaćinima Thomasu Reiteru, Andrei De Frariju i drugima koji su ovaj projekt učinili mogućim. Oni ga, ističe, planiraju i nastaviti.

- Na Kronplatzu je trenutno oko desetak tisuća gostiju iz raznih krajeva koji su nama jako interesantni. To su eminentna tržišta kojima gravitiramo s našim promotivnim materijalima. Prije svega to su Njemačka, Poljska, Češka pa i Skandinavske zemlje, ističe Crnobori.

Siguran je da će prezentacija destinacije koja ima mnogo obiteljskog, gastronomskog i sportskog sadržaja privući mnoge goste i ove turističke sezone u Medulin. "To je jedna dobra priča koja pokriva i hotelski i privatni i kamping smještaj, a kojeg imamo poprilično u našoj destinaciji. Gosti nam u Medulin dolaze već treću generaciju, odnosno sada već dolaze i unuci sa svojim obiteljima. To nam je posebno drago jer smo destinacija obiteljskog smještaja, zaključuje Crnobori.

Skijalište Plan de Corones - 2.275 metara nadmorske visine

Sa 119 kilometara staza, skijalište između Brunica, San Vigilija i Valdaore neodoljiva je atrakcija za entuzijaste željne dugih i zahtjevnih staza. Kada je riječ o njima, Plan de Corones ih ima najmanje pet, takozvanih "crnih pet", koje zahtijevaju značajnu fizičku kondiciju i vještinu. Među njima je i poznata Erta - jedna od trkaćih staza Svjetskog skijaškog kupa u Južnom Tirolu.

S druge strane, čak i početnici i opušteniji skijaši imaju pregršt izbora. Također, mjesto za sebe pronaći će snowboarderi i freestyleri koji se mogu zabaviti na stazama Easy Line, Medium Line, Medium Rail Line i Medium Kickerline.

Na Kronplatzu je trenutno oko desetak tisuća gostiju

Thomas Reiner, direktor Skirama Kronplatz

Čak 32 ski lifta, opremljenim najmodernijom tehnologijom, dovode ljubitelje zimskih sportova na velike nadmorske visine. Istu razinu kvalitete jamče brojne usluge iznajmljivanja skija te najsuvremenije i najkvalitetnije opreme. Također, početnici se mogu osloniti na jednu od najboljih škola skijanja. Potom, za predah i okrjepu postoji više od 40 ugostiteljskih objekata.

Uz sve to, za skijaše željne kulture nalaze se dva muzejska dragulja na 2.275 metara nadmorske visine. To su planinski muzej Messner na temu tradicionalnog alpinizma kojeg je dizajnirala Zaha Hadid, i Lumen - muzej planinske fotografije otvoren 2018. godine. Budući da je dio skijaškog kompleksa Dolomiti Superski, Plan de Corones dobro je povezan i s ostalim skijalištima u okruženju.

Inače, autobusi voze svakih 20 minuta između stanice u dolini Piculin i Alta Badije, a do skijališta Plan de Corones može se vrlo jednostavno doći i vlakom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum