zanimljiv i dosta bizaran potez

ELON MUSK – „TEHNOKRALJ IZ TESLE“ Rizični poslovni potezi američkog supermilijardera

Najugledniji svjetski mediji javljaju da je Elon Musk u svom poslovanju u vezi Tesle i bitcoina poslovao pomalo sumnjivo. On je, kako se tvrdi, preko poruka na Twiteru usmjeravao manje poduzetnike, mešetare i ulagače gdje da ulažu i što da kupe na financijskom tržištu, pa su brojni Muskovi sljedbenici izgubili značajne svote novca

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Elon Musk

Elon Musk


Američki supermilijarder Elon Musk koji je poslovne uspjehe uglavnom postigao proizvodnjom električnih automobila Tesla, ali je veliku pozornost javnosti privukao proteklih mjeseci i lansiranjem vlastitih Space X raketa u svemir te mešetarenjem kriptovalutama, povukao je još jedan zanimljiv i dosta bizaran potez. Naime, Elon Musk prozvao se „Tehnokraljem iz Tesle“, zadržavši pritom poziciju predsjednika uprave tvrtke, dok se njegov glavni financijski direktor Zach Kirhorn prozvao Gospodarem kovanica iliti Master of Coin. Da nije riječ o bogataškoj pošalici, potvrdila je američka Komisija za vrijednosne papire (SEC). Oba poslovna čovjeka nisu pojasnila značenje svojih novih titula, iako se „imenovanje“ Zacha Kirkhorna može protumačiti kao poveznica s golemom Muskovom investicijom u elektronsku valutu bitcoin u koju je proteklog mjeseca uložio milijardu i pol dolara.

Prijevare

Najugledniji svjetski mediji, poput BBC-ija, javljaju da je Elon Musk u svom poslovanju u vezi Tesle i bitcoina poslovao pomalo sumnjivo. On je, kako se tvrdi, preko poruka na Twiteru usmjeravao manje poduzetnike, mešetare i ulagače gdje da ulažu i što da kupe na financijskom tržištu, pa su brojni sljedbenici izgubili značajne svote novca, dok su odvjetnici tvrtke Chasea Gharrityja optužili Muska za lažne objave.

Elon Musk poznat je, već otprije, po svojim tweetovima upitne koristi i točnosti. U svibnju prošle godine podijelio je tweet tvrdeći da je Teslina vrijednost dionica "previsoka". Nakon toga vrijednost njegove vlastite tvrtke smanjila se za trinaest milijardi dolara. Godine 2018. Musk je platio dvadeset milijuna dolara kazne jer je „cvrkutao“ da je osigurao financiranje od 72 milijarde dolara za osobno, privatno preuzimanje Tesle, čime je izazvao sudski proces zbog navodne „prevare dioničara“.

Možda ne samo zbog poruka na društvenim mrežama, Elona Muska nedavno je na ljestvici superbogataša prestigao vlasnik Amazona Jeff Bezos. Kako poruke s Twitera djeluju na obične, ali imućne investitore koji slijede savjete Elona Muska – ima ih desetak milijuna – objavio je BBC kroz priču o Sebastianu, njemačkom ulagaču iz Kelna koji je ovih dana izgubio oko 400 tisuća funti vodeći se navodnim savjetima svog financijsko-tehnološkog gurua. Prije nekoliko dana, Sebastian i supruga sjedili su navečer pred tv ekranom i gledali seriju na Netflixu. Prije spavanja, zlosretni ulagač pogledao je poruke na Twiteru i naišao na tweet Elona Muska koji je glasio – „Dojo 4 Doge?'“ – te link na kojem je vidio kako se poklanjaju bitcoini, vodeća i najskuplja digitalna valuta. Sebastian je slijedio vezu do web stranice profesionalnog izgleda gdje se dijeljenje bitcoina činilo posve stvarnim. Na stranici je postojao brojač vremena do kada vrijedi ponuda, pisalo je kako će im se novac udvostručiti te se pozivalo investitora da pošalju bilo koji iznos digitalnog novca. Od 0,1 bitcoina – što je u tom trenutku vrijedilo oko 4.300 funti, pa sve do dvadeset bitcoina (vrijednosti 860 tisuća funti). Na stranici je stajao i znak pouzdanosti – simbol Elona Muska te je Sebastian odlučio investirati deset bitcoina. Čekao je dvadeset minuta da se u njegov digitalni novčanik vrati dvostruka svota, dakle dvadeset bitcoina, ali brojač je odbrojao svoje i Sebastian je ostao kratkih rukava. Izgubio je više od 400 tisuća funti, slao emailove i ustvrdio da je račun Elon Muska na Twiteru bio – lažan. Novac nije uspio povratiti, ali je morao priznati i sebi i obitelji da im se mijenja plan za ljetovanje i ranije umirovljenje.

Priču je iznio BBC-u pod lažnim imenom – iz dva razloga. Prvi – ne vjeruj svemu na čemu piše Elon Musk, a drugi – budi oprezan pri trgovini elektronskim novcem. Vlastitu pohlepu nije komentirao. Analitičari tvrtke Whale Alert-a iz Amsterdama istodobno su pratili operaciju pljačke gramzivih wannabee milijunaša gledajući kako se bitcoini prebacuju na drugi račun i unovčuju nekoliko dana kasnije. Riječ je o tvrtki za analizu blockchain valuta koja je mjesecima pokušavala natjerati vlasti da poduzmu mjere protiv prijevara, ali ništa nije poduzeto. Da bi uočili trendove i pratili novac analitičari koriste javne podatke što pokazuju cjelokupno kretanje kriptovaluta u stvarnom vremenu. Uočavaju brojne prevare i tvrde da je Sebastianovih deset bitcoina najveći novac izgubljen u jednoj transakciji.

Bande koje se bave elektronskim krađama u prva tri mjeseca 2021. godine zaradile su 18 milijuna dolara, dok su lani zaradile 16 milijuna. Prošle godine prevareno je oko 10.500 osoba. Naravno, iza tih prijevara ne stoji izravno Musk ili neki drugi milijarder ili investitor poput Chamatha Palihapitiya. Na lažne tweetove stavljaju njihova imena i simbole, a prevare su najčešće kad bitcoin značajno poskupi ili kad nove poslovne poteze povuku najpoznatiji glasonoše vrijednosti kriptovaluta. Zanimljiva prijevara s darivanjem bitcoina dogodila se u srpnju 2020. godine, kada je velik, ali kratkotrajan haker na Twitteru omogućio prevarantima da tweetaju koristeći račune slavnih osoba poput Billa Gatesa, Kim Kardashian i Elona Muska.

Bogatstvo

„Tehnokralj“ Musk svoj recentni pad s trona najbogatijeg Zemljanina također može zahvaliti golemom ulaganju u kriptovalute, ali i padom prihoda od prodaje električnih automobila.

Naime, Tesline dionice pale su za više od 20 posto otkako su početkom siječnja dosegle maksimum od preko 880 dolara. Novi padovi cijena dionica uslijedili su ovog tjedna, nakon ulaganja milijardu i pol dolara dionica u bitcoin valutu.

- Rizik od povezivanja s notorno nestabilnim bitcoinom, koji je naglo pao posljednjih dana, mogao je potaknuti neke Tesline ulagače da prodaju svoje dionice, čak i ako firma nije ugrožena padovima, tvrdio je analitičar tvrtke Wedbush Securitiesa Dan Ives.

- Musk i Tesla agresivno prihvaćaju bitcoin dok investitori počinju vezati bitcoin i Teslu u jedno, odnosno poistovjećivati ih. Nedavna rasprodaja bitcoina od 48 sati i dodana volatilnost (raspon i brzina kretanja cijena) naveli su neke investitore na izlazak iz ovog brenda u kratkom roku, smatra spomenuti analitičar.

Kako izvješćuje The New York Times, Muskovo poslovno carstvo snažno je pogodila i pandemija korone koja je smanjila produktivnost tvornice Tesla automobila u Kaliforniji. Samo u toj tvornici oboljelo je prošle godine više od četiri stotine radnika, prema podacima službi javnog zdravstva koja je tražila da pogon u Fremontu ostane zatvoren. Elon Musk ipak je u svibnju otvorio tvornicu te nije objavljivao podatke o broju zaraženih.

Baš kao i u velikom broju poslovnih tweetova, Musk se pokazao lošim prognostičarem. On je na Twitteru sugerirao da je mjera zatvaranja proizvodnih pogona nepotrebna i da će slučajevi korone u Sjedinjenim Američkim Državama biti "blizu nule".

Hoće li sam „Technoking of Tesla“ Elon Musk, nakon niza rizičnih poslovnih odluka, zajedno sa svojim „Master of Coin“ Zachom Kirkhornom završiti „blizu nule“ poput nekih njegovih sljedbenika širom svijeta ili ga želja za zaradom neće odvesti tako nisko – nemoguće je predvidjeti. Očito se radi o osebujnom biznismenu sklonom iznenađenjima. Ne bi bilo neočekivano ni da na kraju priče foloweri tehnokralja Elona Muska s Tweetera, po uzoru na francuski dvor, uskliknu – Kralj je mrtav, živio kralj!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom