skandal se širi

Građevinar optužen da je podmićivao ruskog ministra

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Sergej Drechsler/Novi list)

Ilustracija (Snimio Sergej Drechsler/Novi list)


Još jedan, treći čovjek pritvoren je u sklopu istrage zbog korupcije u čijem je središtu zamjenik ruskog ministra obrane Timur Ivanov, objavio je u četvrtak moskovski sud. 

Sve veći skandal najgori je u ruskom ministarstvu obrane od početka rata u Ukrajini i u fokusu je političkog i medijskog establišmenta uoči rekonstrukcije vlade koju se očekuje idući mjesec.

Sud je objavio da je Aleksandar Fomin, suosnivač građevinske tvrtke Olimpsitistroj, osumnjičen da je isplaćivao mito Ivanovu, koji je pritvoren u utorak, i Sergeju Borodinu, njegovu bliskom suradniku koji je također u pritvoru.

Fomina se sumnjiči da je Ivanovu, Borodinu i drugima pružao besplatne usluge. "Fomin i drugi su, kao organizirana skupina, dali Ivanovu osobito veliko mito u obliku ilegalnog pružanja usluga povezanih s nekretninama", navodi se u priopćenju.

Poslovni list Kommersant objavio je da istražitelji sumnjiče Ivanova da je primao mito od Fomina u zamjenu za pomoć njegovoj tvrtki da dobije ugovore vrijedne stotine milijuna dolara,

Ivanov, koji odbacuje optužbe, uhićen je u utorak. Prijeti mu 15 godina zatvora.

Fomin i Borodin nisu još ništa komentirali.

Ivanov je bliski saveznik ministra obrane Sergeja Šojgua kojemu bi skandal mogao naštetiti.

Šojgu je Ivanova smijenio nakon što je uhićen, prenio je TASS.

Istražitelji su Ivanovu i njegovoj obitelji zaplijenili sve bankovne račune i imovinu.

Neki analitičari smatraju da je afera pokušaj da se oslabi Šojgua. Tumače je i kao znak napetosti i suparništava na vrhu vlasti dok se Putin priprema imenovati novu vladu idući mjesec pošto je u ožujku dobio novi šestogodišnji mandat.

Očekuje se da će Šojgu zadržati svoju dužnost. Pod njegovim vodstvom, ruske snage su se pregrupirale i preuzele inicijativu u Ukrajini ostvarivši u zadnja dva mjeseca niz uspjeha. 

Ivanov, zamjenik ministra obrane od 2016., bio je zadužen za upravljanje imovinom, stanovanje, izgradnju i hipoteke u ministarstvu, čija je potrošnja jako porasla od početka rata. Već je dugo predmet istraga novinara. 

Ruska Zaklada za borbu protiv korupcije, na čelu s pokojnim Aleksejem Navaljnim, tvrdila je da Ivanov i njegova obitelj žive luksuzno uključujući jahte, helikoptere, posjete francuskoj rivijeri, kupnje dijamanata i luksuznog imanja u Moskvi iz 19. stoljeća.

Forbes je Ivanova svrstao među najbogatije dužnosnike u ruskoj sigurnosnoj strukturi.

Druge istrage fokusirane su na korupciju u ruskoj obnovi Mariupolja koji sada kontroliraju ruske snage. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of