zbog nedostatka snaga

Obustava konzularnih usluga vojno sposobnim Ukrajincima u inozemstvu

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Sergey Bobok/AFP)

Ilustracija (Snimio Sergey Bobok/AFP)


Ukrajina je obustavila konzularne usluge za vojno sposobne muške građane koji žive u inozemstvu, osim za one koji se trebaju vratiti u Ukrajinu, priopćila je u utorak vladina telefonska linija za pomoć, što neki smatraju mjerom za povećanje regrutacije za rat s Rusijom.

Ukrajina je na bojnom polju suočena s nedostatkom snaga protiv većeg, bolje opremljenog neprijatelja, gotovo 26 mjeseci otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u izjavi na X-u da je naredio poduzimanje mjera za ponovno uspostavljanje "pravednog tretmana" za muškarce u dobi za mobilizaciju.

Kritizirao je one koji su napustili Ukrajinu prije ili tijekom rata.

"Kako to sada izgleda: vojno sposoban muškarac emigrira, pokaže svojoj državi da mu nije stalo do njezina opstanka, a onda dođe i želi primati usluge od te države", rekao je.

"Ovako neće ići. Naša je zemlja u ratu."

Rekao je kako će ministarstvo vanjskih poslova uskoro pojasniti proceduru za dobivanje konzularnih usluga za vojno sposobne muškarce.

“Boravak u inozemstvu ne oslobađa građanina dužnosti prema domovini”, dodao je.

U odvojenom priopćenju državna služba za putovnice priopćila je da je "nažalost, zbog tehničkih razloga, izdavanje gotovih dokumenata u inozemnim podružnicama obustavljeno."

Baza podataka Eurostata procjenjuje da je u zemljama Europske unije od siječnja 2024. registrirano oko 4,3 milijuna Ukrajinaca, od kojih je oko 20% odrasli muškarci, što je otprilike 860 000 ljudi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini