DVOSTRANAČKA PODRŠKA

Američki Zastupnički dom glasa o paketu pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Američki Zastupnički dom, u kojem većinu imaju republikanci, u subotu će glasati o paketi sigurnosne pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan u vrijednosti od 95 milijardi dolara te se očekuje da će biti usvojen unatoč protivljenju stranačkih tvrdolinijaša.

Prošlo je više od dva mjeseca otkako je većinski demokratski Senat izglasao sličnu mjeru, a američki dužnosnici od demokratskog predsjednika Joea Bidena do glavnog republikanskog senatora Mitcha McConnella pozivaju predsjedatelja Zastupničkog doma Mikea Johnsona da sazove glasanje.

Johnson je ovog tjedna odlučio ignorirati prijetnje o vlastitoj smjeni koje su mu uputili tvrdolinijaši iz njegove svadljive većine od 218 naprema 213 zastupnika te je na dnevni red stavio glasanje o mjeri koja uključuje 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu koja se dvije godine suočava s ruskom invazijom.

Paket također predviđa sredstva za Izrael, sigurnosnu pomoć za Tajvan i saveznike u indo-pacifičkoj regiji te mjere koje uključuju sankcije, prijetnju da se zabrani aplikacija društvene mreže TikTok, koja je u kineskom vlasništvu, i potencijalni transfer zaplijenjene ruske imovine Ukrajini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater