POLITIKA I NOGOMET

NOVAC IZ SPORTA U "BORBU PROTIV KORONE" Što ranija odluka NSŽI-ja uvelike bi olakšala preraspodjelu sredstava lokalnih samouprava

| Autor: Boris VIDULIN
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Sredstva iz labinskog sporta bit će usmjerena u naše zdravstvo. Zdravlje nam je u ovom trenutku iznad svega. U vremenu kada se zajednički borimo da suzbijemo pandemiju korona virusa kako bi zaštiti ne samo zdravlje, već živote naših stanovnika, svi resursi usmjereni su ka tom cilju, bio je odriješit Valter Glavičić

Lokalne samouprave uglavnom su najveći sponzori klubovima koji i predstavljaju njihov grad, općinu ili mjesto, a u većini slučajeva i nose te promiču njihovo ime. U današnje vrijeme dotacije koje oni usmjere prema klubovima su velike, doduše tu se predsjednici klubova u potpunosti neće složiti. 

To su naša djeca

"Ah, mogli bi malo više, ipak su tu naša djeca, naša budućnost", pravdat će se mnogi kada požele još koju kunu na račun klubova.

Ipak, realno gledajući, veliki se novci izdvajaju za rad jednog nogometnog kluba. Naravno da su i troškovi opstanka takve udruge veliki, a da većina ljudi nisu volonteri, bila bi još i veća. I sada, u trenutku kada sve stoji, kada su klubovi u "hladnom pogonu" postavlja se pitanje koliko bi što brža odluka NSŽI-ja o okončanju prvenstva, ako ona uopće i bude takva, u financijskom smislu pomogla gradovima i općinama.

- Općina Kanfanar još uvijek nije donijela odluku o raspodjeli sredstava za 2020. godini, a to se ni neće dogoditi dok ne vidimo kako će se razvijati situacija sa sportskim natjecanjima svih općinskih klubova. Naravno da bi obustava rada sportskih udruga značila puno manja proračunskih kuna za klubove, a to bi se onda usmjerilo prema nekim drugim stvarima. Kada bi se što prije donijela odluka na razini NSŽI-ja, to bi nama uvelike olakšalo poslovanje i preraspodjelu sredstava, pojasnio je Sandro Jurman, načelnik Općine Kanfanar.

U Gradu Labinu imaju jasnu poruku prema Nogometnom savezu. 

Brže, više, jače

- Možebitna odluka Nogometnog saveza Istarske županije o prekidu natjecanja uvelike bi nam bila od pomoći. Grad Labin, putem Sportske zajednice, podupire rad tri nogometna kluba i to su Iskra iz Vineža i Rabac, koji se natječu u Drugoj ŽNL, te Rudar koji se natječe u Trećoj HNL zapad, ali se nekoliko mladih selekcija natječe unutar županijskog Saveza. Za sve uzraste, izuzev seniorske ekipe, financiramo prijevoz sportaša na utakmice, rad stručnog kadra, troškove utakmica te "hladni pogon". Prema podacima Sportske zajednice, mjesečni izdatak iznosi prosječno između 40-50 tisuća kuna. Odluku o preraspodjeli sredstava još uvijek nismo donijeli, upravo u očekivanju stava županijskog, odnosno nacionalnog nogometnog saveza, a osobno smatram da nemamo vremena za sporo donošenje tih odluka. U sportskom i olimpijskom duhu treba donositi odluke "brze, više, jače", reći će labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Iz svega izrečenog može se iščitati kako bi nemala sredstva usmjerio u neku drugu svrhu.

- Upravo je to ono što se nedvosmisleno želim poručiti. Sredstva iz labinskog sporta bit će usmjerena u naše zdravstvo. Zdravlje nam je u ovom trenutku iznad svega. U vremenu kada se zajednički borimo da suzbijemo pandemiju korona virusa kako bi zaštiti, ne samo, zdravlje, već živote naših stanovnika, svi naši resursi usmjereni su ka tom cilju, bio je odriješit Glavičić.

Načelnik Općine Medulin Goran Buić ne smatra da će iz sredstava koje eventualno neće potrošiti klubovi u natjecanjima "profitirati" općina.

- Trenutno nitko ne može prognozirati financijske učinke pandemije tako da je svako rezanje troškova dobrodošlo, a eventualno otkazivanje sustava natjecanja će financijski rasteretiti budžet Sportske zajednice Općine Medulin. Do preraspodjele bi došlo u slučaju da je realiziran prihod, a nerealiziran rashod. Kako će i ulazna, i izlazna, strana najizglednije biti nerealizirane, do preraspodjele neće doći, odnosno, smanjit će se i prihodi i rashodi, kratko je prokomentirao medulinski načelnik. 

Manje u proračunima

Općina Marčana je jedna od najaktivnijih općina ako se gleda samo nogomet. Čak tri kluba djeluju, svi u Trećoj ŽNL jug.

- U Općina Marčana postoje tri seniorska kluba koja se natječu u Trećoj ŽNL jug: Marčana, Pomorac i Arne Peruški. Uz seniorski nogomet imamo i Školu nogometa Mandalena, koja se natječe u mlađoj kategorija uzrasta U-11. Brojnim odlukama Stožera civilne zaštite te prekidom natjecateljske sezone, za pretpostaviti je da određeni dio sredstava namijenjenih sportu, ne samo nogometu, neće biti utrošena. Trenutno se troše sredstva samo na održavanje nogometnog terena i za "hladne pogone" poput sportskih dvorana. Ukoliko sredstva namijenjena sportu budu neutrošena, svakako će doprinijeti određenim mjerama smanjenja nepovoljnih ekonomskih utjecaja koje zaraza COVID-19 donosi.

Sredstva će se prvenstveno koristiti za normalizaciju socijalnih i društvenih aktivnosti u Općini Marčana u smislu zadovoljenja socijalnih i društvenih potreba jer će sigurno doći do djelomičnog rasterećenja poslodavaca od pojedinih obveza kako bi se sačuvala radna mjesta, što posljedično donosi manje novaca u proračunu. Sve te mjere rasterećenja gospodarstvenika su već najavljene za gradove u Istarskoj županiji, pa ćemo i mi pokušati slijediti takav primjer. Eventualna odluka NSŽI-ja o prekidu natjecanja u ovom trenutku za Općinu Marčana nije hitna, sva financiranja smo reducirali i racionalizirali, pa tako i obveze prema Sportskoj zajednici Općine Marčana, ali i prema drugim udrugama koja zahtijevaju društvenu interakciju, rekao je načelnik Općine Marčana Predrag Pliško.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum