ZAGREB

HOO: Stipendije MOO-a za 10 potencijalnih zimskih olimpijaca i olimpijki za ZOI u Pekingu 2022.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) pozitivno je riješila kandidature Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za stipendiranje zimskih olimpijaca.

Ukupno deset potencijalnih olimpijaca i olimpijki iz šest sportova participirat će u programu olimpijskih stipendija za sportašice ZOI Peking 2022. To su Filip Zubčić, Istok Rodeš, Elias Kolega i Matej Vidović (alpsko skijanje), Dražen Silić i Antonio Zelić (bob), Laudelino Antonio Souza-Kordeiru (umjetničko klizanje), Lea Jugovac (snowboard) te "nordijci“ Krešimir Crnković (biatlon) i Vedrana Malec (skijaško trčanje).

Mjesečni iznos stipendije po sportašu/sportašici iznosi 1500 dolara, a isplaćuje se kao pomoć u njihovim pripremama za kvalifikacije i nastup na XXIV. zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.     

Olimpijska solidarnost MOO-a stipendije će uplaćivati na račun HOO-a za četiri mjeseca unaprijed - 6000 dolara po sportašu/sportašici, počevši s razdobljem od 1. studenoga 2019. do veljače 2022. godine, odnosno do datuma posljednjeg mogućeg kvalifikacijskog natjecanja za sportaše koji se dotad nisu uspjeli kvalificirati na ZOI.

U sklopu navedenog mjesečnog iznosa stipendije (od 1500 dolara), dio novca stipendirani sportaš ili sportašica može koristiti kao naknadu za osobne potrebe, tzv. džeparac, koji se uplaćuje izravno na njihove žiro-račune. Mjesečni iznos spomenute naknade bit će poznat kada se aktivira program Olimpijske solidarnosti i prva financijska sredstva budu uplaćena na račun HOO-a.

Podsjetimo, Hrvatski olimpijski odbor je ubrzo nakon ljetnih OI u Riju 2016. godine za olimpijske stipendije MOO-a kandidirao 12 sportašica i sportaša iz tzv. ljetnih sportova (Program Olimpijske solidarnosti MOO-a za Tokio 2020.) te su u taj program uvršteni svi naši pojedinačni osvajači olimpijskih medalja iz Rija, a njima je pridružena i taekwondašica Iva Radoš.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini