boks

Puljanin Marko Čalić danas nastupa na posljednjem kvalifikacijskom turniru za OI

| Autor: Ivica Cerovac
TEŠKA PREPREKA NA STARTU - Marko Čalić (Snimio: Tomislav Miletic/Pixsell)

TEŠKA PREPREKA NA STARTU - Marko Čalić (Snimio: Tomislav Miletic/Pixsell)


Hrvatska boksačka reprezentacija od prošlog se utorka nalazi u Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda koji je domaćin posljednjeg kvalifikacijskog turnira za nastup na Olimpijskim igrama. Među šestero boksača i boksačica svoje je mjesto pronašao i Marko Čalić, iskusni Puljanin koji će iz trećeg pokušaja, nakon što mu to nije pošlo za rukom lani na Europskim igrama u Krakowu te u ožujku ove godine na prvom kvalifikacijskom turniru u talijanskom Busto Arsiziju, pokušati "čekirati" vizu za Pariz.

Treći pokušaj

U "njegovoj" teškoj kategoriji još su četiri slobodna mjesta, a kandidata je puno više, njih 42. Desetorica su već otpala u prvom kolu, u kojem je Čalić bio slobodan, što znači da će mu za potvrdu nastupa u Parizu biti dovoljne tri pobjede. Njih mu neće biti nimalo lako ostvariti, jer će mu već u prvoj borbi, koja je na rasporedu danas, protivnik biti Loren Alfonso, Kubanac koji brani boje Azerbajdžana. Alfonso je na otvaranju turnira jednoglasnom sudačkom odlukom svladao Jonathana Tetteha iz Gane, a o koliko je dobrom boksaču riječ svjedoči i njegova riznica medalja.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju Alfonso je osvojio broncu u poluteškoj kategoriji, nakon čega se "popeo" u cruiser kategoriju u kojoj je dogurao do svjetskog zlata 2021. godine u Beogradu te do srebra dvije godine kasnije u Taškentu. Uslijedio je prelazak u tešku kategoriju, u kojoj se prije mjesec dana okitio brončanim odličjem na Europskom prvenstvu u Beogradu.

- I njemu će ovo biti treći pokušaj da se plasira u Pariz. Lani u Krakowu ga je u prvoj borbi eliminirao Izraelac Zak, kojem je uzvratio ove godine u Busto Arsiziju, no potom je odmah u drugoj borbi poražen od Reyesa, još jednog Kubanca koji nastupa za Španjolsku i u Italiji je izborio plasman na Olimpijske igre - nadovezao se Marko Čalić. - Imao sam priliku uživo pogledati Alfonsa i riječ je o dobrom boksaču, pravom izdanku kubanske škole odličnih tehničara. Uostalom, ne bi postao svjetski prvak da nije dobar, no mislim da mu se mogu suprotstaviti. Bio će to dvoboj dvojice tehničara i vidjet ćemo tko će tu koga uspjeti nadmudriti. Za očekivati je da ćemo se na početku probati nadboksavati, a potom će dalji tijek borbe ovisiti o tome kako će se rezultat kretati, odnosno onaj koji bude gubio nastojat će nešto promijeniti.

Pobjeda Beram

U slučaju pobjede, Čalić ide na boljeg iz dvoboja između Indijca Kumara i Sancheza iz Venezuele, a ako bi i u toj borbi bio uspješniji, posljednja bi mu prepreka mogao biti Kirgistanac Uulu.

- Ispada da mi je prva prepreka možda i najteža, ali sve što valja u svijetu boksa u teškoj kategoriji, a još uvijek se nije plasiralo u Pariz, nalazi se ovdje i nije bilo realno za očekivati lagani put kroz kvalifikacije. Nema ovdje lošeg boksača te sam mogao dobiti dobrog ili još boljeg protivnika i stoga se nisam previše niti opterećivao ždrijebom - istaknuo je Čalić, koji će se tek devetog dana svog boravka u Tajlandu prvi put popeti u ring. - S jedne mi je strane dobro došla malo duža pauza, jer sam nešto "pokupio" po putu za Bangkok i tri dana po dolasku imao visoku temperaturu. Baš me ulovilo, no brzo smo to riješili i već sam u petak ujutro odradio prvi trening te se ti zdravstveni problemi ne bi trebali osjetiti u borbi.

Nije dobro krenuo turnir u Bangkoku za Hrvatsku, koja je odmah u startu ostala bez dvojice boksača. Filipa Poturovića je u kategoriji do 63,5 kg sudačkom odlukom 3:2 svladao Fabian Williams iz Arube, dok je u kategoriji do 70 kg od Marka Zeljka s "čistih" 5:0 uspješniji bio Gruzijac Eskerkhan Madiev. Situaciju je donekle popravila Sara Beram, koja je u svom prvom nastupu u kategoriji do 60 kg s 4:1 svladala Japanku Ayaku Taguchi i u drugom je kolu čeka Slovakinja Miroslava Jedinakova.

Riža za doručak, ručak i večeru

O prehrani i vremenskim prilikama u Bangkoku, Marko Čalić govori biranim riječima.

- Hrana je užasna, uvijek se vrti isto te ćemo svi skupa poludjeti od te riže koju jedemo za doručak, ručak i večeru, ali kako je nama, tako je i drugima. I klima je na tom tragu, jer je ovdje 35 stupnjeva i usto je ogromna vlaga. Doba je monsuna i svako malo kiši, pljusne i pada kao luda, ali brzo prestane i tako u krug - požalio se Čalić. - Što se tiče smještaja, on je solidan i s organizacijske strane je sve u redu. Dvorana nam je blizu, a prijevoz je osiguran.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter