DAN PLANETA ZEMLJE

ZAJEDNIČKE AKCIJE GRAĐANA I GRADA PULE: Danas se čisti šuma na Gregovici, iduće subote na Valdebeku

Sa svojim stručnim službama sudjelovat će Grad Pula, Hrvatske šume, pulska Šumarija i Herculanea, a akcija se odvija na otvorenom i uz epidemiološke mjere

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Čišćenje šumice Gregovica

Čišćenje šumice Gregovica


Uoči Dana planete Zemlje, koji se obilježava 22. travnja, Mjesni odbor Gregovica i Valdebek će zajedno s građanima aktivistima i u suradnji s Gradom Pulom čistiti i uređivati šumice na Gregovici i Valdebeku. Danas, 17. travnja, od 11 do 13 sati čisti se šumica na Gregovici, a sljedeće subote, 24. travnja, od 9 do 14 sati trajat će akcija na Valdebeku.

Širenje rekreacijske zone

Uklanjat će se otpad, izvlačiti suho i polomljeno granje, preraslo samoniklo bilje te postaviti trupci u zone koje se koriste za nepropisno parkiranje i ulaz vozilima u šumicu. U šumici Valdebek, uz sve to, proširit će rekreacijska zona te raščistiti i proširiti prilazni put do nje. Sa svojim stručnim službama sudjelovat će Grad Pula, Hrvatske šume, pulska Šumarija i Herculanea, a akcija se odvija na otvorenom i uz epidemiološke mjere.

Ovakve eko-akcije nisu neuobičajene u Puli. Prošle godine po istom modelu čišćena je šumica u Valdebeku od nelegalnog krupnog otpada. Tada je uklonjeno više od 45 tona otpada. Grad je lani organizirao i čišćenje ilegalnih odlagališta otpada. S prepoznatih lokacija u zonama Monte Gira, Vallelunge, Hidrobaze i okolice Štinjana Herculanea je uklonila više od 300 kubika građevinskog, glomaznog, miješanog i zelenog otpada nakon čega su lokacije primjereno osigurane.

Zahvaljujući takvom cjelovitom pristupu, koji osim čišćenja uključuje i kontrolu stanja putem redovitog nadzora i obilazaka, postavljanja fizičkih prepreka, rampi i kamera uz dodatne tabele o zabrani odlaganja otpada, donedavno ilegalna odlagališta i danas su čista i zaštićena, poručuju iz Grada.

Pošumljavanje grada

- Čisti okoliš ostaje prioritet Grada Pule te vjerujem da ćemo zajedničkim naporima i osviještenim postupcima pokazati da nam je stalo do očuvanja pozitivnog stanja, a Grad će i dalje sustavno podizati ljestvicu u cilju još značajnijeg doprinosa zaštiti prirode, istaknula je Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika.

Podsjeća i na sadnju mladih hrastova upravo u šumici Gregovica u sklopu akcije "Zasadi stablo, ne budi panj", koju su, uz Grad, podržale Hrvatske šume, ekološki aktivist Marko Račan te vrtićarci i srednjoškolci. U sklopu te akcije Grad Pula je obogatio javne zelene površine s više od 130 stabala te je dodatno, više od 280 stabala, od čega oko 180 voćki, donirano građanima da obogate svoje okućnice i vrtove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater