AKCIJE SAKUPLJANJA OTPADA U ISTRI

PODMORJE JE KRCATO SMEĆA: Zabrinjavaju količine plastičnog otpada, posebno velik udio čepova i - ŠTAPIĆA ZA UŠI!

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ


U okviru provedbe Programa mjera zaštite i upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je, u suradnji s Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita, pokrenulo akcije prikupljanja otpada iz mora na obali i u moru putem ronilačkih akcija i koćarenja. Akcije čišćenja morskog otpada s obale i u podmorju provode se u svih sedam priobalnih županija. Do sada su održane u šest primorskih županija, jedna od kojih je Istarska.

Cilj ovih aktivnosti je ukloniti otpad iz podmorja i s obale, ali i senzibilizirati javnost o njegovoj prisutnosti i njegovom utjecaju na Jadransko more.

Na obali su se, prema unaprijed određenom planu, čistile dvije plaže po županiji - jedna pješčana i   jedna kamenita. Otpad iz podmorja prikupljali su ronioci, dok su ribari, zajedno s aktivistima, prikupljali otpad koćarskim mrežama. Lokacije čišćenja su odabrane u suradnji s relevantnim dionicima zaštite morskog okoliša, poput javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima, jedinicama lokalne samouprave, udrugama građana, ronilačkim klubovima, ribarskim zadrugama i slično.

Set akcija u Istarskoj županiji organiziran je u suradnji s Javnom ustanovom Natura Histrica, Općinom Ližnjan i Općinom Medulin.

Akcija čišćenja kamene plaže u uvali Kale (općina Ližnjan) održana je krajem listopada. Sudionici akcije i to predstavnici JU Natura Histrica, Općine Ližnjan i Udruge Sunce, zajedničkim su snagama uklonili ukupno 308 kilograma morskog otpada s navedene lokacije. Većina prikupljenog otpada bila je plastični otpad, od čega je zabrinjavajuće velik udio plastičnih čepova i štapića za uši.

Čišćenje gradske pješčane plaže u Medulinu održano je u istom periodu u suradnji JU Natura Histrica i Udruge Sunce te uz tehničku pomoć Općine Medulin. Kako se lokacija gradske pješčane plaže redovno održava, količina otpada bila je znatno manja nego u uvali Kale, odnosno prikupljeno je ukupno 30 kilograma otpada. Zabrinjavajuća je i dalje ostala činjenica da je i na ovoj lokaciji većina prikupljenog otpada bio plastični otpad uz veliki udio opušaka. Zbog toga su organizatori uputili apel ljudima da smanje potrošnju plastike poput najlona, štapića za uši, čepova, plastičnih rukavica... Također, apeliraju na to da bi svi trebali aktivno raditi na sprječavanju da otpad uopće dođe do mora te da svi moraju više brinuti o svom domu, planetu Zemlji, i onome kakvog će ga ostaviti za buduće generacije.

Zanimljivo je znati da su obje ove lokacije u Istarskoj županiji odabrane u suradnji JU Natura Histrica i Udruge Sunce Split po kriteriju posebne osjetljivosti područja i učestalosti korištenja. Tako je uvala Kale dio ekološke mreže Natura 2000, dok je medulinska pješčana plaža frekventno kupalište za ljetnih mjeseci.

Uz čišćenje plaža provedeno je i čišćenje otpada koćarenjem, ali se ti rezultati još uvijek obrađuju.

Osim čišćenja na odabranim lokacijama, Udruga Sunce Split provodi i pregled i analizu prikupljenog otpada prema unaprijed definiranoj metodologiji, čija je primjenjivost na našoj obali ispitana kroz nekoliko već ranije odrađenih projekata (npr. DeFishGear i MLRepair).

Praćenje vrsta i lokacija morskog otpada indicija je izvora otpada koji dospijeva u more i važno je za uspostavu funkcionalnih sustava upravljanja, kako otpadom, tako i morskim okolišem. Na temelju iskustva provedbe ovih akcija čišćenja i zakonodavnih okvira u Republici Hrvatskoj, bit će kreiran prijedlog nacionalnog Protokola za provođenje akcija čišćenja otpada iz mora kao dokument smjernica za buduće akcije čišćenja. Taj dokument će koristiti svim građanima i udruženjima građana te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja morskog otpada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum