PROSLAVILI 12 godina

VOLE ČITATI GLAS ISTRE: Kroz Čitaonicu umirovljenika prošlo je 46 tisuća posjetitelja


U Čitaonici kluba umirovljenika prigodnim je druženjem obilježena dvanaesta godišnjica njenog uspješnog rada i djelovanja. Svečanosti je, uz ravnateljicu Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nelu Načinović, prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek.

Brojne radionice

U glazbenom dijelu programa pod nazivom "Jutro s Vesnom" sudjelovala je već tradicionalno Vesna Nežić Ružić i, kao njezin gost, glazbenik David Danijel. Kako doznajemo od ravnateljice Načinović, Čitaonica Kluba umirovljenika otvorena je u prosincu 2006. godine na inicijativu tadašnje dogradonačelnice Vesne Petrović. Glavni je cilj bio pružanje novog oblika provođenja slobodnog vremena osobama treće životne dobi.

U ugodno uređenom prostoru Čitaonice nalazi se 80 sjedećih mjesta. Umirovljenicima je omogućeno čitanje dnevnog tiska, ali i pohađanje kreativnih i informatičkih radionica. Pulskim umirovljenicima omogućeno je da, uz svakodnevno druženje, svoje umirovljeničke dane učine sadržajnijim i veselijim.

- U Čitaonicu je upisano više od tri tisuće umirovljenika, a samo ove godine upisalo ih se još 760 novih. Svakodnevno ovdje boravi između 120 i 220 korisnika, a što su dani hladniji, posjetitelja je sve više, kaže Načinović, dodajući da primaju sedam primjeraka Glasa Istre kako ne bi bilo svađe tko će do njega prvi.

Do jučerašnjeg datuma kroz knjižnicu je tako prošlo 46 tisuća posjetitelja koji su posudili više od 56 tisuća primjeraka novina i časopisa te gotovo pet tisuća puta društvene igre, među kojima je omiljen šah, veli nam Načinović. Održane su i brojne radionice - psihološke, likovne i kreativne, jezične te šahovski susreti, a valja naglasiti da su sve one za korisnike knjižnice bile besplatne.

Mlijeko i janjetina

Proslavu jučer nije propustila ni 93-godišnja Dinka Jerin. Ispričala nam je da ovdje dolazi od prvoga dana, bila je svakodnevni gost, čak je na otvorenju Čitaonice dala prvi intervju. Danas, priznaje nam, dolazi rjeđe jer je smještena u domu za starije izvan centra, ali uvijek je tu kada se spusti do grada. Na pitanje kako čuva svoju vitalnost, veli nam da su za to zaslužni otočki geni, ali i prehrana.

- Ja sam s otoka Visa, odrasla sam na kozjem mlijeku i janjetini. Nismo nekada imali puno, ali smo jeli i rasli zdravo. I uvijek se držim one koju je još moj nono govorio: "Reci uvijek da si dobro, prijateljima će biti drago, a onima koji te ne vole krivo".(B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini