U pulskom ROJCU OTVORENA GRUPNA IZLOŽBA

"ULJANIK MI JE U KRVI", izložba prikazuje radnike u fotografijama, tekstovima i audio zapisima



"Da, ja smrdim na željezo. I kad se operem smrdim na trliš, pituru i željezo i kad se ponovno operem smrdim ko dim elektroda i usijanog željeza. Ja nosim Uljanik u mojoj koži i u svojem krevetu. Meni je on u krvi". Ovim je riječima u završnici nedavnog štrajka radnik Uljanika Dušan Nikolić izrazio svoj stav i emocije na svom Facebook profilu.

Njegova poruka se, izborom selektora, našla među izlošcima multimedijalne izložbe "Uljanik u Puli!" koja tematizira deset dana štrajka radnika Uljanika koncem kolovoza, a otvorena je večeras u Dnevnom boravku Rojca. Na jednoj od najvećih izloženih fotografija, radnik Uljanika na Trgu Portarata drži natpis na kojem je prekrižen IDS.

- Ovaj projekt dokumentira izlazak radnika Uljanika u grad kako bi ostao zabilježen u memoriji njegovih građana, a izložba je prije svega podrška radnicima Uljanika i svemu onom što brodogradnja predstavlja za Pulu, istaknula je na otvaranju koautorica izložbe Mirjana Radulovic.

Izložba prikazuje radnike Uljanika u fotografijama, tekstovima i audio zapisima koji svjedoče događajima, određujući budućnost zajednice.

Fotografije su djelo Snježane Bratanović, a tekstove (što u novinama, što na društvenim mrežama) napisali su Slađana Bukovac, Igor Grbić, Tatjana Gromača, Davor Konjikušić, Boris Koroman, Dragan Markovina, Stožer za obranu brodogradnje Uljanik. Zvuk je pripremila Mirjana Radulović, a fotografije je izabrao Igor Dražić.

Izložba je autorski projekt Mirjane Radulović i Noela Mirkovića koji je i dizajnirao postav izložbe. Izložba se može pogledati do 8. studenog, a njen je organizator Savez udruga Rojca. (Z. ANGELESKI, snimio Neven LAZAREVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater