BRIGHT - 3D

U Puli počela ljetna škola o korištenju novih tehnologija u biomedicini. Sudjeluje 60 studenata iz 10 zemalja, A DIO PREDAVANJA BIT ĆE NA FRATARSKOM OTOKU!

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Snimila Doria MOHOROVIĆ

Snimila Doria MOHOROVIĆ


U sklopu međunarodne ljetne škole BRIGHT - 3D platforma za medicinske aplikacije, u Puli će naredna dva tjedna boraviti 60-ak studenata i profesora s inozemnih sveučilišnih instituta.

Međunarodnu ljetnu školu, koja je započela jučer, a traje do 29. srpnja, organizira Sveučilište Jurja Dobrile u Puli u suradnji sa stručnjacima konzorcija BRIGHT te s dva mala i srednja poduzeća, u okviru ERASMUS KA 226 BRIGHT projekta.

Jučer je, naime, održano uvodno predavanje u Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA) tijekom kojeg su se sudionicima obratili pomoćnica direktora Istarske razvojne agencije Tamara Kiršić, voditelj projekta i izvanredni profesor Sveučilišta Jurja Dobrile Sven Maričić, Kristina Hlavati Bertoncelj iz Ureda za partnerstvo i projekt Sveučilišta te Răzvan Păcurar, vodeći partner projekta i profesor s Tehničkog sveučilišta Cluj-Napoca.

Snimila Doria MOHOROVIĆ

- Vrlo smo sretni da se projekt BRIGHT program međunarodne ljetne škole provodi kod nas na Sveučilištu u Puli. Podsjetio bih da smo prošle godine imali više od 300 sudionika iz 25 zemalja. Ove godine se održava uživo i imamo 60-ak prijavljenih studenata i studentica iz 10-ak zemalja. Cilj nam je Pulu u ova dva tjedna pretvoriti u jednu od točkica na karti novih tehnologija u području STEM-a. Zahvaljujući suradnji s Istarskom razvojnom agencijom, većina programa bit će održana u njihovim prostorima, međutim, imamo i veliko iznenađenje. U dogovoru s Gradom Pulom, dobili smo i termine na Fratarskom otoku, gdje ćemo imati razne aktivnosti i predavanja drugog tjedna održavanja škole, a u čemu je partnerski pripomogao Crveni križ. Usto, bit će ondje još neka iznenađenja da bi naš grad i Županiju predstavili u najboljem mogućem svjetlu našim stranim posjetiteljima, pojasnio je Maričić.

Dodao je da čak 90 posto sudionika ove škole dolazi sa stranih sveučilišta. Radionice su fokusirane na rješavanje problema u području biomedicine uz pomoć novih tehnologija, a laboratorijske vježbe bit će održane u Centru za istraživanje materijala Istarske županije Metris.

Rumunjski profesor Răzvan Păcurar ističe da je suradnja medicine i novih tehnologija imanentna, što najbolje pokazuju sami rezultati projekta. On traje dvije godine: od 31. ožujka 2021. do 28. veljače 2023. godine, a njegova ukupna vrijednost je 187.480 eura, što se sufinancira sredstvima Europske unije.

Snimila Doria MOHOROVIĆ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom