RAZGOVOR

Sociolog Krešimir Krolo: Filip Zoričić je klasični primjer populističkog i oportunog pretrčavanja s jedne na drugu stranu, što mu već garantira OSOBNU VIDLJIVOST I PREPOZNATLJIVOST

Nije mi jasno na osnovu čega gospodin Zoričić misli da je stručnjak za obrazovanje (i mlade) kada nema niti jedan rad, niti jednu relevantnu analizu, studiju ili kontinuirani znanstveno-stručni rad koji bi ga tako i legitimirao. Pregledom njegove biografije te pregledom baza gdje se takvi radovi odlažu, jasno je da dotični to nema. To što ste ravnatelj ili učitelj ne znači da ste ujedno i ekspert za obrazovanje ili probleme obrazovanja, već samo da imate iskustva. Primjerice, ja sam zaposlenik ustanove u visokom obrazovanju, no ne pada mi na pamet proglasiti se ekspertom za visoko obrazovanje jer se time ne bavim ni znanstveno ni stručno, naglašava Krolo

| Autor: Marcello ROSANDA
Krešimir Krolo / Filip Zoričić (Snimio Milivoj Mijošek)

Krešimir Krolo / Filip Zoričić (Snimio Milivoj Mijošek)


Sociolog iz Splita s pulskom adresom doc. dr. sc. Krešimir Krolo pristao je prokomentirati za Glas Istre kandidaturu za gradonačelnika Pule i predizbornu kampanju Filipa Zoričića nakon što smo jučer objavili tekst o tome s koliko je stranaka surađivao ili bio njihov član. Inače vanjski stručni suradnik po pitanju kulture, medija i mladih pulskog ogranka stranke Možemo!, ovaj 44-godišnji Splićanin je diplomirao sociologiju i povijest u Zadru, gdje je i doktorirao na međunarodnom združenom studiju lokalnog i regionalnog razvoja na temu internetskih društvenih mreža i mladih te je dobitnik JFDP (Junior Faculty Development Program) stipendije američkog konzulata. Danas je docent na zadarskom Odjelu za sociologiju.

Autor je brojnih istraživanja na temu mladih, medija i kulture objavljenih u prestižnim međunarodnim i domaćim časopisima, te je i koautor nedavno publicirane knjige "Klasika, punk, cajke: kulturni kapital i vrijednosti mladih u gradovima na Jadranskoj obali". Bio je član više stručnih vijeća i nadzornih tijela u civilnom i javnom sektoru te je s kolegama i autor brojnih stručnih studija i smjernica po pitanju položaja mladih i kulture u hrvatskim gradovima i općinama. Aktivno se, kaže, zalaže za deliberativne demokratske procese i prakse utemeljene na inkluzivnim, progresivnim i održivim politikama i idejama.

Zadnjih pet godina živi u Istri, od čega u Puli godinu i pol dana. Zoričića je, kaže, upoznao prilikom predstavljanje sveučilišnog programa u Gimnaziji prije nekoliko godina, a prati ga jer je medijski sveprisutan, pogotovo na društvenim mrežama gdje je, nastavlja Krolo, i primijetio cijeli niz istupa koji su mu bili sociološki zanimljivi.

"Smatram analizu njegove pojavnosti u političkoj areni lokalnih izbora važnim jer se postavio kao relevantan akter s cijelim nizom idejnih i strukturnih dubioza programa koje predstavlja", kaže Krolo koji je odrastao i odgojen u istoj sredini kao i Zoričić. Međutim, njih dvojica su očito svjetonazorski potpuno oprečni.

Nije vrijednosni liberal

- Kako komentirate približavanje i udaljavanje Filipa Zoričića od različitih političkih stranaka ali i opcija? To je naravno njegovo legitimno pravo, no što mogu zaključiti njegovi potencijalni birači?

- Valja razlikovati legitimnost individualnih oportunističkih postupanja naspram vjerodostojnog zastupanja javnog interesa kroz političko djelovanje. Legitimno je biti populist, legitimno je biti desne, lijeve ili centralne ideološke pozicije, no jednako tako je legitimno postavljati pitanja o vjerodostojnosti kandidata koji kroz svoju povijest pokazuju samo jednu konzistentnu kvalitetu, a to je da idu tamo gdje misle da mogu najviše napraviti po pitanju prikupljanja političkih poena i simboličkog kapitala. Dakle, takav jedan politički put nameće zaključak da je ispred javnog interesa osobna ambicija i želja za pozicijom moći, a onda u tom procesu najviše gube građani koji kroz takav personalizirani sustav gube važnost sustava i programa koji se treba provoditi bez obzira na hirove i personalizirani pristup kandidata.

- Nisu li nam potrebni nezavisni političari?

- Dosadašnje iskustvo takvih personaliziranih "nezavisnih" lista u nešto većim sredinama, pogotovo tamo gdje je jasan politički monopol određene političke opcije, ne rezultira željenim reformama i promjenom upravljačke i političke kulture, već nastavkom političke trgovine i kompromisima koji idu na štetu javnog interesa i građana.

- Poznato je da je Zoričić razgovarao s HDZ-om prije ovih izbora, no nisu se uspjeli dogovorili. Bio je član Ladonje, vanjski suradnik stranke Pametno, pa Stranke s imenom i prezimenom Dalije Orešković, a poznata je i njegova dugogodišnja povezanost i ideološka bliskost s MOST-om.

- Gledajući njegov javni i politički put te komunikaciju bitnih identitetskih odrednica u javnom prostoru, dojma sam da Filip Zoričić nije vrijednosni liberal. Ekonomski svakako jest, no vrijednosni ne. Još jednom naglašavam da je sasvim legitimno zastupati konzervativne, desne, reakcionarne i nacionalističko-populističke ideje u javnom prostoru, no ostaje dojam da bi u svakoj ključnoj stavci koja bi ga pozicionirala malo više prema progresivnim liberalnim i lijevim idejama dotični izabrao ovu koja pripada desnom i konzervativnom političkom spektru. Važno je da biračko tijelo koje naginje tolerantnijim, progresivnim, lijevim i zeleno-održivim politikama to prepozna jer ipak postoje opcije na lokalnoj političkoj sceni koje po tim pitanjima zauzimaju jasan stav.

- Što je s Mostom? Budući da između HDZ-a i Mosta vlada svojevrsna netrpeljivost, Zoričićeva suradnja s obje stranke djeluje prilično zbunjujuće.

- Prema onome što sam dosad imao prilike vidjeti u predizbornoj komunikaciji, mišljenja sam da će Most i HDZ sigurno prije podršku dati osobi koja u slobodno vrijeme čita Jordana Petersona i ima blagonaklon stav prema cijelom nizu konzervativnih i reakcionarnih ideja i pristupa, nego što će dati kandidatu i opcijama koji se otvoreno zalažu za multikulturalnost, sekularnost, građansku kulturu i zaštitu rodnih i seksualnih manjina.

- Činjenica ostaje da je Zoričić ipak nezavisni kandidat za prvog čovjeka Pule.

- U tom smislu Zoričić nije politički endem, već upravo suprotno. On je klasični primjer populističkog i oportunog pretrčavanja s jedne na drugu stranu, što god mu već garantira osobnu vidljivost i prepoznatljivost. Problem visoko personaliziranih političkih programa i inicijativa jest što je često ego ispred javnog interesa i politika.

- S obzirom na njegov prilično konzervativan svjetonazor usmjeren vjeri, može li se reći da je Zoričić dio takozvane tihe ali rastuće "konzervativne revolucije"?

- Uzmemo li u obzir njegovu sklonost prema konzervativnim autorima, vjeri, nacionalnom identitetu te upornom inzistiranju na tome da je Vlado Gotovac bio "liberalni nacionalist", mišljenja sam da bi u nekoj drugoj sredini i pod nekim drugim uvjetima bio više na tragu Bože Petrova ili Marina Miletića. Možda i gospodin Zoričić misli da jest vrijednosno liberal, ali prema svemu što se može izvući iz njegovog dosadašnjeg opusa, različitih javnih objava i nastupa, sklon sam zaključku da bi se u ključnim trenucima, gdje treba birati između ljudskih prava, osobnih sloboda, progresivnih politika, redovno svrstao na konzervativnu i nacionalističku stranu.

Financiranje kampanje?

- Možete li malo pojasniti?

- Ne mogu zamisliti Filipa Zoričića da gorljivo brani LGBTQ osobe od napada vjerskih organizacija, da gorljivo brani pravo na pobačaj, da se zauzima za sekularne i antifašističke ustavne temelje države i da se zauzima za radnike protiv korporativnog kapitala. Još jednom ponavljam kako sam mišljenja da je važno za potencijalno biračko tijelo koje u njemu vidi osobu lijevog i progresivnog svjetonazora, da on ničim konkretnim ne pokazuje da to jest. S druge strane, biračko tijelo koje je više spremno podržati takvu vrstu političkog identiteta ima za koga glasati. Bilo bi korektno od Zoričića da onda tako neuvijeno i nastupa jer više rezonira s njegovim dosadašnjim istupima i promišljanjima.

- Može li lokalna politika proći bez ideologije, kako neki tvrde?

- Često čujemo od Zoričićeve inicijative da nisu za ideološke pristupe u lokalnoj politici. Međutim, kada imate gradove kao što je Pula sa svojom bogatom, slojevitom i osebujnom povijesnom ostavštinom, naprosto je nemoguće izbjeći ideološko pozicioniranje. Ono je također krucijalno kod implementiranja različitih politika koje moraju polaziti iz neke vrijednosne pozicije, bilo da je riječ o stambenoj politici, zbrinjavanju otpada, gradskim komunalijama, gradskim prostorima, lokalnoj kulturnoj produkciji, civilnom sektoru, obrazovanju, zaštiti manjinskih i marginaliziranih društvenih skupina. Govoriti da tu nema ideološke pozicije jest opasno jer birači moraju znati kako i na koji način se namjerava adresirati probleme u sredini u kojoj žive. Nije ista stvar govoriti o tržišnom modelu rješavanja stambene politike i socijalnom modelu koji gleda osigurati stambene prostore prema modelu društvene odgovornosti i politike održivog razvoja. To je ideološko pitanje, ne samo problemsko.

- Što možete reći o transparentnosti Zoričićeve predizborne kampanje?

- To je dobro pitanje i svakako treba javnosti dostaviti informacije o strukturi financiranja kampanje. Budući da zagovara transparentnost javnih financija na primjeru Bjelovara, mislim da je za građane i birače jednako važno i da dobiju transparentne odgovore i na ideološko-vrijednosne pozicije, ali i na ove vezano za to tko, kako i na koji način financira kampanju.

- Jednom je prilikom Zoričić rekao da mu je kao politički govornik uzor Ivo Sanader.

- Pa riječ je o rijetkom trenutku iskrenosti jer Sanader upravo predstavlja tip populističkog dodvoravanja koji je u konačnici pokazao kakav tip politike i društvenih posljedica iza toga stoje.

- Može li ga članstvo u HDZ-u snažno obilježiti i je li to njegov politički grijeh, pogotovo zato jer se želi/mora svidjeti biračima u Puli koji nisu nikada bili skloni HDZ-u?

- Problem je kod Zoričića što iza sebe ne ostavlja tragove osobe koja se vrijednosno i ideološki drugačije pozicionirala, već je jednostavno navukao populističku masku s kojom smatra da će pokupiti najviše glasova s jednog ili drugog političkog spektra. Problem u tom stavu je što netko mora izvući deblji kraj, a iskustva, kao što sam prije rekao, govore da deblji kraj izvlače oni slabiji i marginaliziraniji u društvu.

Greške i propusti

- Skriva li Zoričić svoj pravi, suštinski svjetonazor samo da se svidi biračima u Istri?

- Poprilično sam uvjeren u to, što je vidljivo iz cijelog niza postupaka, s tim da mi je osobno zanimljivo i ono što ste nedavno objavili na vašim stranicama poput vjerskog obilježavanja javnih obrazovnih institucija. Kada sam otišao i na stranice Gimnazije Pula, primijetio sam cijeli niz stvari koje sugeriraju da jedno govori da bi se dodvorio jednom dijelu javnosti, dok u praksi provodi puzajuću retradicionalizaciju obrazovnog školskog prostora. Primjerice, meni je osobno nevjerojatno da rečenica iz usta ravnatelja koja opisuje ustanovu koja treba biti generator humanističke, građanske i kritičke edukacije počinje tako što je na prvom mjestu "sportski" identitet. (“Naš identitet satkan je od sportskog, umjetničkog, znanstvenog, građanskog, mladenačkog, socijalnog i ekološkog duha koji nas čini boljima.”) Naizgled sitna stvar, ali indikator je posloženih prioriteta. Uvjeren sam da bi, da se malo dublje prokopa po tome što se sve dešava unutar školskih klupa i hodnika, tu bilo još materijala koji bi išao u smjeru zaključka da postoji jedno jedva nategnuto liberalno-progresivno lice u javnosti, dok je praksa - tamo gdje može donositi odluke - dijametralno suprotna i pokazuje tendenciju priklanjanja tradicionalnim i konzervativnim viđenjem javnih ustanova i obrazovanja.

- Jeste li pročitali program Zoričićeve nezavisne liste?

- Pročitao sam ga i prvo što bih savjetovao njemu i njegovom timu je sustavno lektoriranje, kako po pitanju pravopisnih i gramatičkih grešaka, tako i po pitanju stila i artikulacije argumenata. Smatram iznimno problematičnim da nastavnik hrvatskog jezika i književnosti nema problema javno predstaviti dokument koji je već na tehničkoj razini prepun grešaka i propusta.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini