PIŠE Vanesa BEGIĆ

Sarme i skijanje


 Nakon priprema za najluđu noć, slavlja, sarmi, prejedanja, peglanja kartica a nerijetko i zaduživanja, startao je siječanj kojeg mnogi definiraju najdepresivnijim mjesecom u godini, jer se, iz makar prividne euforije, prelazi u realnost.

Nema više štandova, adventskih kućica, puno njih je na kolektivnom odmoru, u brojnim dućanima inventura, a novčanici su tanki i šuplji zbog velikih prosinačkih troškova. Slavlje i euforija su prošli, samo su nakratko podignuli atmosferu, jer prepuni trgovi, dočeci uz glazbu, ples i kuhano vino pokazali su da sivilu svakodnevice treba malo promjena, malo dobrog raspoloženja, da se barem na trenutak zaborave svi problemi. Slavlje je prošlo, problemi su ostali, a idući blagdan, osim Sveta tri kralja koji pada u nedjelju, je Uskrs koji je ove godine pada tek u drugoj polovici travnja. Gledajući malo kalendar, lijepa vijest je da će se možda neki sretnici spojiti blagdane u lipnju - Tijelovo, koji je ove godine 20. lipnja, potom Dan antifašističke borbe 22. lipnja i Dan državnosti 25. lipnja.

Naravno, gledajući iz perspektive tek rođene godine, to je daleka budućnost, nakon zadnja dva prosinačka tjedna u znaku neradnih dana i spajanja, treba se sada prije svega financijski oporaviti i ući u kolotečinu.

A samo što nije počela još jedna groznica, ona radnoga naslova "Istrani se skijaju". Unatoč nepovoljnim financijskim uvjetima za brojne obitelji i dobro znanoj situaciji u najvećem gradu na Poluotoku, mnogi ni ove godine neće odustati od te tradicije, makar se zadužili do grla. Pripremit će sarme i punih auta krenuti put skijaških destinacija, makar poslije iz mjeseca u mjesec krojili obiteljski proračun teškom mukom.

Nekima snježne radosti znače opuštanje, svjež zrak, druženje s obitelji, budući da se tijekom ostatka godine stalno negdje juri, drugima je to odmak od svakodnevice, a treći jednostavno idu jer idu i drugi. Istina, ima obitelji koje su oduvijek išle i tijekom cijele godine štedjele na snježne radosti, ali pravi boom vlada zadnjih nekoliko godina, i to najviše u tjednu nakon Nove godine, dok još uvijek traju školski praznici.

Prenatrpani auti svime i svačime koji prelaze granicu označavaju upravo suprotnu sliku od prije nekih tridesetak godina. Tada su krcati automobili, masom fićeki i peglice također prelazili granicu, ali na relaciji Trst - Pula. Tada su, umjesto sarmi, auti bili puni kava, Dasha, traperica i Nutelle. I tada se odlazilo na skijanje, pretežno organizirano, preko sindikata, busom, bez sarmi. Čarolija kredita?!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum