SUSRET FILATELISTA I NUMIZMATIČARA

SAMO NAJTVRDOKORNIJI KOLEKCIONARI još uvijek popunjavaju zbirke



Unatoč sve manjem interesu za ovakve hobije, na pulskom se "Convegnu" i dalje najviše traže lokalne zanimljivosti, poput starih razglednica Pule i okolice ili poštanske marke iz poslijeratnog razdoblja podijeljene Istre. Jedna od lokalnih atrakcija je i prsna značka Mornaričke srednjotehničke škole koja je djelovala u Puli

Tradicionalnom Susretu filatelista i numizmatičara, što ga već 33. godinu organizira Filatelističko društvo "Arena" iz Pule, i što se održao u subotu prijepodne u Domu hrvatskih branitelja, odazvalo se desetak trgovaca kolekcionarskim materijalom iz Zagreba, Rijeke i Pule. Svraćali su tijekom jutra i hobisti, kolekcionari i svi oni koji bi popunili ili razmijenili zbirke poštanskih maraka, starog novca i razglednica. No, treba biti iskren i reći da je broj posjetitelja daleko ispod od onog iz razdoblja unazad dva, tri desetljeća, kada su ovakvi hobiji itekako dobivali na važnosti.

Slabi interes za kolekcionarstvo

- Da, mora se priznati da slabi interes za kolekcionarstvo općenito. Zato ovakvim tradicionalnim susretom nastojimo pridobiti i nove članove, ali i popularizirati filateliju. Jer nije to samo sakupljanje poštanskih maraka, nego hobi preko kojeg se može puno naučiti. Markica je naknada za usluge pošte, ali njome nacionalne pošte propagiraju i razne teme, poput sporta, umjetnosti, ekologije i slično. Onima koji se opredijele za neka područja interesantne su marke s takvim temama iz cijelog svijeta, jednako kao što netko izdaleka kroz filateliju uči o Hrvatskoj, poručio je Nikola Taratina, predsjednik FD-a "Arena".

Da pulski "Convegno" unatoč negativnim trendovima još uvijek ima svoju draž, potvrđuje i dolazak kolekcionara iz drugih gradova. Potegnuo je do Pule iz Rijeke i dr. sc. Julijan Dobrinić, sveučilišni profesor, ali i poznati kolekcionar, autor brojnih knjiga i izložbi o riječkoj numizmatici.

Tržište se preselilo na Internet

- Jednom godišnje moramo doći, treba održavati kontakt s dragim prijateljima i kolegama s kojima dijelimo isti hobi, rekao je Dobrinić, trenutno tajnik Filatelističkog i numizmatičkog društva "Rijeka", a u Pulu je stigao s predsjednikom Društva Sašom Paškvanom.

- Sigurno da postoji slabiji interes za ovakve hobije. Ljudi danas nemaju ni egzistencijalne sigurnosti pa si ne mogu priuštiti da se bave sakupljanjem stvari koje nikome ne trebaju, rekao je Dobrinić. Otkrio nam je i da se u posljednje vrijeme više usmjerio na filateliju, dakle sakupljanje poštanskog materijala, a zanemario je numizmatiku. Kao razlog je naveo to što ima sve manje dostupnog starog kovanog i papirnog novca, da se tržište preselilo na Internet, gdje se formiraju i nerealne cijene, što je dovelo i do srozavanja sakupljanja, razmjene, kupnje i prodaje uživo, na terenu.

Značka Mornaričke srednjotehničke škole iz 1970-ih

Društvo, koje je osnovano 1949. godine, danas ima 50-ak članova, dok ih je i ne tako davno bilo 150. Članovi se, kao i interesi, pomalo osipaju, ali oni najuporniji i dalje njeguju ljubav prema sakupljanju te povijesti svog grada i regije. Zato su najtraženija roba na "Convegnu" uglavnom lokalne stvari, poput stare razglednice Pule i okolice iz doba Austro-Ugarske, poštanske marke iz poslijeratnog razdoblja podijeljene Istre na savezničku i jugoslavensku upravu, jubilarni materijal izdavan kroz prošlost za razne lokalne prigode...

Jedan takvu lokalnu atrakciju pokazao nam je i pulski kolekcionar Vjekoslav Trbojević - trokutastu metalnu oznaku sa sidrom unutar zupčanika. Riječ je o prsnoj znački Mornaričke srednjotehničke škole iz 1970-ih kada je djelovala u "Karlo Rojcu", a dodjeljivana je polaznicima po završetku uspješnog školovanja u Puli. (Zapisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum