"SMART CITY"

Samo na Gregovici ih ima 88: Interes Puljana za urbanim vrtovima je ogroman. ŽELE IH I NA VERUDI, STOJI...

| Autor: Borka PETROVIĆ
Urbanovi vrtovi u planu su i u drugim dijelovima grada (Snimio Danilo Memedović/Arhiva)

Urbanovi vrtovi u planu su i u drugim dijelovima grada (Snimio Danilo Memedović/Arhiva)


Projekt urbanih vrtova dobro je odjeknuo u javnosti. Svi su poželjeli sami zasaditi svoju salatu ili pokoji cvijet. Čitatelji su nas stoga upitali hoće li se ovaj projekt širiti i na druge mjesne odbore. Jer kako izgleda, interes je doista velik, ali bi mnogi voljeli da su im vrtovi bliži, u njihovom kvartu, na Verudi, Stoji…

- Grad Pula svakako planira i dalje razvijati urbane vrtove. Prvih 88 vrtova je na Gregovici, a uskoro se nastavlja i s drugim lokacijama. Ovo je, naime, tek prva lokacija koja će polučiti iskustva i interes u skladu s čime će Grad Pula nastaviti razvijati i unaprjeđivati ovaj oblik promicanja održivog razvoja, zdravog načina života kao i funkcionalnog uređenja zelenih površina za građane, odgovorili su nam iz Grada ne precizirajući ipak gdje se nalaze gradske parcele na kojima bi se ovakvi vrtovi mogli u budućnosti organizirati.

Naglašavaju da su urbani vrtovi još jedan doprinos "smart city" rješenjima koja uključuju zelene oaze unutar urbane sredine te su tek početak velike projektne priče kojom će se urediti grad i napraviti novi iskorak u prostornom, društvenom i kulturnom razvoju Pule.

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobivanje vrtnih parcela i društvenog vrta na Gregovici na korištenje i upravljanje otvoren je do 9. travnja. Parcele će se davati na rok od dvije godine s mogućnošću produljenja, uz godišnju naknadu od 250 kuna, odnosno 50 kuna za parcelu i 200 kuna za vodu. Parcelu od 50 četvornih metara moći će dobiti građani, za vlastite potrebe, koji u svom vlasništvu nemaju poljoprivredno zemljište. Čitava zona bit će opremljena i odgovarajućim sadržajima potrebnima za obradu vrtova, a područje će biti ograđeno.

Radovi u Ulici Istarskog razvoda

Urbani vrtovi koji nastaju na Gregovici uskoro će dobiti vodu i to iz vodovoda. Od početka ovog tjedna pulski Vodovod gradi priključak na dijelu Ulice Istarskog razvoda i trebali bi raditi još danas, do kada će na snazi ovdje biti i privremena regulacija prometa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater