PARCELE OD 50-AK KVADRATA

NA GREGOVICI JOŠ IMA MJESTA ZA 30 URBANIH VRTLARA: Grad Pula će uskoro potpisati ugovore s 57 građana i jednom udrugom

Na javni poziv stigle su 62 prijave (60 građana i dvije udruge), a uvjete je zadovoljilo njih 58 (57 građana i jedna udruga). Vrtovi imaju po 50-ak kvadrata i na njima korisnici mogu uzgajati povrće, jagodičasto voće, začinsko bilje, cvijeće i slične kulture, naravno, za vlastite potrebe

| Autor: Duška PALIBRK
Tlo je pokriveno organskim tvarima za bolji rast biljaka, postavljene su kućice (Snimio Dejan Štifanić)

Tlo je pokriveno organskim tvarima za bolji rast biljaka, postavljene su kućice (Snimio Dejan Štifanić)


Uređenje urbanih vrtova na Gregovici je privedeno kraju, javljaju iz gradske uprave. Narednih će dana, nakon što objave listu korisnika vrtova koji su se prijavili na javni poziv i udovoljili određenim uvjetima, s njima potpisati i ugovore o korištenju.

Javni poziv bio je otvoren mjesec dana i od 62 zaprimljene prijave (60 prijava građana i dvije udruge) uvjete za korištenje parcela zadovoljilo je njih 58 (57 građana i jedna udruga). Budući da je na Gregovici uređeno 88 vrtnih parcela, Grad će raspisati još jedan javni poziv za preostalih 30. Parcele se daju na korištenje na dvije godine s mogućnošću produljenja ugovora, uz godišnju naknadu od 50 kuna za parcelu i 200 kuna za vodu. Vrtovi imaju po 50-ak kvadrata i na njima korisnici mogu uzgajati povrće, jagodičasto voće, začinsko bilje, cvijeće i slične kulture, naravno, za vlastite potrebe.

Zelena oaza

- Urbani vrtovi su spremni, kućice i oprema postavljeni, infrastruktura uređena i sada slijedi ono najbitnije - da naši građani oplemene ovu zonu i nastave dugogodišnju tradiciju uzgajanja povrća i drugih proizvoda za vlastite potrebe. Sigurna sam da će ova zelena oaza unutar urbane sredine opravdati svoju namjenu i Pulu dodatno pozicionirati kao moderan grad koji na optimalan način nastoji spojiti urbani i neurbani prostor na dobrobit svojih građana, kaže zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, koja je obišla vrtove na Gregovici.

Tu je, međutim, i Društveni vrt na oko 1.500 četvornih metara koji će imati šire društveno značenje. Tim zajedničkim vrtom upravljat će udruga - još se ne zna koja - zadužena za promociju organskog/biološkog/ekološkog uzgoja, stjecanje znanja i vještina za takav uzgoj, društvene integracije te osnaživanje ranjivih i marginaliziranih skupina društva, osoba u nepovoljnom položaju i promicanje zdravog načina življenja.

Dobra inicijativa

Urbani vrtovi za građane grupirani su u tri skupine od po 20-30 parcela, a svaka skupina ima svoju kućicu za alat, uključujući i potreban alat, te priključak za vodu sa zasebnim vodomjerom. Ista oprema predviđena je i za korisnike Društvenog vrta, a cijelo područje je i ograđeno.

Iz Grada ističu da je svemu prethodilo raščišćavanje i priprema zemljišta. Očišćeno je raslinje i otpad, tlo je pokriveno organskim tvarima za bolji rast biljaka, obavljeno je oranje i frezanje i vrtovi su spremni upravo u doba sadnje. Vrtlarenje je jedna od rijetkih aktivnosti koja nema niti jednu negativnu stranu, već brojne koristi, poput bio i eko proizvodnje hrane, održivog razvoja do socio-ekonomskih prednosti i utjecaja na psiho-fizičko zdravlje ljudi, ističu iz gradske uprave koja je u ovom projektu zajedno s udrugom Zelena Istra.

Iz ove pulske udruge je krenula ideja, okupili su i pokrenuli zainteresirane građane, a Grad je prepoznao i podržao ovu dobru inicijativu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini