OBNOVLJENA FUNTANA NA TRGU MARŠALA TITA

ROVINJ Voda je pitka, ali Grad neće postaviti natpis "pitka voda"

(A. BRATTONI)

(A. BRATTONI)


Građanin predložio postavljanje natpisa "pitka voda", a odgovor od gradske uprave da "voda nije za upotrebu" doveo građane do smutnje * Voda koja se zadržava u samim laticama može biti onečišćena, pa je opcija postavljanja ploče s natpisom "pitka voda", da ne bi bilo zabune, isključena, odgovaraju sada iz gradske uprave

Krajem prosinca putem internetske aplikacije Smart Rovinj koja Rovinjcima omogućava prijavljivanje problema, te slanje prijedloga i pohvala, jedan je građanin predložio postavljanje ploče s natpisom pokraj rovinjske fontane na Trgu maršala Tita kojom bi se građane i turiste obavijestilo da se radi o pitkoj vodi.

Obnova od 280 tisuća kuna

Uskoro, na istim stranicama www.smartrovinj.com, od gradske uprave dobiva odgovor da je prijedlog odbijen s kratkim obrazloženjem da "voda nije za upotrebu" što nas je dovelo u nedoumicu. Prisjetimo se, poznatu rovinjsku fontanu s kamenim postoljem od istarskog kamena te brončanom skulpturom dječaka s ribom koja predstavlja jedan od rovinjskih simbola, bilo je nagrizlo vrijeme, pa je uoči Uskrsa 2016. godine dobila novo ruho.

Obnovljeno je bilo kameno popločenje i postolje s četiri kamene latice, ugrađena je rasvjeta u podnožju fontane koja latice osvjetljava u različitim bojama, a projekt je stajao 280 tisuća kuna. Tada je, pri otvorenju obnovljene fontane, rečeno da se radi o pitkoj vodi. Stoga je sada, nakon odgovora da "voda nije za upotrebu" nastala smutnja, tim više zato što iz slavina fontane piju što turisti, građani Rovinja, kao i njihova djeca.

Kvalitetu vode kontrolira vodovod

Potražili smo stoga odgovor od rovinjske gradske uprave iz koje su nam odgovorili da se radi o običnoj pitkoj vodi iz vodovoda. Takvu vodu, odnosno vodu iz slavine, kako navode iz Grada, netko želi, a netko ne želi piti pa tako odluku prepuštaju pojedincu. Osim toga, voda koja se zadržava u samim laticama, naravno, može biti onečišćena uslijed raznih okolnosti, stoga je, kako ne bi bilo zabune, opcija postavljanja ploče s natpisom "pitka voda" isključena, odgovaraju iz gradske uprave.

Tako građani i turisti i dalje vodu mogu piti, ali na vlastitu odgovornost. No, nema mjesta brizi jer iz poslovnice Istarskog vodovoda u Rovinju navode da se neprestano vrše mjerenja i kontrola kvalitete vode. Iako se uzorak vode ne uzima direktno iz fontane, rezultati dobiveni iz obližnjih kontrolnih točaka primjenjivi su i na ostala područja od kojih se uvelike ne razlikuju.

Inače, ova popularna fontana poznata je po imenu "Dječak s ribom", a prvi je put postavljena 21. lipnja 1959. godine. Autori ovog prepoznatljivog rovinjskog simbola jesu kipari Marijan Kocković i Vinko Matković čiji su inicijali urezani u postolje brončane skulpture dječaka. Fontana je davne 1959. godine svečano otvorena u čast novoizgrađenog vodovodnog kraka Višnjan-Rovinj. Radilo se o velikom pothvatu i događaju jer su prije toga Rovinjci svoju vodu dobivali iz bunara na današnjoj tržnici.

Od tada fontana predstavlja još jedan od simbola grada, te okupljalište turista, ali i domaćeg stanovništva koje su se za vrijeme toplih ljetnih dana kod fontane mogli osvježiti. Njenom restauracijom, odnosno uklanjanjem kamenog obruča, fontana je dobila isti oblik kakvog je imala kad je prvog puta postavljena. (Aleta BRATTONI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater