STRUČNI SKUP

PROBLEM S PREKOMJERNIM PIJENJEM ALKOHOLA IMA TRI DO PET POSTO POPULACIJE: Samo mali broj ovisnika o alkoholu potraži pomoć


Usprkos velikom broju ovisnika o alkoholu, liječi se samo između 8 do 10 posto ovisnika. Imamo mali broj liječenih ovisnika o alkoholu, a i ti koji se liječe često dosta brzo napuštaju programe liječenja i onda je liječenje manje uspješno, kaže Tomislav Lesica, psihijatar, subspecijalist za bolesti ovisnosti s Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka

U Hrvatskoj ima oko 240.000 ovisnika o alkoholu, a preko 500 do 600 tisuća njih prekomjerno pije. Raste opijanje među mladima i porast ženskog alkoholizma te mnogo problema vezanih uz pijenje, rekao je Tomislav Lesica, psihijatar, subspecijalist za bolesti ovisnosti s Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka. Riječ je o skupu u hotelu Park Plaza Histria Pula pod nazivom "Uloga liječnika obiteljske medicine u tretmanu ovisnika o alkoholu" koji je organizirao Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Radi se o vodećem javnozdravstvenom problemu za kojeg se smatra da obuhvaća oko 3 do 5 posto prevalencije opće populacije“, kaže Lesica te dodaje. Usprkos velikom broju ovisnika o alkoholu, liječi se samo između 8 do 10 posto ovisnika.

- Imamo mali broj liječenih ovisnika o alkoholu, a i ti koji se liječe često dosta brzo napuštaju programe liječenja i onda je liječenje manje uspješno, kaže liječnik.

Uzevši u obzir činjenicu, da osim što povećava rizik za razvoj više od 60 vrsta bolesti, velike posljedice osjeti i obitelj osobe koja pije. Liječenje ovisnosti je dug proces. Liječi se svega 10 posto ovisnika i to najčešće u kasnoj i uznapredovaloj fazi, a dogodi se da se pojedinci vrate poroku, rekao je dr. Lesica.

Uz nikotinsku ovisnost, alkoholizam je najrašireniji ovisnički poremećaj. Po ukupnoj štetnosti za pojedince, obitelj i širu zajednicu nalazi se na prvom mjestu. Problem nastaje što u Hrvatskoj postoji tradicionalan, kulturološki aspekt pijenja alkoholnih pića, a mnogi o alkoholu imaju i pozitivan stav. S godinama se povećao broj žena koje piju. Nekada je taj odnos iznosio 10 muškaraca naprama jednoj ženi, a danas je taj odnos dva naprama jedan. Također se ističe problem alkoholiziranja kod mladih najčešće vikendima. (Andrea LONČARIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater