KLUB LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

DANAS SAM TRIJEZNA GRAĐANKA Više mi je puta bilo teško ostati odlučna i ne pokleknuti pred alkoholom

Andreja Bartolić i Gordana Vreš (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Andreja Bartolić i Gordana Vreš (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Pohađanje sastancima kluba preporučljivo je u trajanju od minimalno tri do pet godina. Tako su dva člana na početku godine izrazila želju da nastave dalje samostalno održavati apstinenciju, dok je jedan član odlučio svoj oporavak nastaviti u drugom klubu

"Danas sam trijezna građanka i višegodišnji apstinent, no više mi je puta bilo teško ostati odlučna i ne pokleknuti pred naletima žudnje, jer alkohol je sveprisutan u mom životu i slijedi me kao mračna sjena. Zato još uvijek redovito pohađam Klub liječenih alkoholičara i živim za njega prihvaćajući pravila i obaveze. Znam da jedino tako mogu izdržati svakodnevne đavolske izazove jer đavao radi 24 sata na dan.

Uspješna apstinencija

"Ulažem u svoju edukaciju i resocijalizaciju, ali najviše od svega me veseli prenositi svoje iskustvo drugima, upozoriti ih na zamotane zamke koje donosi alkohol posebno kada su u pitanju djeca i mladi."Poručila je to predsjednica Udruge "Klub liječenih alkoholičara" Buzet Andreja Bartolić kojoj je na godišnjoj skupštini u Narodnom domu socijalna radnica i voditeljica Kluba Gordana Vreš uručila simbolično priznanje za devetogodišnju uspješnu apstinenciju. Takvo je priznanje za četiri godine apstiniranja dobio i Rino Flego.

Iako brojčano spadaju u kategoriju malog kluba jer trenutno imaju sedam članova liječenih alkoholičara, u buzetskom klubu osjećaju se posebnim jer im to daje prostora da se posvete problemima svakog pojedinca i njegovom održavanju apstinencije. Pohađanje sastancima kluba preporučljivo je u trajanju od minimalno tri do pet godina. Tako su dva člana na početku godine izrazila želju da nastave dalje samostalno održavati apstinenciju, dok je jedan član odlučio svoj oporavak nastaviti u drugom klubu.

- S obzirom da je alkoholizam bolest u kojoj recidiv često dolazi kao popratni dio oporavka i da apstinencija zahtjeva promjenu životnog stila liječenog alkoholičara, i u našem klubu bilo je nekoliko kraćih recidiva, osim jednog koji je rezultirao ponovnim liječenjem. Zato puno radimo na edukaciji, samopomoći i uzajamnoj pomoći članova i članova njihovih obitelji te je upravo redovito pohađanje kluba važan čimbenik da se povratak pijenju svede na minimum. Samim liječenjem nismo postali imuni na izazove koje nam donose razne društvene i životne prilike, ali kroz klub i uzajamnu pomoć pronalazimo snagu i motiviramo jedni druge da se opiremo kušnjama i ne dozvolimo ponovni pad u ovisnost, istaknula je Bartolić.

Potpora u klubu

Članovi se sastaju svakog ponedjeljka od 18 do 19 sati u gradskom prostoru i tom prilikom izjašnjavaju o svojoj apstinenciji, u prisutnosti obitelji i voditelja kluba, kao redovni i obavezni postupak u liječenju alkoholizma. Razvijanjem samopomoći razgovorom i međusobnom razmjenom iskustava nastoji se pomoći svim članovima da lakše prevladaju svakodnevne probleme s kojima se susreću. Predviđena je i pomoć članovima kluba koji naprave recidiv, patronaža odnosno posjet u obitelj člana koji počini recidiv.

- Cilj je održavanje apstinencije svih članova te promjena načina življenja liječenog alkoholičara i njegove obitelji, kaže stručna voditeljica Gordana Vreš.

- Ono što bih, uz redovite aktivnosti koje svaka udruga pa tako i Klub liječenih alkoholičara ima, istaknuo kao jedan primjer je hrabrost njegovih članova da se suoče s problemima i izazovima, naglasio je gradonačelnik Siniša Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater