Gradska štorija

Premalo žena


Nedavno je na najpoznatijoj društvenoj mreži pokrenuta rasprava o nedostatku, odnosno o nedovoljnoj zastupljenosti žena u hrvatskim stradarijima, a sve to potaknuto jednim tv-kvizom gdje se tražilo da natjecatelj nabroji tri ulice koje su dobile ime po ženama u hrvatskom glavnom gradu.

Šećući najvećim istarskim gradom, i razgledavajući malo ploče s nazivima ulica, uočavamo da je tu zastupljeno iznimno malo žena - prevladavaju toponimi ili su pak ulice imena dobile po muškarcima.

Olga Ban, Ruža Petrović, Medeja, sv. Felicita, sv. Margareta, Giuseppina Martinuzzi, Jasna Crnobori, i to je manje-više to. Niti u prijašnjem stradariju nije bio puno bolji taj omjer, bila je tu ulica posvećena Anki Butorac, kao i njezina bista kod poštanskog ureda na Verudi, no potom je, pošto je bila iz okolice Gospića, a novi stradarij je bio usredotočen na osobe iz Istre, ostala bez ulice.

Ne zaboravimo Kino Valli, koje je dobilo ime po glumici Alidi Valli, a po Giuseppini Martinuzzi, poznatoj labinskoj učiteljici, spisateljici i revolucionarki, dobile su ime jedna pulska ulica i pulska talijanska osnovna škola.

Ruža Petrović, po kojoj nose ime jedna pulska ulica i dom za djecu bez roditeljske skrbi, bila je istarska heroina, antifašistica i žrtva jednog od najokrutnijih fašističkih zločina u Istri. Olga Ban bila je partizanka i narodni heroj, sv. Felicita kršćanska mučenica iz doba Rimskog Carstva, a sv. Margareta kršćanska svetica.

Medeja je pak mitološka figura iz ciklusa mitova o Argonautima: kćerka kralja Ajeta, unuka Helija (Sunca), čarobnica, sposobna za najstrašnije zločine, protagonistkinja Euripidove starogrčke tragedije.

Jasna Crnobori, po kojoj je naslovljena jedna valdebečka ulica, živjela je u tom naselju i pogubljena je u Jasenovcu. (Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater