Gradska štorija

Osma liga


Otava division? Na što vas to asocira? Možda na osmu ligu španjolskog nogometnog prvenstva, jer po logici, ako je Primera Division prva liga, na nekoj mješavini talijanskog i španjolskog jezika Otava bi mogla biti osma liga. No, ne treba ići tako daleko, i u Puli je nekada postojala Otava division, štoviše, stariji Puljani bi rekli i dvije.

Postoje i prigodni stihovi za to na puležanskom istrovenetskom: in zavate e in capel de paia/la vestalia a pindolon,/finiremo 'sta marmaia/ne l'Otava Division,/secession.

Stariji Puljani koji su dobro informirani glede povijesnih činjenica, vele da se ustanova za psihički oboljele osobe popularno zvala Otava division, po uzoru na nekadašnji kolokvijalni naziv za tršćanski odjel bolnice za psihički oboljele osobe. Tako se i u Puli zvala zgrada gdje je danas Villa Maria. No, drugi su Puljani govorili da se nekada davno i za zarazni odjel pulske bolnice govorilo Otava division.

Eto, dakle nema to veze s nogometom i bogatom Primerom, već nažalost s ozbiljnim stvarima kao što su bolesti.

Dandanas ti termini odavno nisu više u upotrebi, i sve je manje živućeg stanovništva koji zna za njihovo postojanje i zašto se to tako zvalo.

No, Pula u svom bogatom stradariju i njegovom nazivlju ima i ulice s puno jednostavnijim objašnjenjima. Primjerice, Ulica pod murvom u Valdebeku dobila je naziv prema toponimu iz 18. stoljeća, koji obilježava stablo murve, gdje su se seljani sastajali da bi raspravljali o problemima Valdebeka.

Toponim Fižela, kako je napisao poznati pulski arhitekt dr. Attilio Krizmanić za pulski Stradarij, javlja se u pisanim izvorima još od 13. stoljeća i to u raznim oblicima. Neki od oblika u kojima se taj toponim javljao na području zone Signole-Muzil su Fisella, Fisela pa i Finisella.(Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini