SKUPŠTINA TZ-a 

OSTVARILI ČETIRI POSTO VIŠE NOĆENJA Prihodi Turističke zajednice Pule devet posto viši nego lani. Dogodine će se baviti i SUZBIJANJEM GALEBOVA

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Najveći dio prihoda očekuje se od turističke pristojbe (Neven LAZAREVIĆ)

Najveći dio prihoda očekuje se od turističke pristojbe (Neven LAZAREVIĆ)


Prihodi su rasli zbog povećanja boravišne pristojbe koja je rezultat većeg broja noćenja. Pula bilježi rekorde: do 30. studenog ostvarena su 2,2 milijuna noćenja i vjerujem da ćemo do kraja godine dosegnuti 2,3 milijuna. Ostvarili smo četiri posto noćenja više nego lani, dok su dolasci u plusu od šest posto, rekla je direktorica TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj

Turistička zajednica Pule u idućoj godini planira ostvariti 12,4 milijuna kuna prihoda, što je četiri posto manje u odnosu na rebalansirani proračun za ovu godinu koji teži 12,9 milijuna kuna. Na današnjoj Skupštini TZ-a, koju je vodio njezin predsjednik i gradonačelnik Pule Boris Miletić, jednoglasno su usvojene sve točke dnevnog reda: izvješće o nadzoru poslovanja TZ-a Pule u razdoblju od siječnja do lipnja te rebalans financijskog plana za ovu godinu.

"Manje" pomoćnih kreveta

Prema objašnjenju direktorice TZ-a Sanje Cinkopan Korotaj, rebalans ovogodišnjeg proračuna je bio nužan zato što su prihodi povećani za devet posto i to zbog rasta boravišne pristojbe koja je rezultat većeg broja noćenja. Za tisuću kreveta porasli su i kapaciteti u privatnom smještaju.

Pula nastavlja bilježiti turističke rekorde.

- Do 30. studenog ostvarena su 2,2 milijuna noćenja i vjerujem da ćemo do kraja godine dosegnuti 2,3 milijuna. Ostvarili smo četiri posto noćenja više nego lani, dok su dolasci u plusu od šest posto, rekla je Cinkopan Korotaj.

Najveći dio prihoda u idućoj godini namjerava se ostvariti na ime turističke pristojbe, čak devet milijuna, 2,7 milijuna očekuje se od turističke članarine a 100 tisuća od ostalih aktivnosti. Za iduću godinu planirani su rashodi od 11,8 milijuna kuna, dok će se 568 tisuća prebaciti u 2021. godinu. Cinkopan Korotaj kazala je da se iduće godine planira nešto niži proračun u odnosu na ovogodišnji rebalans jer se očekuje da će iznajmljivači prijaviti nešto manje pomoćnih kreveta na koje se također plaća pristojba.

Govoreći o idućoj godini, kazala je da će se više uložiti u klaster turističkih zajednica, Verudela Art Park dobit će 100 tisuća kuna za sustav navodnjavanja i rampu, u projekt "Pula grad prijatelja životinja" ide, kao i lani, 20 tisuća kuna, dok je za održavanje Svjetlećih divova predviđeno 180 tisuća kuna, stotinu više nego lani. Manifestacija "Pula pleše" dobiva 60 tisuća, 18 tisuća više nego lani, dok manifestacije poput Visualije, Dana antike i raznih koncerata ostaju na ovogodišnjoj financijskoj razini.

Suzbijanje galebova

S obzirom da su galebovi, kao i u drugim primorskim gradovima, postala prava pošast u Puli, direktorica TZ-a Pule Sanja Cinkopan Korotaj iduće godine najavljuje akciju kojom će Turistička zajednica, grad i Arena Hospitality Group zajednički nastojati suzbiti populaciju ovih inteligentnih i grabežljivih ptica koje gostima doslovno iz ruku otimaju hranu i uneređuju grad. Kao i u Poreču, postavit će se lažna, plastična jaja na kojima će galebovi ležati i na taj se način namjerava smanjiti njihov broj. Samo TZ u ovaj projekt ulaže 50 tisuća kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater