BRTONGILA

Odobreno 6,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za nekoliko projekata STIŽE NOVAC ZA VRTIĆ, CENTAR ISTARSKIH OKUSA, WI-FI MREŽU…


Prošle godine velik dio aktivnosti Općine Brtonigla bio je usmjeren na pripremanje i kandidiranje raznih projekata koji bi doprinijeli cjelokupnom razvoju tog područja. Trud se isplatio i potkraj godine stigle su dobre vijesti u Brtoniglu. Naime, prema dosad objavljenim rezultatima raznih natječaja, u općinski će proračun tijekom ove i 2020. godine biti uplaćeno 6,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Fond za ruralni razvoj

To sigurno nije sve, jer se očekuju pozitivni rezultati i ostalih natječaja na koje je prijavljeno još mnogo projekata važnih za razvoj općinske infrastrukture, za unaprjeđenje turizma i boljitak života građana Brtonigle i okolnih naselja.

Jedan od velikih projekata svakako je dogradnja i djelomična adaptacija vrtića u Brtonigli u skladu sa suvremenim pedagoškim standardima. Taj je projekt već davno bio prijavljen, na prvom natječaju nije prošao, ali u Općini nisu odustajali. Projekt su aktualizirali i uskladili s novim cijenama. Sada je napokon stigla vijest da je projekt pozitivno ocijenjen i da će Općini biti dodijeljena sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Radi se o natječaju za provedbu Podmjere 7.4. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, a vrijednost investicije, koja uključuje dogradnju novih i adaptaciju postojećih prostorija te opremanje unutarnjih i vanjskih prostora zgrade iznosi 7,6 milijuna kuna. Kako se radi o prevelikom iznosu za općinski proračun, već cijelu prošlu godinu čekali su se

Vrtić gotov do ožujka 2020.

Sada je sve odobreno i prema potpisanom ugovoru iz Programa ruralnog razvoja Općini Brtonigla će za taj projekt biti dodijeljeno 5,7 milijuna kuna, odnosno oko 80 posto vrijednosti investicije. Odobravanje sredstava znači da već počinje postupak izbora izvođača radova po utvrđenoj proceduri kako bi konkretni poslovi na samom objektu i oko njega počeli što prije. Inače, predviđeno je da svi radovi na dogradnji, adaptaciji i opremanju vrtića budu završeni do početka ožujka 2020. godine.

Potvrda o sufinanciranju stigla je za još jedan vrijedan projekt. Naime, s Ministarstvom turizma potpisan je ugovor o sufinanciranju četvrte faze izgradnje i ustrojavanja Centra istarskih okusa i vinske tradicije. Radi se, kako kažu, o vrlo važnom projektu za ukupni gospodarski, kulturni i turistički razvoj cijelog područja koji će svojim aktiviranjem doprinijeti bogatstvu kulturnih, gastronomskih i enoloških sadržaja Istarske županije kroz jedinstven primjer prezentacije tradicionalne baštine na cijelom području. Vrijednost ukupne investicije u četvrtoj fazi projekta je milijun kuna, a Ministarstvo turizma sudjeluje u financiranju sa 400.000 kuna.

Besplatni internet

Treba spomenuti da je u sklopu europske inicijative WiFi4EU Općini Brtonigla dodijeljeno 15.000 eura za sufinanciranje gradnje i proširenja besplatne bežične internetske mreže na javnim prostorima. Uskoro će početi postupak nabave i realizacija te važne investicije kojom će se građanima osigurati besplatan pristup vrlo kvalitetnoj mreži, posebno na mjestima gdje je pristup internetu do sada bio ograničen.

Nekoliko je i drugih projekata koji će se sufinancirati sredstvima iz raznih europskih ili državnih fondova. Tu treba spomenuti cjelokupno financiranje izrade Strateškog plana razvoja turizma na području općine u vrijednosti od 97.500 kuna, od čega je 85 posto iz europskih, a 15 posto iz fondova Republike Hrvatske. Također, Općina je dobila nešto više od 85.000 kuna (11.350 eura) za realizaciju projekta In-LoRe, čija je provedba već počela i predstavlja najveći nacionalni projektni konzorcij s ciljem osposobljavanja javne uprave za razmjenu eRačuna, kao i pripremu tijela javne uprave za njihove predstojeće obveze vezane uz primjenu takvog financijskog poslovanja. Cjelokupni iznos troškova projekta za Općinu Brtonigla 15.135,55 eura.

Sredstvima iz europskih fondova sufinancira se i zajednički ekološki projekt "Izdvoji s(v)e - Fai la differenza" koji se odvija na području Novigrada, Buja, Brtonigle, Grožnjana i Oprtlja s ciljem održivog gospodarenja otpadom. U tom projektu dijelom sredstvima i poslovima sudjeluje Općina Brtonigla.( Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum