KANDIDATKINJA IDS-A ZA PULSKU GRADONAČELNICU

NAJVEĆI ISTARSKI GRAD KAO "CITY BREAK" DESTINACIJA Puh Belci: "Pula je grad svjetski poznatih spomenika, filmskih festivala, kultnih bendova, vrhunskih umjetnika i svega onoga što dovodi u naš grad brojne turiste"

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Elena Puh Belci (Snimio Milivoj Mijošek)

Elena Puh Belci (Snimio Milivoj Mijošek)


- Kultura i turizam u Puli moraju ići ruku pod ruku, to je naš "forte" i tu vezu moramo ojačati. Ovo izazovno vrijeme iskoristit ću za dovršetak projekata i pripremu novih koje namjeravam provesti u svom mandatu, kazala je kandidatkinja IDS-a za pulsku gradonačelnicu Elena Puh Belci tijekom predstavljanja dijela programa koji se odnosi na kulturu i turizam.

Riječ je o 6. poglavlju programa "Novi iskorak za Pulu" pod nazivom "100% Kreativna i prepoznatljiva- Pula koja živi".

- Ako bih morala istaknuti ono što čini dušu i srce nekog grada onda je to kultura. Pula je grad svjetski poznatih spomenika, filmskih festivala, kultnih bendova, vrhunskih umjetnika i svega onoga što dovodi u naš grad brojne turiste, rekla je Puh Belci i pritom se osvrnula i na pandemiju koronavirusa pa naglasila kako je njihova obaveza pomoći kulturnjacima da prebrode ovu situaciju.

Pored toga, ističe, radit će na obogaćivanju kulturnih sadržaja, na jačanju kulturnih programa i turističkih sadržaja za goste, a za početak je izdvojila obnovu pulskog Kaštela, gdje se i održala konferencija za medije.

- Osigurali smo 9 milijuna kuna u proračunu Grada Pule i sredstva iz EU fondova kako bi uredili ovu za sada još uvijek nedovoljno iskorištenu i valoriziranu fortifikaciju. Suvremenim liftom povezat će se Mletačka utvrda i podzemni tuneli Zerostrasse. Time smo kreirali novu turističku ponudu i povijest pulskog fortifikacijskog sustava učinili još pristupačnijom i atraktivnijom, kazala je Puh Belci i pritom izdvojila jedan od najvećih projekata, a to je izgradnja društveno-edukativnog polivalentnog centra "Mehanika" koji se gradi na zapuštenom prostoru nekadašnje istoimene industrijsko-bravarske radionice. Napominje da će objekt sadržavati oko 3 tisuće kvadrata, a za njega će se izdvojiti 35 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz EU fondova.

- Riječ je o modernom i kvalitetno opremljenom centru, prvom takvom u Istri. Osim edukacija, radionica, velikih i malih koncerata, festivala, predstava, moći će se održavati i kongresi, konferencije, sajmovi, međunarodni skupovi i puno sličnih aktivnosti, kazala je Puh Belci pa dodala kako u Puli još ne postoji takav prostor, a ovime će se otvoriti nove mogućnosti i novi sadržaj u gradu koji će biti vjetar u leđa društvenjacima, gospodarstvenicima i kulturnjacima.

Pritom napominje da se ovako veliki projekti ne događaju preko noći jer se radi o dugogodišnjim strateškim planiranjima, pisanju projekata, izradi projektne dokumentacije, prijavi, čekanju i potpisivanju konačnog ugovora. Uskoro kreće izgradnja i za sve je to, ističe Puh Belci, potrebno puno vremena i puno volje.

- Dovršavamo kapitalna ulaganja u obnovu kulturne baštine. Govorim o Arheološkom muzeju Istre i Malom rimskom kazalištu koji će zajedno s Kaštelom oživiti centar grada. Ti projekti bit će nova žila kucavica kulturnog života u Puli, kazala je kandidatkinja za pulsku gradonačelnicu i pritom istaknula da ju posebno veseli uređenje zvjezdarnice na Monte Zaru.

- Bespovratnim sredstvima obnovit ćemo našu najstariju astronomsku ustanovu u Hrvatskoj koja će postati moderan i funkcionalan edukacijski i multifunkcionalni centar.

- Kreiramo kulturnu strategiju i osiguravamo uvjete za kulturu dostupnu svima. Dodatno ćemo ulagati u kulturu, posebice u infrastrukturu Pule, podupirat ćemo razvoj programa, raditi na jačanju suradnji između ustanova u kulturi i obrazovno-odgojnih institucija. Novom kulturnom ponudom i poticanjem autohtone ponude jačat ćemo poziciju Pule kao "city break" destinacije, konstatirala je Puh Belci i zaključila da Pula ima sjajne uvjete za dolazak gostiju tijekom cijele godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum