PULA

KOMENTAR: Nitko ne želi biti upamćen kao drvosječa ladonja

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Kamo sreće da nismo morali čitati javno pismo Christiana Galla niti razgovarati s Franom Poštenjakom koji su ovog tjedna ukazali na katastrofalno zdravstveno stanje pulskih ladonja. Ali jesmo i bilo je potresno. Stručnjaci, jedan diplomirani inženjer šumarstva, drugi magistar arborikulture i urbanog šumarstva, tvrde da su ladonje na Giardinima bolesne i da će najvjerojatnije mnoge od njih, pred rekonstrukciju šetališta, morati biti uklonjene.

Donijeli su loše vijesti, a takve glasnike nitko ne voli. Često se kunemo u struku i kritiziramo mentalitet koji veze i poznanstva vrednuje više od stručnosti. Ali kada od stručnjaka i sami čujemo groznu dijagnozu, skloni smo ih zatući kritikama i uvredama.

Možemo se mi s njima ne složiti! I naravno da bi bilo dobro tražiti i drugu ekspertizu. Ali ne može se osporiti da su se ovi ljudi, nimalo odgovorni za stanje ovih stabala, hrabro izložili javnosti i svjesno iznijeli mišljenje skroz nepopularno među Puljanima. A rekli su samo ono što su davno Puljanima, ako je stvarno takva situacija s drvećem na Korzu, trebali reći gradonačelnik Boris Miletić, njegov zamjenik Robert Cvek, pročelnik Giordano Škuflić... Znali su oni ove podatke i puno prije - analizu 86 ladonja na Giardinima Poštenjakova tvrtka Arboring radila je još lani!

Umjesto toga gradski su se odličnici skrivali iza izjava kao što je ona da su "stabla sastavni dio svih naših promišljanja o uređenju Giardina". Koja stabla? Novinari Glasa Istre slučajno su iz tog neodređenog stava i naslutili da bi stoljetne ladonje ipak mogle biti uklonjene, posjećene, oborene… Gradski oci nisu i još ne mogu jasno, ili kako vole reći, nedvosmisleno odgovoriti na pitanje: Ostaju li ove ladonje ili ne? A trebali su već, na nekoj prezentaciji, zboru građana ili javnoj raspravi, izaći pred ljude i reći: "Ladonje su u lošem stanju!" Pa da vidimo, ljudi, koliko će koštati akcija spašavanja, koje su alternative, što se sve može učiniti prije drvocida!

Sada će to morati činiti Zeleno vijeće, trajno tijelo koje će na Poštenjakovu sugestiju formirati gradska uprava, i u kojem će se nalaziti, kako doznajemo, predstavnici Zelene Istre i stručnjaci s raznih polja, a koje će i u slučaju Giardina i ostalog gradskog zelenila koordinirati potrebe i želje građana, grada, ekologa… Da, pohvalno je imati takvo tijelo u gradu, ali samo pod uvjetom da se ono ne pretvori u tampon za preuzimanje krivnje i odgovornosti.

Dobro je u svom pismu napisao Gallo: "Jasno je da niti jedna generacija ne želi svjedočiti uklanjanju ladonja na Giardinima". Jasno je i da nitko od odgovornih ne želi izaći pred javnost i reći ono što javnost ne želi čuti, da ih ne bi povijest pamtila kao drvosječe i kasapine pulskih ladonja. To su ipak učinili stručnjaci i na sebe navukli bijes građana, a to je nešto što političari svakako žele izbjeći.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of