POZVANI STRUČNJACI

ZELENI "TEPIH" NA PULSKIM GIARDINIMA: Zbog nepoznate bolesti ili štetnika ladonje na korzu ostaju bez lišća?

Uzrok preranog opadanja lišća ladonja tek se treba utvrditi, a može biti posljedica nedostatka vlage i hranjiva te visokih temperatura u kombinaciji sa zrelošću stabala kao i pojavom nekih od štetnika koji do sada nisu uopće bili zabilježeni ili ne u tolikom broju, kažu iz Herculanee

| Autor: Duška PALIBRK


Kasno je proljeće, a u Puli jesen. Čitavi Giardini, i korzo i cesta, zasuti su opalim lišćem već danima, k tome zelenim lišćem, što je još neobičnije. Konobari svako-toliko puhalicama počiste "svoj" dio platoa - Giardini su pretvoreni u jednu veliku ugostiteljsku terasu - pa sve lišće natjeraju na preostali uski prolaz za pješake i taj zeleni tepih onda čeka Herculaneine čistače.

Monokultura izloženija

Upitali smo nadležne u gradskoj komunalnoj tvrtki što je posrijedi. Otkud ta pojava u ovo doba godine? Jesu li ladonje na korzu zaista tako bolesne, o čemu se već govorilo, i što namjeravaju učiniti? Zašto nije zamjenjivano jedno po jedno bolesno stablo mladicama, da korzo ne ogoli odjednom?

- Kako je prošli tjedan primijećena pojačana defolijacija zelenog lišća na stablima ladonje na Giardinima od strane stručnih osoba u Pula Herculanei, a pod pretpostavkom da se radi o nekoj bolesti ili štetniku koji do sada nisu bili primijećeni na tim stablima, kontaktirane su stručne osobe s kojima imamo godišnji ugovor o fitopatološkoj zaštiti bilja te će ovih dana ići u terenski obilazak Giardina. Nakon toga i uz očekivani nalaz i determinaciju štetnika, pristupit ćemo sanaciji. Povećana pojava defolijacije (preranog otpadanja lišća) može biti uzrokovana ekološkim čimbenicima, kao što su nedostatak vlage i hranjiva te visoke temperature, u kombinaciji sa zrelošću stabala kao i pojavom nekih od štetnika koji do sada nisu uopće bili zabilježeni ili ne u tolikom broju. Sadnja monokultura na suhim i toplim pozicijama, kao što su ladonje na Giardinima, dodatno povećava rizik od umnažanja nekih vrsta kukaca jer hrane tu imaju u izobilju, kažu iz Herculanee.

Konobari puhalicama očiste "svoje" terase pa lišće završi na "ničijoj" zemlji, odnosno uskom prolazu na Giardinima ostavljenom za pješake i na cesti (Snimio Duško Marušić Čiči)

Obični koprivić, Celtis australis, kod nas poznat kao ladonja, bjelogorično je drvo porijeklom iz Sredozemlja, Male Azije, Krima i područja od Kavkaza do Irana. Vrsta je to otporna na sušu, vjetar i onečišćenje zraka u gradovima i može izdržati temperature do minus 15 stupnjeva Celzijevih. Voli svjetlo, pješčana tla, suh i topao kraški teren.

Prema svojim skromnim ekološkim zahtjevima spada u vrlo prikladnu vrstu drveća za pošumljavanje krša i suhih terena, ali i za sadnju na urbanim površinama. Iako je otporniji na bolesti i štetnike u odnosu na mnoge druge vrste drveća, nije potpuno lišen njihovih napada. Posljednjih godina monofagne vrste kukaca (oni koji napadaju samo jednu vrstu) češće se pojavljuju na kopriviću, što se povezuje s klimatskim promjenama, ali i sa slobodnijim i povećanim uvozom biljaka iz drugih zemalja, pojašnjavaju stručnjaci iz Herculaneine djelatnosti hortikulture.

Pranje i pometanje ulica

Na pitanje koliko se često čiste, metu i peru Giardini, kao i čitav centar grada, iz gradskog komunalca odgovaraju da se širi centar grada od 1. lipnja pere uz pomoć cisterne svaku noć.

Širi centar grada od 1. lipnja pere se uz pomoć cisterne svaku noć, kažu u Herculanei (Snimio Duško Marušić Čiči)

- Odnosi se to na područje od Kolodvorske ulice, preko Rive, Dobriline ulice do Trga Republike, okoliš tržnice, Portaratu i Giardine. Flanatička ulica se trenutno pere tri puta tjedno, a uskoro i ovdje prelaze na režim svakodnevnog pranja tijekom ljetnih mjeseci.

Periferni dijelovi grada peru se jedanput tjedno. Strojno i ručno pometanje prisutno je svakodnevno u užem centru grada. Ručno pometanje pojedinih lokacija obavi se ponekad i višekratno, ovisno o potrebi, kažu iz Herculanee. Za informacije o uređenju Giardina upućuju nas na gradsku upravu pa o tom potom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom