PREDSTAVLJANJE KNJIGE

"ISTRANIN U VRTLOGU PRAVOSUĐA I POLITIKE" - knjiga Rudolfa Frančule koja ruši tabue o "mračnom dobu komunizma"

| Autor: Marcello ROSANDA


Uz autentično i atmosferično moderiranje poznatog istarskog pisca i novinara Milana Rakovca, kroz samo njemu svojstven višejezični šarm, danas je u prepunom pulskom Circolu promovirana knjiga "Istranin u vrtlogu pravosuđa i politike" uglednog pulskog odvjetnika Rudolfa Frančule, inače bivšeg javnog tužitelja Hrvatske i suca Vrhovnog suda.

"Literatura je 80 posto statistika i 20 posto autorova interpretacija. Također, postoji još jedna maksima - što god da pišeš, uvijek moraš ispričati priču. E, pa, ova knjiga koju danas predstavljamo zadovoljava te maksime. Činjenicom do činjenice, uz dokumente koji su iznijeti u svojoj izvornosti u ovoj obimnoj knjizi, Frančula poseže duboko u vlastita sjećanja, a ima se čega sjetiti", kazao je Rakovac.

Milan Rakovac (Snimio Dejan Štifanić)

Djelo je to satkano od vlastitih sjećanja i svjedočenja koje autor komunicira i podnaslovom "Sjećanja posljednjeg javnog tužitelja SR Hrvatske", a pozivajući se na dokumentaciju, svjedoke i činjenice piše o hrvatskom pravosuđu u ranijoj i samostalnoj Hrvatskoj, u kojem je proveo preko 50 godina.

Aldo Radolović (Snimio Dejan Štifanić)

Naravno, Frančula piše i o drugim temama, okolnostima i zbivanjima u kojima je kao akter sudjelovao na izravan ili neizravan način. Ustrajno ukazuje na revizionizam suprotstavljajući mu se argumentirano i činjenicama. Piše, također, emotivno i s puno ljubavi i o svojoj Istri, što u jednom od pogovora knjige svjedoči i poznati hrvatski odvjetnik Anto Nobilo. On ističe da knjiga ruši više tabua koji se već 30 godina šire o "mračnom dobu komunizma" u kome se zatvaralo za krivo izgovorenu riječ.

Anto Nobilo (Snimio Dejan Štifanić)

"U okviru tog mračnog komunizma pokušavaju se plasirati teze o poslušnom pravosuđu koje je na ljestvici komunističkog zla pri vrhu, odmah iza UDB-e. Iz pera jednog od čelnika pravosudne vlasti knjiga realno progovara o pravosuđu u zadnjoj fazi SFRJ-a i radnje HDZ-a u odnosu na to pravosuđe koje su ključne za razumijevanje današnje krize u pravosuđu. Uvriježeno je mišljenje da nivo pravosuđa koji smo dosegli sredinom 80-ih i držali do 1991. u našem pravosuđu ni danas nije dosegnut. Upravo u tom periodu, srpanj 1986., Rudolf Frančula postaje javni tužilac Hrvatske (danas glavni državni odvjetnik). Oni koji žele dobiti realnu sliku o pravosuđu u socijalizmu, o pravosuđu u doba HDZ-ova 'magnum crimen' te današnjem pravosuđu, kao i uvid u neke važne civilizacijske teme u antifašističkoj Istri, u ovoj knjizi će naći vjerodostojni izvor povijesnih činjenica", sumirao je Nobilo u šali te dodao da je Frančula bio njegov posljednji socijalistički šef.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD ČETVRTKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini