GLUHO KAZALIŠTE

GRAD UTVRDIO: Nitko nije odgovoran zbog otkazane predstave "Tvornica čokolade"


Autorska se prava uredno podmiruju, kao što bi se podmirila i prava za ovu predstavu, za što je INK na vrijeme zatražio dozvolu od Hrvatske autorske agencije (HAA), napominju iz Grada * Točno je da autorska prava nisu povrijeđena, ali je točno i da je HAA pet mjeseci prije premijere upozorio INK na njihovu moguću povredu

Nitko nije odgovoran za otkazanu božićnu predstavu u INK-u "Slatka tvornica/Zvonko Bobi Bonko" koja se oslanja na djelo "Charlie i tvornica čokolade" Roalda Dahla, čija autorska prava ima Warner Bros. To se može iščitati iz odgovora Grada Pule na naše pitanje je li utvrđena odgovornost za taj propust i na koji će način Grad postupiti u ovom slučaju. U Gradu, doduše, izrijekom ne navode da nitko nije odgovoran, ali tvrde da nije došlo do povrede autorskih prava, što je točno jer nije odigrana niti jedna predstava. U kratkom priopćenju napominju da nije riječ ni o izbjegavanju plaćanja autorskih prava.

Samo sumnja

"Naprotiv, autorska se prava uredno podmiruju, kao što bi se podmirila i prava za ovu predstavu, a za što je Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula na vrijeme zatražilo dozvolu od Hrvatske autorske agencije".

Nadalje navode da INK ima iza sebe višegodišnji niz vrlo uspješnih, kvalitetnih i vrlo posjećenih predstava za djecu.

"Profesionalno vođene predstave za djecu koje kazalište odgovorno i vrijedno priprema svake godine na zavidnoj su umjetničkoj razini i po kvaliteti i opremljenosti. Produkcije predstava za djecu plod su dugotrajnog i kvalitetnog rada s djecom u okviru redovitih i izvanrednih aktivnosti Dramskog studija INK. Jednako tako, odgovorno i vrijedno, pristupilo se i pripremi predstave "Slatka tvornica", no nakon obavijesti Hrvatske autorske agencije (HAA) o mogućoj povredi autorskih prava, zbog sumnje da zadiru u tuđe autorsko djelo, predstavu su skinuli s repertoara i odmah osigurali kvalitetnu predstavu za djecu koja se prikazivala u najavljenim terminima. Ponovno napominjemo da nije došlo do povrede autorskih prava te da se ovdje ne radi o izbjegavanju njihovog plaćanja. Prema zaključku Kazališnog vijeća, uloženi kapital (100-ak tisuća kuna, op. a.) u scenografiju, kostimografiju, rekvizite, glazbu, te stečeno znanje, iskustvo i vještine članova Dramskog studija tijekom pripreme predstave bit će iskorišten i vidljiv do kraja godine u novoj predstavi, napominju uz Grada.

Kršenje zakona

Točno je da autorska prava nisu povrijeđena, ali je točno i da je HAA na vrijeme, još lanjskog srpnja, pet mjeseci prije premijere, upozorio INK na njihovu moguću povredu. Unatoč tome, kazalište je nastavilo razvijati predstavu, koja je naprasno otkazana uoči premijere. Šokiralo je to mlade glumce koji su se radovali predstavi, svakodnevno se pripremajući za nju mjesec i pol dana.

Direktorica Agencije Maja Floreani tad nam je izjavila da joj je nevjerojatno da netko kome je rečeno da autorska prava nisu slobodna kreće u priređivanje predstave. Tim više što su isto zatražila još dva kazališta koja su od Agencije dobila isti odgovor i nikome nije palo na pamet postavljati predstavu. Iako nisu dobili autorska prava, u INK-u su krenuli razvijati predstavu kao vlastiti autorski projekt i tu su zašli na klizak teren. Naime, predstavu su reklamirali kao djelo inspirirano pričom Roalda Dahla, što je, tvrdi Floreani, nedozvoljeno.

- Zadiranje u tuđi autorski rad je kršenje Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, što ulazi i u kaznene odredbe. Problem je kad dođe do deformacije autorskog djela. Ako vi djelo reklamirate i napišete da je inspirirano Dahlovom pričom, samim time ste sve rekli, radi se nešto nedozvoljeno, a to su druga kazališta primijetila. Ne smije se raditi po motivima niti inspirirano, u tom slučaju ste napravili povredu jer ste tuđe autorsko djelo koristili kao povredu za svoje, objašnjava.

Moguće je, s druge strane, koristiti originalno djelo, jasno, ukoliko se dobije dozvola i reguliraju prava na vrijeme, potpiše ugovor i plati autorska naknada. No, djelo mora biti izvedeno u originalu i ne smije se mijenjati. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini