IZ NEKIH PROŠLIH VREMENA

FOTOGALERIJA / Pogledajte kako je na pulskim plažama bilo nekad, u jedinstvenom albumu Ester Carloni

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Saccorgiana u ranim 70-ima

Saccorgiana u ranim 70-ima


Fotografije znače emocije, reminiscencije, prisjećanje na jedno doba koje postoji samo u našim mislima. Posebice su sugestivne i značajne crno-bijele fotografije, koje prikazuju jednu epohu što bijaše, koje su učinile besmrtnim neke prizore. Jednostavne, svakodnevna, uobičajene. Rekli bismo, ništa posebno, a opet tako posebno.

Gledajući zanimanje Puljana i ne samo njih u raznim Facebook grupama, posebice u onima posvećenim povijesti Pule, vidi se veliki interes za nekadašnjim vedutama, prizorima, za Pulom što nekoć bijaše.

caro2

Punta Verudela 60-ih godina - Carloni (starija djevojčica) s tatom i sestrom

I ne samo Pule, već i okolnih mjesta. U iščekivanju ljeta, koje klimatološki započinje danas, a kalendarski za tri tjedna, prilika je da ponovno provirimo u foto-album Puljanke Ester Carloni, koja je, da je situacija bila normalna i da nije bilo koronavirusa, trebala imati izložbu starih fotografija Pule upravo u ovo doba.

Dok smo prošli put predstavili njezine urbane vedute Pule, gdje su posebno sugestivne bile one iz minulih desetljeća, naročito one crno-bijele, sada ćemo prikazati one morske.

caro2

Lungomare 50-ih godina

Iz fotografija se vidi povijest jednoga grada, jednoga mjesta, kako se mijenja, koje se sve promjene dešavaju i kako izgledaju iz jedne vremenske distance.

- Otišla sam iz Pule, gdje sam rođena 1952. godine kao petogodišnja djevojčica. No, tu sam imala puno rodbine te i dalje sam drage volje dolazila tijekom ljeta, najprije s roditeljima, potom sa suprugom koji je danas nažalost pokojni, kao i s djecom, veli Carloni koja živi na relaciji Pula-Brescija.

caro2

Verudela 60-ih

U doba koronavirusa, koje je u sjevernoj Italiji bilo posebice teško i naporno, puno je vremena provela slažući fotografije, listajući fotografske albume, tako da je pronašla i uspomene iz albuma svojih roditelja, koje su joj posebno drage.

caro2

Druženja na barkama bila su popularna i onda i sad

Ističe da ima poseban odnos s Pulom, a naročito s morem i plažama, koje smatra mjestom svoga djetinjstva i odrastanja. "Tu sam provodila bezbrižna ljeta, godinama, uz more, plažu, sunčanje, prijateljstva. Neponovljiva razdoblja. Zato posebno čuvam te fotografije, kako svoje, tako i one koje sam naslijedila u obitelji, jer prikazuju zanimljiv dio Pule koji se uvelike promijenio. Danas nema više toliko druženja, susreta, zabave na tako spontani način. Nismo imali puno, ali smo se znali dobro zabaviti, zaključuje Carloni koja se nada da će uskoro moći upriličiti izložbu svojih fotografija u svojoj Puli.

caro2

Valkane 1946.

Posebno joj je draga bila Verudela iz nekih davnih vremena, divlja, pusta, ali i Lungomare.

Navodi da je svaki foto-album specifičan, svaki pojedinačni fotografski album sa starim fotografijama može biti predmet za izložbu, za pokazati novim generacijama kako je nekada izgledao grad, kako su izgledale plaže, no da je njoj sve to posebno zbog geografske udaljenosti, kao i zbog činjenice da su i njezini roditelji, sukladno tadašnjim mogućnostima i tehnologiji, fotografirali sve što su mogli i čuvali te fotografije.

caro2

Tek sagrađen hotel Splendid

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter