NOVA AKADEMSKA GODINA

Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković": NA PRVU GODINU PREDDIPLOMSKIH STUDIJA UPISUJU 332 STUDENTA

Posljednji dan za slanje dokumentacije i registraciju kandidata u ljetnom upisnom roku je 6. srpnja * Privremena rang-lista za upis na studijske programe bit će objavljena 14. srpnja * Danas su objavljeni uvjeti upisa na diplomski studij, kad počinju i prijave studijskih programa na diplomskoj razini

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


U nastupajućoj akademskoj godini na Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" moći će se upisati ukupno 332 studenta u studijskim programima primijenjene i poslovne ekonomije. Riječ je o upisima na prvu godinu preddiplomskih studija koje su na konferenciji za novinare predstavile dekanica Ksenija Černe i prodekanica za nastavu i upravljanje kvalitetom Danijela Rabar.

Uvjeti upisa na preddiplomske sveučilišne studije ostali su nepromijenjeni u odnosu na prethodne upise, pa je tako obavezna završena četverogodišnja srednja škola, a vrednovanje obuhvaća uspjeh u školi (maksimalno 300 bodova), rezultate položenih ispita državne mature (predmeti B razine: hrvatski jezik, matematika, strani jezik, maksimalno 600 bodova), kao i rezultate natjecanja i drugih dodatnih učeničkih postignuća, za što se može postići najviše stotinu bodova.

Slanje dokumentacije do 6. srpnja

- Prijave studijskih programa počele su 1. veljače i - kao i mogućnost promjene liste prioriteta studijskih programa - otvorene su do 21. srpnja u 13,59 sati. U međuvremenu će maturanti saznati rezultate ispita državne mature 14. srpnja, a istoga dana u 14 sati bit će objavljena i privremena rang-lista za upis na studijske programe. Upisi na studijske programe FET-a provodit će se od 22. srpnja prema rasporedu na mrežnim stranicama FET-a, rekla je Rabar. Posljednji dan za slanje dokumentacije i registraciju kandidata u ljetnom upisnom roku je 6. srpnja.

Danas su objavljeni uvjeti upisa na diplomski studij, kad počinju i prijave studijskih programa na diplomskoj razini.

- Internacionalizacija je kao jedan od ključnih generatora razvoja FET-a posljednjih godina omogućila našim studentima i nastavnicima nastavnu mobilnost, ali i sudjelovanja u međunarodnim projektima. Studiranje na FET-u ujedno znači da u ukupno pet godina studiranja, studenti mogu putem programa

mobilnosti poput Ceepusa i Erasmusa, više od dvije godine provesti studirajući na jednoj od stotinjak naših partnerskih institucija širom svijeta, od zemalja EU-a do Brazila, Kanade, Izraela i

Armenije, a od sljedeće akademske godine nadamo se i Australije, rekla je Černe.

Mogućnost međunarodnog iskustva

Prema njenim riječima, studenti često kombiniraju različite programe, institucije i države pa im mogućnost razmjene pruža vrhunsko međunarodno iskustvo koje ih kasnije čini konkurentnijim na tržištu rada.

- U tekućoj pandemijskoj godini imali smo 23 dolazna studenta i 10 dolaznih nastavnika, a za narednu godinu već sada imamo 80 studentskih prijava, što znači da bismo mogli premašiti pretpandemijske brojke. Za sve dolazne studente kreirani su kolegiji na engleskom jeziku, a u skoroj budućnosti nadamo se dobiti i dopusnicu za održavanje online studijskih programa ne samo na hrvatskom, nego i engleskom jeziku, što bi omogućilo upisivanje međunarodnih studenta izvan Erasmus i Ceepus programa, napomenula je Černe.

Anela Ključo, studentica koja je završila prvu godinu diplomskog studija Menadžmenta i poduzetništva za vrijeme prvog semestra bila je na razmjeni u Njemačkoj. Svima bi, veli,   preporučila odlazak jer se na taj način, osim stjecanja novih znanja i upoznavanja novih ljudi, pruža mogućnost učenja novih jezika.

- Snalazite se u drugačijem okruženju, radite i na razvoju vlastitih vještina, rekla je Ključo koja se ove godine sprema za odlazak u Istanbul.

Konačno više posla za studente

Černe napominje da se aktivno radi i na odnosima s gospodarstvom i pripremom studenata za tržište rada. Popuštanje mjera konačno je i studentima omogućilo početak rada, stoga je, prema podacima Studentskog centra Pula koji je u sastavu Sveučilišta, broj onih koji rade od početka godine do danas na razini pretpandemijskih godina.

Putem Centra za razvoj karijera odrađena je praksa koja je organizirana u okviru kolegija ili prema prijavi zainteresiranih studenata, objašnjava Černe. Napominje da se čak 80 posto studenata koji su završili studij financija na FET-a zaposlilo, dok su oni sa završenim turizmom ostvarili "značajnu zapošljivost".

- U našem poduzetničkom inkubatoru je pet aktivnih firmi naših studenata. Oni su uz pomoć naših mentora razradili poslovnu ideju i plan, rekla je Černe te napomenula da se te tvrtke bave digitalnim marketingom, posredovanjem u zapošljavanju, a postoji i agencija koja se bavi organizacijom jahtaških čartera.

Najveća kvota za studij turizma

Od ukupno 332 studenta, koliko na pulskom FET-u iznosi upisna kvota za preddiplomske studije u nastupajućoj akademskoj godini, u studijski program primijenjene ekonomije moguće je upisati 35 studenata, među kojima 18 uz potporu resornog ministarstva, 15 izvanrednih te dvoje stranih.

Kvota za studij poslovne ekonomije obuhvaća 295 studenata, među kojima 207 uz potporu ministarstva, 80 izvanrednih i deset stranih studenata. Studij turizma otvoren je za najviše studenata (72), slijedi Menadžment i poduzetništvo (67), Marketinško upravljanje (56), Financijski menadžment (55) i Informatički menadžment (47).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of