PROJEKTI

FAKULTET EKONOMIJE I TURIZMA "DR. MIJO MIRKOVIĆ": Društvene inovacije studenata za "zlatnu generaciju"

Istražili su institucionalne i izvaninstitucionalne usluge, od smještaja, pomoći u kući do različitih aktivnosti koje se za starije osobe nude u Puli, Karlovačkoj županiji, Zagrebu, Novoj Gradiški, Štefanju i Novoj Kapeli te ponudili zanimljiva rješenja

| Autor: Duška PALIBRK
Pulski studenti osmislili su kreativne i praktične društveno-poduzetničke projekte (Snimio Dejan Štifanić)

Pulski studenti osmislili su kreativne i praktične društveno-poduzetničke projekte (Snimio Dejan Štifanić)


Studenti završne godine diplomskoga studija Management i poduzetništvo Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Puli osmislili su kreativne i praktične društveno-poduzetničke projekte namijenjene tzv. zlatnoj generaciji, ljudima starijima od 65 godina.

Istražili su institucionalne i izvaninstitucionalne usluge, od smještaja, pomoći u kući do različitih aktivnosti koje se za starije osobe nude u Puli, Karlovačkoj županiji, Zagrebu, Novoj Gradiški, Štefanju i Novoj Kapeli te ponudili zanimljiva rješenja.

Demografsko starenje jedan od javnozdravstvenih izazova 21. stoljeća, ističu profesorice s FET-a, nositeljice kolegija Društvene inovacije i poduzetništvo izv.prof.dr.sc. Violeta Šugar i izv.prof.dr.sc. Kristina Afrić Rakitovac koje su zajedno s poslijedoktorandicom dr.sc. Robertom Kontošić Pamić odabrale ovu temu. Prvo su studente na predavanjima poučile što su to društvena ekonomija, društvene inovacije, društveno poduzetništvo i mjerenje društvenog utjecaja, a potom su ugostile Vesnu Plavšić iz Zlatnih ruku, pulske ustanove za zdravstvenu njegu, i Jasnu Vekić iz gradskog Crvenoga križa koje su govorile o iskustvima iz prakse, potrebama i uslugama koje pružaju starijoj populaciji. Uvedeni u temu o kojoj su do tada malo znali, studenti su nastavili samostalno istraživanje podijeljeni u timove. Evo njihovih prijedloga.

Studentice Martina Mikulčić, Matija Opšivač i Klara Rak predložile su osnivanje studentske udruge "Drvo života", čiji bi članovi, studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, kao volonteri, u suradnji s Crvenim križem i Zlatnim rukama, pomagali starijim sugrađanima i za taj bi društveni angažman ostvarili dio ECTS bodova. Dunja Kozulić, Marija Perković, Ivan Marinac, Valentina Šagovac i Antea Xhemajli osmislili su projekt "S koljena na koljeno" koji bi spojio najmlađe i najstarije stanovnike Nove Gradiške i pružio mogućnost prenošenja znanja, tradicije i običaja te međugeneracijsku komunikaciju na obostrano zadovoljstvo, sve u suradnji s lokalnim institucijama, poput Udruge umirovljenika.

Projekt besplatnoga prijevoza za starije, simpatično nazvan "Penzi trans", prati i animirana video-kampanja

Marko Bekić, Lana Džoja, Antonio Ledenko, Nensi Lončarić i Filip Uležić istražili su ponudu i potražnju u Zagrebu i zaključili da nedostaje informativno-edukativni centar, koji bi na jednome mjestu pružao sve potrebne informacije starijim građanima (pravno savjetovanje, osiguranje, posredništvo), kao i edukaciju o, recimo, digitalnim tehnologijama, zdravome životu, psihološko savjetovanje, pomoć u kući i slično, te bio i prostor za druženje. Sara Bajsar, Ivana Radić, Ivan Mrzljak, Denisse Radin i Martina Ivšić u općini Štefanje, nedaleko od Bjelovara, ponudili bi uslugu besplatnoga prijevoza za starije od 65 godina, koju su simpatično nazvali "Penzi trans", za što su izradili i animiranu video-kampanju.

Antonija Kos, Martina Stipanović, Magdalena Panić i Ana Kapetanović u Novoj bi Kapeli osnovali "Putujući dnevni boravak", koji bi objedinio tri vrste najpotrebnijih usluga: obrađivanje zemlje, odnosno vrtova, prijevoz i edukativne radionice. U svojoj su video-animaciji ponudili simpatičan poziv svima kojima treba prijevoz liječniku ili okopavanje vrta, odnosno edukacija o elektroničkoj pošti i društvenim mrežama. Matija Bešvir, Veronika Čabraja, Matea Kaurin, Barbara Kruhek, Ivana Hamedović i Marija Vozila ponudili bi tehnološka pomagala, poput tableta i smart watcha za komunikaciju u slučaju potrebe ili hitnih situacija.

"Sapientia" je stambena zajednica za stariju populaciju u kojoj bi imali i sve potrebne sadržaje i usluge

Sandra Keser, Jakov Cipurić, Marijana Kozlović i Virginia Jenkel osmislili su Integrirani centar za osobe treće životne dobi "Sapientia" u Karlovcu, stambenu zajednicu koja omogućava kvalitetan život u starijoj dobi uz sve potrebne sadržaje i usluge. Među projektima koje su osmislili studenti koji studiraju uz rad profesorice izdvajaju pokretanje agencije koja bi povezala umirovljenike koji su obrazovani i žele davati instrukcije s roditeljima i učenicima kojima je to potrebno, zatim projekt "Senior interfon" koji bi omogućio nadzor posjetitelja samačkih domaćinstava te projekt osnivanja udruge "Bolja starost" koja bi, uz zapošljavanje, pružala usluge osobne asistencije, administrativne usluge, edukacije o novim tehnologijama i slično.

Vesna Plavšić, Jasna Vekić te Marša Camlić Karlić, viša stručna suradnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije, pratile su online predstavljanje ovih studentskih projekata i pohvalile njihovu aktualnost i primjenjivost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of