BUZET

Članice Udruge Pozitiva upozoravaju na težak položaj žena u društvu: SVE SE PRELAMA PREKO LEĐA ŽENA


Od sve većeg nasilja nad ženama, kako fizičkog, tako i psihičkog, premlaćivanja i pravdanja "tako je to u mom selu", do skupina molitelja pred bolnicama koji vrše psihičku torturu nad ženama, nedonošenja zakona o pobačaju i neadekvatnog kažnjavanja nasilnika, sve se prelama preko leđa žena, upozoravaju članice istarske podružnice Udruge Pozitiva, nevladine organizacija civilnog društva, koje su o ovoj temi progovorile na konferenciji za novinare u povodu današnjeg Međunarodnog dana žena.

Pritisak javnosti jedina obrana

Novinske stupce redovno pune slučajevi monstruoznog nasilja kojim se krše sva ljudska prava i doslovno ugrožavaju životi žena, a pritisak javnosti postaje jedina obrana žena i nešto što tjera pravosuđe i institucije na reakciju, kaže Buzećanka Snežana Andrejev Majcan.

- Konzervativna revolucija koja galopira našom zemljom ne ostavlja drugi izbor nego da se napredno društvo jasno i glasno pobuni. Vjerovali smo da smo prevladali uličnu borbu za ljudska prava, da idemo sigurnim koracima u razvijeno društvo gdje se država brine za svakog pojedinca. To očito nije tako i nakon rasprava o zapošljavanju žena, o potrebi da imamo žene u upravama poduzeća, u izvršnoj vlasti, vraćamo se na osnovnu borbu za život žene, vraćamo se na ulične prosvjede kako bi sačuvale goli život. Nedostatna briga za žrtve nasilja, neadekvatne kazne za nasilnike, čine život žene vrlo jeftinim. Poruke o ženama kao "drugotnima" otvaraju vrata svim vrstama nasilja unatoč službeno usvojenoj Istanbulskoj konvenciji, istaknula je Andrejev Majcan.

Adna Kovač iz Poreča naglasila je da prečesto izgleda kao da se ljudska prava ne odnose na žene tako da ima slučajeva najgrubljeg fizičkog nasilja nad ženama u izrazito patrijarhalnim ruralnim krajevima kao i u velikim gradovima.

Mobing i seksizam na poslu

- Mobing i seksizam na poslu nemaju pravila i uredno se dešavaju i u velikim i u malim firmama, seksistički naslovi i članci u medijima su postali uobičajeni. Nazadovanje po pitanju ravnopravnosti se sve više ističe iako se zakonskim propisima želi postići veće sudjelovanje žena u izvršnoj vlasti kako bi i izvršna vlast sudjelovala u borbi za ravnopravnost. Neki od razloga nazadovanja su i neinformiranost o pravima žena, kao i neobrazovanost po pitanjima ljudskih prava, što se može bar za buduće generacije ispraviti kroz građanski odgoj u školama, rekla je Kovač.

Uz zahvalu svim ženama koje su na bilo koji način u 110 godina obilježavanja Dana žena doprinijele da rodna ravnopravnost postaje manji problem i da se žene gledaju jednakima u svim aspektima življenja, Nansi Tireli iz Labina istaknula je kako je to dan koji slavi gospodarska, politička i društvena dostignuća žena kroz povijest pa do danas.

- Puno je napravljeno na osnaživanju institucionalnog okvira. I zakonima su stvoreni uvjeti za jednake mogućnosti oba spola, ali zašto se onda samo žene još uvijek suočavaju sa strašnim izazovima? Nikada zakoni neće biti dostatni da zaštite ženu samo zato što je žena. Uostalom, žene to i ne žele. Želimo jednaka prava s osnove sposobnosti, znanja i uspješnih rezultata, rekla je Tireli. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater