(Arhiva Glasa Istre)
Na Fratarskom otoku danas će se održati jubilarno, deseto izdanje popularne Grillijade, ekipnog kulinarskog natjecanja u pripremi najboljeg roštilja.
Početak natjecanja zakazan je za 18 sati, a sudjelovat će deset već iskusnih ekipa, koje će u ograničenom vremenu i s unaprijed zadanim namirnicama pripremiti četiri jela za ocjenjivanje. Kvalitetu jela ocjenjivat će stručni žiri, u kojem i ove godine sjedi poznati istarski chef David Skoko, a uz njega i vlasnik OPG-a Matija Horg te Robert Iveta, vlasnik mesnice Alverde.
Riječ je o natjecanju koje nije zamišljeno kao gastro događanje za širu publiku, već kao susret zaljubljenika u roštilj, timski rad i dobre okuse.
- Zadaci su jednostavni. Imamo četiri vrste mesa, ribe i imaju dva sata za pripremu od trenutka paljenja vatre. Mi organiziramo nabavu namirnica, svog mogućeg povrća i jednu vrstu ribe i tri vrste mesa, tako da sve skupa bude četiri vrste proteina. Njihov je zadatak da u ta dva sata spreme i serviraju četiri vrste jela po ekipi, koja će poslije stručni žiri ocijeniti i odrediti tko je napravio najbolje jelo, kaže Skoko.
Atmosfera na Fratarskom otoku i ove će godine zasigurno biti vesela i opuštena.
- Ovo radimo čisto iz želje za dobrim druženjem, dobrom zezancijom i veseljem, poručuje Skoko.