predavanje Anne Staniewske

Stručnjaci iz Krakowa pulskim studentima predstavili njihova iskustva u revitalizaciji fortifikacija

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Nataša Urošević i Anna Staniewska (Osobna arhiva)

Nataša Urošević i Anna Staniewska (Osobna arhiva)


Europski primjeri dobre prakse revitalizacije fortifikacijske baštine s naglaskom na sustav austrougarskih fortifikacija Krakowa bili su tema gostujućeg predavanja koje je održala arhitektica dr. sc. Anna Staniewska s TU Krakow studentima Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam pulskog Sveučilišta Jurje Dobrile u sklopu Erasmus+ mobilnosti i studijskog tjedna posvećenog europskim fortifikacijama.

Ključna pomorska baza

Kroz zanimljiva predavanja, interaktivne radionice i studijske obilaske pulski su studenti imali priliku upoznati se s jedinstvenim karakteristikama pulskog fortifikacijskog sustava, ali i zajedničkim elementima koje nekadašnja Pomorska tvrđava Pula dijeli sa srodnim fortifikacijskim sustavima Verone u Italiji, Linza i Beča u Austriji, Olomouca u Češkoj, Krakowa i Przemysla u Poljskoj te Komaroma/Komarna na mađarsko-slovačkoj granici uz jedinstven fortifikacijski sustav Bokokotorskog zaljeva.

- Pula je, kao glavna austrijska odnosno austrougarska ratna luka, predstavljala ključnu pomorsku bazu srednjoeuropskog sustava austrougarskih fortifikacija, tako da je u revitalizaciji tridesetak većih utvrda moguće koristiti iskustva iskusnih europskih partnera, gradova s fortifikacijama vrlo sličnih tipoloških i funkcionalnih karakteristika.

U Krakowu je, zahvaljujući upornosti i trudu nekoliko generacija stručnjaka, nakon višegodišnjeg iscrpnog posla na dokumentaciji, inventarizaciji i mapiranju, uspješno revitalizirana većina gradskih utvrda koje su povezane u vrlo popularnu biciklističku i pješačku rutu fortifikacija, a jedinstveni fortifikacijski urbani krajolik adekvatno je valoriziran u funkciji kvalitete života lokalnog stanovništva, ali i kao jedinstvena turistička atrakcija, istaknula je gostujuća predavačica dr. sc. Anna Staniewska, koja je predstavila iskustva stručnjaka s TU Krakow na revitalizaciji utvrda i bivših vojnih zona, posebno u kontekstu aktualnih klimatskih promjena.

One su uspješno transformirane u sveučilišne istraživačke centre, inovacijske inkubatore i kulturne centre za mlade, multimedijalne izložbene prostore i difuzne muzeje, rehabilitacijske centre s jahanjem za djecu s posebnim potrebama, hostele, ugostiteljske objekte i ostale funkcije dogovorene u suradnji s lokalnom zajednicom, uz kombinirano financiranje iz europskih fondova te regionalnog i gradskog budžeta.

- Takav bi participativni model upravljanja bilo korisno primijeniti i u Puli, zaključili su naši studenti, koji su s gostujućom predavačicom na pratećoj radionici obišli i utvrde uključene u aktualni projekt FORTIC, Fort Bourguignon i sv. Mihovil, tipični pulski toranj i segmentni toranj, za koji su predložili moguće nove funkcije.

Gostujućem predavanju prisustvovali su i stručnjaci iz NP Brijuni, koji su istaknuli važnost međunarodne suradnje i prijenosa znanja kroz međunarodne radionice fortifikacijske arhitekture, koje su se održavale na Malom Brijunu i gdje se s pulskim fortifikacijama kao studentica upoznala i gostujuća predavačica.

S arhitekticom Staniewskom, koja je, zahvaljujući Erasmus+ programu, nakon 20 godina imala priliku ponovo posjetiti Mali Brijun i ostale dijelove pulskog fortifikacijskog sustava dogovoren je nastavak suradnje kroz europske projekte i organizaciju ljetnih škola, prenosi dr. sc. Nataša Urošević s pulskog Sveučilišta.

Ljetne škole i konferencije

U sljedeće dvije i pol godine, u sklopu INTERREG projekta FORTIC - From remains Of the war to the aRchiTecture of peace in cross-border area of Italy-Croatia, studenti pulskog Sveučilišta s kolegama s venecijanskog sveučilišta Ca’Foscari i Tvrđave kulture Šibenik te ostalim međunarodnim partnerima imat će priliku, kroz brojne radionice, ljetne škole i konferencije učiti od najboljih europskih stručnjaka, kroz primjere dobre prakse valorizacije i transformacije europske fortifikacijske baštine u prostore civilnih i mirovnih inicijativa, interkulturnog dijaloga i znanstvene suradnje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum