zAJEDNIČKe EUROPSKe VRIJEDNOSTI

FOTOGALERIJA / Otvoren gruzijski počasni konzulat u Puli. Na otvorenju bio i ministar Gordan Grlić Radman

| Autor: Milan Pavlović


Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i njegov gruzijski kolega Ilija Darchiashvili večers su nazočili otvaranju počasnog konzulata Gruzije u Puli na čelu s počasnim konzulom Marinom Franinovićem.  

Susret je započeo sastankom dvaju ministara kojom prigodom je Gordan Grlić Radman podsjetio kako je u srpnju prošle godine službeno otvoreno veleposlanstvo Gruzije u Zagrebu, što je obilježilo početak produbljivanja gruzijsko-hrvatskih odnosa. 
"Obje prigode dolaze u vrijeme kada obilježavamo 30. obljetnicu uspostave naših diplomatskih odnosa, a sa zadovoljstvom mogu reći da naša suradnja raste na svim područjima djelovanja. Naši bilateralni odnosni su dobri i prijateljski i razvijaju se na svim razinama" - naglasio je Grlić Radman dodavši kako Hrvatska i Gruzija dijele slična povijesna iskustva te se ponose kulturnim blagom.
Stoga, dodao je, otvaranje gruzijskog konzulata u Puli predstavlja priliku za jačanje suradnje tvrtki i kulturnih institucija te šansu za turističko povezivanje i unaprjeđenje ukupnih veza.
"Naša suradnja počiva na zajedničkim europskim vrijednostima. U tom duhu još jednom želim potvrditi kako Hrvatska pruža punu potporu Gruziji u nastojanju da postane članica Europske unije i NATO-a" - poručio je Grlić Radman dodavši kako čvrsto vjeruje da gruzijski narod pripada europskoj zajednici naroda te da je mjesto Gruije unutar Europe i Europske unije.
Gruzijski ministar Darchashvili istaknuo je kako je otvaranje počasnog konzulata Gruzije zapravo jasan nastavak nedavnog pojačanog političkog dijaloga i partnerstva između dviju zemalja.
"Sretan sam što smo prošle godine svjedočili aktivnoj razmjeni posjeta na visokoj razini, kao i pojačanoj sektorskoj suradnji. Prošle smo godine proslavili i otvaranje Veleposlanstva Gruzije u Zagrebu, istinsku prekretnicu u našim odnosima koja je proširila naš angažman u jugoistočnoj Europi. Drago mi je što je Hrvatska istinski prijatelj i partner od povjerenja, kao i čvrsti podupiratelj europskog i euroatlantskog integracijskog puta Gruzije.
Uvjeren sam da će Hrvatska zadržati nepokolebljiv stav prema našim vanjskopolitičkim ciljevima, što je posebno važno nakon povijesne odluke Vijeća EU-a kojom je Gruziji dodijeljen status zemlje kandidata" - kazao je on zaključivši kako se otvaranjem Počasnog konzulata u Puli još jednom potvrđuje obostrana predanost daljnjem jačanju odnosa. Izrazio je uvjerenje da će počasni konzul iskreno služiti jačanju suradnje u različitim područjima s neiskorištenim potencijalom, igrajući tako ključnu ulogu u promicanju sektorske suradnje uključujući gospodarske, kulturne i međuljudske veze.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini