U Puli obilježen Svjetski dan Roma

FOTOGALERIJA / "Stanovnici Svijeta" na svoj poseban način proslavili svoj dan

| Autor: Jelena Milović


Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" i Vijeće romske nacionalne manjine Istarske županije organizirali su danas u Domu hrvatskih branitelja svečanost obilježavanja Svjetskog dana Roma. Tristotinjak uzvanika odazvalo se ovoj svečanosti, a pozvani su svi ljudi dobre volje kako bi uveličali ovaj veliki dan za romsku populaciju. Nepretenciozno, bez govorancija, uz puno ritmova i akorda koji pozivaju na ples do zore, u našem je gradu slavljen ovaj dan. Od prvih taktova, u kolu, u kojem svi znaju prave korake i s osmijehom koji nije silazio s lica, pokazali su da će ova večer biti ispunjena odličnom zabavom.

Na pulskom svečanom obilježavanju bio je i Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine u ovom mandatu, koji se ovom prilikom pohvalio dosadašnjim rezultatima i naglasio još dva značajna datuma obilježavanja za Rome.

"To je Međunarodni dan sjećanja na stradavanje Roma u Drugom svjetskom ratu, kao i Svjetski dan romskog jezika. Važno je napomenuti da je inicijativa za ta dva Dana došla upravo iz Hrvatske. Što se tiče Svjetskog dana Roma, ovo je po prvi puta da ga, ne samo obilježavamo, nego i slavimo", rekao je Kajtazi.

Naime, Romi su svojim značajnim datumima ušli u institucije, što je prije bilo nezamislivo, istaknuo je.

"Mojim ulaskom u Hrvatski Sabor i odličnom organizacijom i suradnjom sa Savezom Roma Kali Sara, koji nije udruga, nego institucija i partner Vladi, ujedinili smo na neki način 80 posto narječja", veli on pojašnjavajući da je to brojka čiju je potporu imao pri ulasku u Sabor. Imati veliku potporu od institucija zalog je rješavanja problema romske zajednice, smatra on.

"Nekad je bilo nezamislivo da 'institucije' dolaze na Svjetski dan Roma kako bi ga obilježili s nama. Danas se možemo pohvaliti da je premijer bio s nama na posljednjem obilježavanju, a na značajne datume prijašnjih godina s nama je, pored njega, bio predsjednik Sabora i predsjednik države, kao i jako puno ministara. To je ono što romskoj zajednici treba. Za razliku od svih ostalih nacionalnih manjina, koje imaju svoje matične države, i ako im ne dođe premijer, predsjednik ili netko iz državnih institucija, doći će iz njihove države. Kod nas je situacija specifična i mi smo tužni ako izostanu državni predstavnici Hrvatske, kako bi s nama to obilježili", pojasnio je on.

Veli Huseini predsjednik Udruge Roma Istre, nije krio zadovoljstvo ovim obilježavanjem te je istaknuo da mu je jako važno da su Romi što više ujedinjeni jer su upravo tada i najsnažniji.

- Želim da se večeras moji Romi zabave i zaborave na sve brige, poručio je Huseini. A ovom su prilikom otvorili svoja srca i vrata za domaće i goste.

- Svi oni koji žele upoznati kulturu, tradiciju i običaje romske nacionalne manjine, mogli su se večeras odazvati, rekao nam je uoči ove velike proslave Ibrahim Punušković, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Gradu Vodnjanu, predsjednik Centra Roma Istra. Osim domaćih - Buki Skandal benda, program je uveličao i bend iz Zagreba te su svi zajedno ponajviše glazbeno obilježili druženje uzvanika. Onako kako i priliči ovim "stanovnicima Svijeta", kako ih i sam Punušković naziva, veselo, uz pjesmu i puno dobre energije, želja im je bila da na specifičan, svoj način, proslave iznimno važan dan njihove zajednice, u čemu su i uspjeli.

Osim ovog zabavnog djela, romskoj je zajednici također posebno važno obilježavanje tri najvažnije deklaracije kojima se njihov status u društvu bitno unaprijedio.

- Slavimo Svjetski dan Roma 8. travnja, a u Puli ga obilježavamo danas, jer je cijeli mjesec u tonu obilježavanja. Mi smo dobili tri deklaracije; o himni, zastavi i izmjeni naziva Cigan u naziv Rom. Imamo još jednu, iznimno važnu deklaraciju; ona seže u 1961. godinu i donesena je u Americi, a ona se odnosi na cjelokupnu romsku populaciju. Naime, tada je rečeno da su Romi svjetski građani, istaknuo je Punušković, apostrofirajući i tu posebnost svog naroda.

A ono što se može zaključiti, bez imalo zadrške, Romi se doista znaju zabavljati, često i bez posebnog povoda i na tome im mnogi mogu pozavidjeti.

Ovakvi dani najbolji su način da šire društvo upozna kulturnu baštinu svojih sugrađana, Roma. Međutim, ono što Punušković smatra da ponovo valja istaknuti, jest položaj njegovog naroda koji nije istovjetan u svim dijelovima Hrvatske.

- U Istarskoj županiji imamo više od 80 posto Roma koji rade dok, recimo, u Međimurskoj županiji više od 80 posto mladih Roma živi od socijalne pomoći. To je veliki plus za našu županiji, a mi smo pravi primjer dobre prakse i primjer dobrih poteza i zajedničkog rada koji daje tako dobre rezultate. Recimo, u Vodnjanu naša djeca rade po trgovinama, dok u nekim drugim županijama to gotovo nije moguće. U Istri se poštuju ljudska prava, to moram naglasiti, ponosno je zaključio on.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater